skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Ter Weer gesloopt

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 20 januari 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
Het Dintherse kasteel Ter Weer lag in de Heilaren, in de hoek met de Hommelsedijk. Het bestond uit een burcht en een voorburcht, beide omgeven door een gracht. Archeologisch onderzoek in de Heilaren heeft aangetoond dat de bouwtijd teruggaat tot de dertiende of veertiende eeuw. Rond 1780 is het complex afgebroken.

Het omgrachte Ter Weer op een kaart uit de 18e eeuwBejaardentehuis Ter Weer heeft slechts de naam met het kasteel gemeen. Het werd begin jaren ’70 van de 20e eeuw opgetrokken op een geheel andere plaats dan het vroegere kasteel: in het toen nog redelijk onbebouwde gebied tussen de kernen Heeswijk en Dinther.

Na de samenvoeging van deze beide gemeenten in 1969 verrezen in deze omgeving ook het nieuwe gemeentehuis en andere voorzieningen zoals een bibliotheek.

Het nieuwe Ter Weer was een minder lang leven beschoren dan zijn illustere voorganger. Na de opening in 1972 heeft het slechts 35 jaar gefunctioneerd. De veranderingen in de zorg, maar ook nieuwe ideeën over woonruimte en -comfort, leidden tot de conclusie dat het gebouw niet meer aan de huidige eisen voldeed.

In augustus 2008 verhuisden de bewoners naar Verzorgingstehuis Cunera / De Bongerd aan de Zijlstraat in Heeswijk. Ter Weer bleef leeg achter, klaar voor de sloop.

Enkele weken vóór kerst 2008 trokken er nieuwe bewoners in het tehuis. Tijdelijk. De Bernhezer Kunstkring (BKK) had enkele tientallen kunstenaars uit Bernheze en omgeving uitgenodigd zich binnenshuis te laten inspireren door thema’s die in een zorgcentrum voor de hand lagen.

Weldra verschoten diverse appartementen van kleur, andere werden onder water gezet dan wel omgetoverd in een heuse tuin, een bunker, een galerie. Ook ontstonden er herinneringsplekken: aan mensen die een bepaalde kamer hadden bewoond, voor ex-medewerkers.

Op zaterdag 20 en zondag 21 december stonden de deuren van Ter Weer voor het laatst wijd open. De exposerende kunstenaars waren klaar met hun klus, en er stonden honderden liters koffie en erwtensoep klaar. Het was allemaal niet voor niets, want gedurende het hele weekeinde stroomden de belangstellenden in honderdtallen binnen.

Daar waren veel ex-bewoners bij, maar ook hun familieleden en verder vele anderen uit Bernheze en verre omgeving. Op zaterdagavond trotseerde een grote menigte de regen om naar een klank- en lichtspel te kijken dat zich afspeelde op de diverse balkons. Een hoogwerker van de Veghelse brandweer verleende assistentie.

Op zondagavond werden de festiviteiten afgesloten met toespraken van de voorzitter van de BKK en de Bernhezer wethouder van cultuur, Ad Donkers. En in januari 2009 werd in Dinther voor de tweede maal een Ter Weer gesloopt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen