skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Achter de schermen

Wandelend over de dijk in Lith ontdekten we opeens een smal doorgangetje tussen de huizen in. In de ene richting liep het naar de veerpont, maar in de andere richting….?

Achter de schermenNieuwsgierig togen we omlaag, en via een smal, keurig onderhouden pad, bedolven onder het groen, stonden we binnen enkele minuten verbaasd voor de kerk.

En toen we deze doorgang eenmaal ontdekt hadden, vielen we van de ene in de andere verbazing: Lith blijkt helemaal doorsneden te zijn met dergelijke geheimzinnige doorsteekjes. Prachtig voor kinderen! Nergens anders hebben we ooit zoiets gezien…

Wie kent de geschiedenis van deze paden? Hoe oud zijn ze, waarom liggen ze er nog steeds en waar dienden ze voor? Praat ons eens even bij!

Reacties (7)

Arnold Romeijnders zei op 12 december 2016 om 19:14
Dit zijn de kerkepaden, men ging via deze paden ter kerke......
Andere paden liggen aan de voorzijde van de boerderijen aan de voordeur dus, aan de achterzijde liep de grote wegen ik vermoed dat in een verre verleden achterzijde van de boerderijen water was en alle vervoer van en naar de boerderij over water ging. Dit moet geweest zijn in verre tijden toen er nog geen dijken waren en de rivier overal zijn vrije loop had. Heel vroeger ging immers alle vervoer over water!!
Helena zei op 13 december 2016 om 03:24
Vermoed dat in de meeste plaatsen wel kerkepaden waren en dat deze in vergane tijden veelvuldig gebruikt werden. Onze voorouders wisten ze wel te vinden...het was de weg die ze regelmatig aflegden. Paden die van de buurtschappen, soms slingerend door een weiland of bosgebied, richting kerk gingen. Mogelijk zijn ze hier en daar verdwenen door bebouwing of misschien in verval geraakt? Ik weet dat ze in de plaatsen waar ik gewoond heb toch ook zijn/waren (in zuidoostelijke Brabant, Peelland).

Enigszins vergelijkbaar met de lijkwegen die men volgde om naar het kerkhof te gaan?
Hans Roelofs zei op 17 december 2016 om 17:26
Deze foto is gemaakt op het Brouwerspad het pad loopt van af de litsedijk en komt uit in de zomerstraat
Jeanne Eikelenboom van Amstel zei op 9 september 2018 om 21:40
Het lijkt inderdaad veel op het Brouwerspad. Vooral het huisje dat er nu nog staat van. P van Schijndel. Het is wel een oude foto. Lijkt ook op "ons" weesje.
Ik woonde van mijn derde tot mijn 9de jaar 1950-1956 aan het pad van de veerpont naar de Molenstraat. Wij mochten bij Dorus van de Velden over het erf om naar school te gaan. Maar je kon ook eerder naar rechts voor de boerderij rechts op de hoek; daar woonde van der Meijden; Dat pad naar rechts heb ikzelf nooit bewandeld. Ik weet niet of ik er toen nog door kon . Ben pas nog achter de garage van Van de Boogaard geweest, waar het pad liep en zag nog veel herkenbare dingen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 september 2018 om 10:56
Bedankt voor je reactie Jeanne, wat leuk dat je dit pad herkent. En er zelfs kort geleden nog geweest bent. Het waren dus voor jullie niet alleen kerkepaden, maar ook gewoon de kortste weg naar school!
Jeanne Eikelenboom van Amstel zei op 10 september 2018 om 11:53
Nog een belangrijk gegeven. De padenplangroep is al meerdere jaren bezig met behulp van gemeente Oss deze historische paden weer helemaal op te knappen en beter zichtbaar te maken voor de wandelaars. De bewoners werken zelf ook mee. Sanne de Groot (gem. Oss) en Noud Bongers Heemkunde Lith weten hier veel meer van.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 september 2018 om 14:30
Wat een mooi initiatief en wat zul je er straks heerlijk kunnen wandelen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen