skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Jan de Beijer (1703-1780)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 6 mei 2009
bijgewerkt op 24 oktober 2018
Een publicatie over de wat oudere regionale geschiedenis van Noordoost Brabant is bijna onvoorstelbaar zonder de tekeningen van de 18e-eeuwse kunstenaar Jan de Beijer. Als je als auteur je stuk wilt illustreren, kom je bijna automatisch bij De Beijer uit, want er is namelijk verder maar weinig beeldmateriaal van deze regio uit die tijd beschikbaar. Deze tekenaar van adellijke huizen en stads- en dorpsgezichten werkte vanuit Vierlingsbeek.

Jan de Beijer kwam oorspronkelijk helemaal niet uit deze regio. Hij werd in 1703 geboren in het Zwitserse Aarau als zoon van een wervingsofficier uit het leger van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Zijn jeugdjaren bracht hij door in Emmerich, vlak over de Duitse grens. Daar ging hij naar het gereformeerd gymnasium. Na zijn middelbare schoolopleiding ging hij als tekenaar in de leer bij topografisch kunstenaar Cornelis Pronk in Amsterdam. De Beijer had talent. Hij verkocht zijn werk voor goed geld in Amsterdam aan “boekhandelaers en kunstminnaeren”.

Hij begon zijn tekencarrière dicht in de buurt, in de omgeving van Emmerich en Kleef. In 1736 verlegde hij zijn werkterrein naar Noord-Brabant en Noord- en Midden Limburg en vestigde zich op kasteel Macken. Hij maakte vele pentekeningen van plaatselijke kerken, kastelen en stads- en dorpsgezichten. Een aantal van zijn tekeningen werd door H. Spilman en P. Liender gegraveerd.

In 1751 vertrok hij naar Amsterdam om zich toe te leggen op het schilderen met olieverf. Zijn bekendste schilderij is dat van de binnenplaats van het Amsterdamse leprozenhuis. De Beijer opende bovendien een tekenschool bij hem aan huis. Hij had hiermee zo’n succes dat hij zijn school al spoedig moest verplaatsen naar herberg De Zon. Na zijn werkzame leven vertrok hij weer naar het gebied rondom Kleef. Waar hij toen precies heeft gewoond is niet bekend. Evenmin weten we waar De Beijer is overleden. Wel weten we zijn sterfdatum: namelijk 15 februari 1780.

De Beijer is niet alleen in de regio bekend geworden. Op vele plekken wordt werk van hem bewaard van het Noordbrabants Museum tot in Windsor Castle in Engeland. De stads- en dorpsgezichten die De Beijer op zijn reizen vastlegde, zijn inmiddels bijna allemaal verdwenen, net zoals het kasteel Macken, waar hij ooit woonde. Maar gelukkig hebben we nog de mooie tekeningen van deze “import Vierlingsbekenaar”, die ons nog een goed idee gaven van hoe Noordoost Noord-Brabant er in de 18e eeuw uitzag. 

Reacties (11)

Bernard Pahud zei op 3 december 2012 om 15:24
Heb zelf nog een prentje
gesigneerd J. de Beijer 1744 en H.Spilman
Het is een prent de stad Montfoort,
Willeskopper Poort
Piet Bögels zei op 13 december 2012 om 19:15
Er komt een tentoostelling aan over Jan de Beijer en zijn werk in het Venrays Museum. Die tentoostelling zal van begin juni tot eind september 2013 te zien zijn. er zijn ook drie fietstochten uitgezet langs plaatsen waar Jan de Bijer heeft zitten tekenen of schilderen. Voor meer informatie info@venraysmuseum.nl of 0478 583880
Bea van Ede zei op 29 november 2015 om 17:01
Uit een efnis ben ik in het bezit gekomen can 2 tekeningen van jan de Beijer. Ik wil deze verkopen. Is er interesse?
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 29 november 2015 om 17:43
Beste mevrouw Bea van Ede, dit is een historisch forum. Misschien kunt u via een ander kanaal deze tekeningen te koop aanbieden?
Han Morsink zei op 25 april 2017 om 14:05
ik woon sinds een jaar of 7 op kasteel De Voirt in Groeningen. Bij mijn weten zijn er geen prenten van Jan de Beijer bekend van dit kasteel, terwijl ik het onmogelijk acht dat hij dit kasteel nooit heeft gezien. Het enige wat is heb is een kadastrale kaart uit 1830 waarop de plattegrond van het kasteel als zodanig staat aangegeven. Mogelijk zijn er naamloze prenten van zijn hand die dit kasteel betreffen. Heeft het BHIC of Noordbrabants museum naamloze prenten van De Beijer of andere tekenaars in zijn bezit?
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 25 april 2017 om 15:34
Je kunt zoeken in onze collectie kaarten en tekeningen, op Beijer. Ik kom geen naamloze tekeningen tegen.
Er is een publicatie uit 1991 met tekeningen van De Beijer van huizen en dorpen in Noord-Brabant en Limburg, bewerkt door H. Romers
Waarschijnlijk kun je dit inzien in de bibliotheek in Grave
Kees Wijnhoven zei op 25 april 2017 om 19:41
De s`Hertogentoren bij Groeningen is in 1739 getekend door Jan de Beijer
In verzameling Teylers Stichting , Haarlem.
Dit wordt ook genoemd de Spijcker en is misschien hetzelfde als "de Collaertshof" ca. 1532 door Dirk Collaert x Anna van Meer van Lynden gekocht van Hendrik van de Voirt x Luitgen en daarna aan de familie van Raveschot etc.
In 1807 werd het kasteel met kapel afgebroken, maar de grote hoeve bij het kasteel bleef staan en werd ook de Voort genoemd.
Jo Vromen zei op 6 oktober 2019 om 15:44
Mooi om de achtergrond van de Beyer te kennen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 oktober 2019 om 11:35
Dank voor je berichtje, Jo. En voor het linkje naar je blog want dat is een mooie aanvulling. Bijzonder om een portret van Jan de Beijer te zien!
Jo Vromen zei op 9 oktober 2019 om 12:03
Hallo Marilou,

Zeer bedankt voor je complimentje. Groetjes van mij,
Jo

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen