skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Huize Vredendaal, een huis met historie

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 7 mei 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Het adres Beekveld 26 is een statig woonhuis, vlakbij het oude dorpscentrum aan een oude verbindingsweg naar het buurtschap Beekveld. Het huidige pand dateert van 1820, maar de geschiedenis van Vredendaal gaat ver terug, tot 1367. In dat jaar is ene Jan die Lodder eigenaar van een vrijstaand slotje hier.

In de twintigste eeuw woonden hier de schrijver Herman de Man en de schilder Frans Oerder, en zeker niet te vergeten de bierbrouwersfamilie Godschalx.

Een opmerkelijk toegangshek leidt tegenwoordig naar het landhuis: vierkante, gemetselde pilasters met een namaak natuurstenen afdekplaat met daarop een kogel flankeren een smeedijzeren hek.

Het huis heeft in de loop der eeuwen verschillende bouwfasen, reparaties en veranderingen ondergaan. Na die 14e-eeuwse Jan die Lodder, waren latere eigenaren onder meer mr. Marten van Rode, die de kapel van Middelrode heeft laten bouwen. Na hem volgden onder andere de jonkers Goijert de Lu, Gerard van Vladeracken en zijn zoon Marten.

In 1512 werd het slotje door de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossum verwoest. Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) werd er een nieuw herenhuis gebouwd. Hier woonden achtereenvolgens de adellijke familie Van Thienen, de Berlicumse notaris, de secretaris, de drossaard, weer een secretaris en als laatste een notaris. In 1819 werd het pand tegelijk met kasteel Beekveld aan de overzijde gesloopt.

Het jaar daarop, in 1820, werd er gebouwd aan een luxe buitenhuis voor welgestelden die op het platteland verblijf zochten. De oprichting van dit soort buitenhuizen is typerend voor de ontwikkelingsgeschiedenis van Berlicum.

In het huidige pand hebben verschillende beroemde personen gewoond, met name de bekende schrijver Herman de Man en de kunstschilder Frans Oerder. Die laatste zou met name in Zuid-Afrika furore maken. Ook de plaatselijk notabele brouwersfamilie Godschalx heeft hier gewoond.

Huize Vredendaal heeft een typische asymmetrie. De voordeur staat iets naar links ten opzichte van het midden, tussen pilasters en met een fries en kroonlijst.

Reacties (7)

Marjolijn van der Meulen zei op 6 januari 2015 om 21:14
Mijn grootouders hebben hier gewoond en ik ben daar vaak geweest als klein meisje. Er was een aparte dienstwoning in. Wij mochten daar absoluut niet komen. Hele fijne herinneringen aan.... Prachtige tuin ook. De trots van mijn grootvader
Willem Boselie zei op 19 november 2018 om 22:27
Ik kan me herinneren dat in de tijd dat de familie Van der Meulen ( in onze beleving Vermeulen) er woonde, het huis in tweeën was gesplitst, in de andere helft heeft de Familie Hoffman (de schrijver Willem) met hun dochters gewoond en naar ik meen later de familie Van Weele. Het tweede huis was niet een achte dienstwoning.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 november 2018 om 14:27
Leuk dat jullie je allebei een aparte woning kunnen herinneren, Marjolijn en Willem! Bedankt voor je informatieve bijdrage, Willem. Kwam je zelf ook weleens in dit bijzondere huis?
Willem Boselie zei op 22 november 2018 om 08:20
In onze ogen, wij woonden er tamelijk dichtbij, was het niet echt een bijzonder huis. We kenden allemaal het verhaal van Herman de Man, die in Berlicum niet echt populair was, en van het trieste gebeuren met zijn gezin. Ik geloof dat ik als kind wel eens in het huis ben geweest
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 22 november 2018 om 11:27
Bedankt voor je reactie, Willem. Kun je misschien iets meer vertellen over wat er met Herman de Man en zijn gezin gebeurd is?
Willem Boselie zei op 22 november 2018 om 15:39
Ik denk dat dit hele verhaal wel bekend is, er is veel over gepubliceerd, o.a. in de periodieken van Heemkundekring "De Plaets"te Berlicum en de biografie van Gé Vaartjes over Herman de Man. In Berlicum werd en wordt er veel over gesproken, vooral door de enkeling die het van dichtbij heeft zien gebeuren. Ik was er zelf niet bij, dus...
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 27 november 2018 om 13:42
Op internet is er inderdaad al veel over te lezen, zie ik. Een erg tragisch verhaal, ik kan me voorstellen dat er in Berlicum veel over werd (en wordt) gesproken. Bedankt voor je reactie, Willem!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.