skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Protest-fietstochten van het Algemeen Nederlands Jeugd Verbond

Bij vliegbasis Volkel is in de jaren zestig, zeventig en tachtig veel actiegevoerd tegen kernbewapening. Vooral in de derde week van september, de 'vredesweek', laaide het activisme jaarlijks op. Zo fietsten op 23 september 1978 circa 60 actievoerders vanuit Eindhoven, Helmond, Beek en Donk en Den Bosch in een 'demonstratieve tocht' naar Volkel, met als leuze: 'Kultuur en Werk voorop, bewapening stop, geen atoomkoppen in Brabant'.


ANJV-affiche 23 sept. 1978 - Klik om te vergroten

Op de foto hieronder zien we de demonstranten bij de hekken van basis Volkel. De actie was een initiatief van het Algemeen Nederlands Jeugd Verbond (ANJV), een communistische politieke jeugdorganisatie en jarenlang de jongerenafdeling van de Communistische Partij Nederland. (Marcus Bakker was een prominent ex-lid). Het protest bij de basis zou vreedzaam zijn verlopen; het luchtmachtbewakingskorps en de Udense gemeentepolitie hoefden niet op te treden. De demonstranten overhandigden een pamflet over hun actie aan aalmoezenier P. van Velthoven en dominee P. Boelhouwer, die als geestelijk verzorgers van de militairen de gedachten achter de actie binnen de basis zouden kunnen verspreiden. Hierna begaven de activisten zich naar Zaal Stevens in Volkel, waar koffie, broodjes en erwtensoep klaar stonden en solidariteitsverklaringen werden voorgelezen. Bestuurslid Bart van Asten uit Helmond stond in zijn toelichting stil bij Bestek '81 (1978) van het kabinet-Van Agt en hoe blijkens de nota op alles zou worden bezuinigd behalve Defensie. Al het geld dat in (atoom)wapens werd gestoken kon volgens hem beter worden benut voor het bestrijden van de massale jeugdwerkloosheid in Brabant.


ANJV-actie tijdens de vredesweek, 23 sept. 1978; demonstranten bij het hek van basis Volkel

Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog, de oplopende spanningen tussen de NAVO en het Warschaupact, organiseerde het ANJV al veel langer demonstratieve fietstochten door de provincie en de rest van het land. In 1961 vond de tocht met Pinksteren plaats en trokken de demonstranten van Volkel naar Soesterberg en van hieruit naar Amsterdam. In 1968, opnieuw tijdens de Pinksterdagen, verzamelden ze zich in het processiepark in Volkel om de verwijdering van atoomkoppen aan de orde te stellen. Daarna begaf de stoet zich naar Budel waar, zo lezen we in een artikel in de communistische krant De Waarheid, de lokale bevolking dagelijks zou worden geconfronteerd met de legering van Westduitse troepen. 'Arm in arm gingen de jongeren door de straten, in looppas, dan weer ingehouden', aldus het artikel, 'de gescandeerde leuzen overstemden alle beierende klokken. Op het stampvolle plein voor het raadhuis, waar een groot deel van de Budelse bevolking zich verzameld had, eiste Joop IJisberg, onder luide blijken van instemming, het vertrek van de Bundeswehr uit Budel.'

Bronnen
  • Affiche ANJV-actie 1978 en artikel '"Vredelievende" demonstratie basis Volkel' (23-09-1978, krant onbekend), ingezonden door Gerard de Bie.
  • Delpher: De Waarheid (o.a. 27-12-196026-09-1978 en 24-11-1978)

Reageren

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de protestbewegingen van de jaren zestig, zeventig en tachtig. Ook zoekt het BHIC voor dit thema foto's en ander oud materiaal, om op de site te plaatsen.

Deel verhalen en foto's

Bekijk ook

Protest in Brabant

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen