skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De H. Martinuskerk in Heeze

De Martinuskerk in Heeze kent een lange voorgeschiedenis. De middeleeuwse kerk kwam tijdens de Reformatie in protestantse handen. Omdat het gebouw te groot was voor het handjevol protestanten in Heeze, raakte het in verval. Nu resten slechts de fundamenten, op de protestantse begraafplaats in het buurtschap Kerkhof.

In de jaren daarna kerkten de katholieken van Heeze in een schuilkerk, totdat ze in 1833 weer een ‘echte’ kerk kregen, in waterstaatsstijl. Precies honderd jaar later werd die vervangen door het huidige gebouw. Daar zijn nog steeds kunstvoorwerpen te zien uit de eerdere kerken. Zo zijn er de glas-in-loodramen uit 1873, de kruiswegstaties uit 1894 en ook de biechtstoelen die eveneens uit de oude kerk afkomstig zijn. Ouder zijn het beeld van Johannes de Doper (± 1800), een Piëta uit de zestiende eeuw en een beeld van Sint-Anna-te-Drieën dat uit de vijftiende of zestiende eeuw stamt.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant, 1981

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant, 1981

Ongeveer net zo oud was het beeld van Sint-Job, dat in een eigen kapel in de kerk stond. Heeze was eeuwenlang een bedevaartsoord voor deze heilige. Het huidige beeld vervangt het oorspronkelijke, dat in 1976 werd gestolen. Ook de bedevaarten naar Sint-Job zijn verdwenen, maar de kerk wordt nog dagelijks bezocht door mensen die er een kaarsje komen opsteken. Bij Sint-Job of bij Maria.

H. Schröder, de latere kapelaan van de H. MartinuskerkH.M.M. Schröder, kapelaan van de Martinuskerk in de jaren '50. Hier als neomist tijdens het opdragen van zijn eerste H. Mis. (Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-3c5689)

Welke herinneringen heb je nog aan de pastoors en kapelaans van de Martinuskerk? Aan pastoor C.F. Berkelmans bijvoorbeeld, die in de jaren vijftig en zestig de heilige missen verzorgde in de Martinuskerk.

Of aan zijn kapelaans in die jaren, zoals Petrus Krijbolder, H. Schröder (hiernaast op de foto) of Th.J.F. Klomp Bueters. Je kunt hieronder reageren.

 

 

Reacties (11)

M.H.M. van den Hondel zei op 23 oktober 2017 om 00:51
L.s.,

Ik ben net grootvader geworden. Mijn kleinkind heeft als doopnaam ook Martinus gekregen. Nu zoek ik een mooie reproductie van Martinus om die hem cadeau te doen. Kunt u mij hier aan helpen en zo niet weet u een adres waar ik een mooie reproductie/ansichtkaart van de Heilige Martinus van Tours kan kopen.

Alvast dank voor de moeite.

Met vriendelijke groet,
Martin H.M. van den Hondel
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 oktober 2017 om 12:19
Beste Martin,

Hartelijk gefeliciteerd met je kleinzoon! We hebben hier wel wat foto's van de H. Martinus in onze collectie, zoals deze: https://www.bhic.nl/memorix/images/image?pid=20&serviceUrl=/beeldbank/indeling/detail/start/22%3Fapikey%3D0ea60280-55ad-11e2-bcfd-0800200c9a66%26pid%3D20%26q_searchfield%3Dheilige%2Bmartinus%26zoeken%3DZoeken%26memorixbeeldsearch%3Djup%26template%3Dxhtml

Die afbeelding kun je downloaden. Maar als je op zoek bent naar mooiere illustraties van deze heilige, kijk dan ook eens bij in de Rijksstudio: https://www.rijksmuseum.nl/en/collection/RP-P-1907-3899

Of bij het Catherijne Convent: https://www.catharijneconvent.nl/onze-collectie/onze-verhalen/sint-maarten/

Succes ermee!
Martin van den Hondel zei op 23 oktober 2017 om 14:36
Beste Marilou,
Dank voor de tips. Ik ga het zeker ook langs deze weg proberen.
Met vriendelijke groet Marin van den Hondel
F.J.M. van Berkel zei op 25 september 2018 om 13:57
Mijn vader heeft verschillende Canonborden voor de Martinus kerk geschreven in prachtig calligrafie schrift. Hij had de acte MO Schoonschrijven Het zou mooi zijn als deze Canonborden op deze site te zien zouden zijn, liggen vast wel in de archieven van de kerk. Maar kunnen ook wel ergens in een huiskamer hangen als decoratie
Vollgens mij heeft hij ook voor de andere kerk de H. Johannes Evangelist de Canonborden gemaakt.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 september 2018 om 12:55
Dat zou inderdaad een heel mooi idee zijn om wat foto's van deze canonborden bij dit verhaal of in jouw reactie te plaatsen.
Helaas hebben wij het archief van deze kerk niet in onze depots liggen, maar misschien zijn er mensen die meelezen die ons aan een afbeelding kunnen helpen?
Frans van Berkel zei op 26 september 2018 om 16:55
Beste Mariët,
Inmiddels heb ik de Parochie een mailtje gestuurd met de vraag of de Canonborden nog aanwezig zijn en of ik ze samen met mijn broer professioneel mag fotograferen zodat ze digitaal op jullie site tentoongesteld kunnen worden.
Nu ik dit schrijf heeft mijn vader ook diverse bijna levensgrote kerststallen voor deze kerk gemaakt. De hoofden geboetseerd en ik denk dat hij ook de kleden erbij gezocht heeft. Het waren in ieder geval geen kersstallen op de traditionele wijze
Met vriendelijke groet,
Frans van Berkel
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 september 2018 om 19:53
Wat leuk dat je dat al gedaan hebt Frans, we wachten het resultaat graag af en zouden de foto's hier graag bij willen plaatsen. Wat een creatieve vader hebben jullie trouwens. Hadden jullie thuis ook een zelfgemaakte kerststal?
F.rans van Berkel zei op 26 september 2018 om 21:28
Neen, wij hadden thuis een heel oude kerststal een paar keer overgeerfd. Hij is nu in mijn bezit, ik schat dat hij meer dan honderd jaar is. Mijn vader heeft daar we eens een stal bijgemaakt. Ik gebruik hem zonder stal.
Vader heeft de acte MO schoonschrijven gehaald, daarmee kon hij op de Mulo/Mavo les geven in de vakken handen arbeid en tekenen hij was dus creatief, troubleshooter, vooral Brabander.
Als creatieveling was hij jaren betrokken bij de optocht van de Brabantse dag en bij de carnavalsoptocht.
De mensen uit Heeze wisten hem wel te vinden. Vraog ut mar an de mister, hij wit er wel raod mee.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 september 2018 om 10:59
Wat kun je trots zijn op je vader Frans. Alleen al zo'n zin die de mensen vol vertrouwen uitspreken, is al zo waardevol.
Nog een vraagje :) : heb je zijn talenten geërfd?
F.J.M. van Berkel zei op 27 september 2018 om 12:14
Ja, bouwkundig tekenaar/ontwerper en 15 jaar troubleshooting bij een woningcorporatie.
Thans gepensioneerd en probeer wat aan leefbaarheid in het dorp waar ik nu woon te doen waar gemeente en woningcorporatie in gebreke blijven
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 27 september 2018 om 14:56
De appel valt niet ver....... :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.