skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

Vredegerechten 1811-1838

De vredegerechten zijn de voorlopers van de huidige kantongerechten, de laagste rechtbanken dus. Ze zijn afkomstig uit het Franse rechtsstelsel en zijn in Nederland ingevoerd tijdens de inlijving bij Frankrijk. Voor het grootste deel van Brabant vond dat in 1811 plaats. De vrederechter is als instelling in 1838 opgeheven.

De vrederechter was bevoegd voor lichte vergrijpen en eenvoudige administratieve handelingen. Zo behandelde hij dorpsruzies, openbare verkopingen, aanstellingen van voogden, beëdigingen voor de successie-aangiften, ver- en ontzegelingen van gebouwen enz. De vrederechter was ook bevoegd voor een aantal plaatsen rondom de vestigingsplaats.

Hier zoek je in de samenvattingen van vonnissen en uitspraken van zes van de 24 vredegerechten die er in Noord-Brabant geweest zijn:

- Boxmeer 1811-1838
- Eindhoven 1811-1838
- Gemert 1811-1838
- Grave 1811-1838
- Ravenstein 1811-1838
- Roosendaal 1811-1813

Van sommige akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

> Algemene hulp en zoektips

beacon
27  akten
sorteren op:
 
 
 
 
Vredegerecht
Akte van deliberatie
Datering:
10 juli 1816
Onderwerp:
Akte van deliberatie
Beschrijving:
Nicolaas Daniels, dagloner in Lieshout, weduwnaar van Francisca van de Rijdt, overleden in Lieshout op 30 april 1803, nalatende minderjarige kinderen heeft door luiaardij en andersints zijn goederen verkwist. Men wil voorkomen dat de goederen, nagelaten door grootvader van moederszijde aan de minderjarige kinderen Henricus en Johanna, op dezelfde wijze door hem worden omgebracht. Als familieraad worden bij elkaar geroepen: Johan Coppens, achterneef, bouwman; Adriaan Coppens, achterneef, bouwman; beiden in Lieshout; Peter van Boort, aangehuwde achterneef, bouwman in Beek en Donk; Gijsbert van de Rijdt, oom, timmerman in Lieshout; Henricus van de Rijdt, oom, timmerman in Helmond; Peter van Deursen, aangehuwde oom, wever in Lieshout. De kinderen worden reeds verscheidene jaren door bloedverwanten onderhouden. Zie no.33.
Plaats:
Gemert
Toegangsnummer:
21
Inventarisnummer:
Volgnummer:
32
Plaats vonnis:
Gemert
 
 
 
 
 
Vredegerecht
Akte van deliberatie
Datering:
15 mei 1816
Onderwerp:
Akte van deliberatie
Beschrijving:
Gerrit van de Laar, kleermaker in Beek en Donk, voogd. Andries Sanders, wever in Helmond is toeziend voogd. Jennemaria, minderjarige dochter van moeder Gijsberdina van Hout en vader Tomas van den Bogaard, beiden overleden. Bij het overlijden van haar moeder is aan Jennemaria toegevallen het opregt voor de helft in een schuur en aangelag en in 4 perceeltjes landerijen in Lieshout. Het erfrecht van de andere helft behoort aan haar moeders zuster Annemie van Hout en het tochtrecht aan haar grootvader Arnold van Hout. De goederen zijn belast met een hypotheek van 500 gulden, geleend van Arnold Zegers, overleden in Helmond. De hypotheek is vervallen en er is geen geld voor aflossing. Daarom wil men de goederen verkopen: 1. schuur en half-aangelag, gelegen op Ginderdoor in Lieshout, grenzend aan Arnold van Hout, Peter Sterken, de straat en Hendrikus van den Heuvel; 2. Perceel groes en land, genaamd het Vlas Eeuwsel, grenzend aan Johan van de Kruis, Johan Dries Maas en de erven van Wilhelmina Strijbosch; 3. Perceel land, genaamd Bankers Eeuwsel, grenzend aan Peter Sterken, Gerrit Piet Brouwers, Cornelis Willem Hendrix en Arnold van Hout; 4. Perceel groes, gelegen in Eertbrugge, grenzend aan Francis Joost van der Sanden, Francis Johan van der Sanden en Dirk Lauwrens Brouwers; 5. De helft in een perceel groes in Eertbrugge, grenzend aan Johan Maas en Johan van de Kruis. Familieraad: Joost van den Boogaard, oom, dagloner in Aarle-Rixtel; Jan van Woensel, aangehuwde oom, dagloner in Beek en Donk; Henricus Daniels, neef, bouwmansknecht in Lieshout; Johan van Hout, oudoom, bouwman; Francis Verbakel, achterneef, bouwman; beiden in Beek en Donk; Francis Beniers, achterneef, bouwman in Lieshout, besluiten de onroerende goederen publiek te verkopen.
Plaats:
Gemert
Toegangsnummer:
21
Inventarisnummer:
Volgnummer:
28
Plaats vonnis:
Gemert
 
 
 
 
 
Vredegerecht
Akte van deliberatie
Datering:
15 maart 1815
Onderwerp:
Akte van deliberatie
Beschrijving:
Laurens van Dooren, bouwman in Gemert, als voogd over Maria van Dooren, 15 jaar en Henrica van Dooren, 13 jaar, in Gemert, dochters van wijlen Cornelis van Dooren, overleden in Gemert in augustus 1803, in leven landbouwer in Gemert en Catharina Hendriks, thans in huwelijk met Johan Buckings, landbouwer in Gemert. Deze Johan Buckings is benoemd bij akte, gepasseerd 9 maart 1814 voor de heer Hendrik Oppers, plaatsvervangend vrederechter Canton Gemert, geregistreerd in Sint-Oedenrode op 10 maart 1814. De voogd heeft verklaard, dat hij in qualiteit als voogd over voornoemde minderjarigen de testamentaire dispositie van Dirk Janse van de Vondervoort voor den Notaris Jan Francis Aalders en getuigenis in Gemert op 24 april 1813 gepasseerd voor de competente rechter te doen annulleren uit hoofde dat een der getuigens een eige neef is in de vierde graad van de vrouw van de legataris Antoni Peter van Zeeland, bouwman in Gemert. Hij wil van de familieraad hiertoe de nodige autorisatie en dat de familieraad hem toestaat dat de geregtelijke erfposten der minderjarigen in de nalatenschap van Dirk Janse van der Vondervoort door hem onder benefictie van inventaris mag worden aanvaard. Familieraad: Peter van den Elsen, aangehuwde oom, bouwman; Johan Smits, aangehuwde oom, bouwman; Leonardus Vogels, aangehuwde oom, timmerman; Joannes Buckings, schoonvader der minderjarigen, bouwman; Johan van der Aa, aangehuwde oom, bouwman; Jacob Hendriks, oom, dienstknegt; allen in Gemert, besluiten dat Lourens van Dooren als voogd het voornoemde testament in regten mag annuleren en de erfposten door hem mogen worden aanvaard.
Plaats:
Gemert
Toegangsnummer:
21
Inventarisnummer:
Volgnummer:
183
Plaats vonnis:
Gemert
 
 
 
 
 
Vredegerecht
Akte van deliberatie
Datering:
3 maart 1815
Onderwerp:
Akte van deliberatie
Beschrijving:
Hendrik van Will, brouwer in Beek en Donk, vader en voogd over zijn minderjarige kinderen: Maria Theresia van Will, 20 jaar, Johanna Maria van Will. 16 jaar en Sebastianus Arnold van Will, 15 jaar, allen in Beek en Donk, verklaart dat hij om menige schulden als - een obligatie groot 2000 gulden ten behoeve van weduwe van den Hurck in Eindhoven - eene onderhandse gelovte groot 800 gulden t.b.v. weduwe van den Hurck, - achterstallige interest van de 2 bovenstaande gelovten 400 guldens, -eene obligatie ter zake des koops groot 1900 gulden ten behoeve van de gezamenlijke erfgenamen van wijlen den Heer Lambertus van Will, -eene onderhandsche obligatie groot 565 guldens ad 5 guldens procenten behoeve van Me jaar van der Asdonk wegens agterstalligen interest van vorenstaande obligatie en verdere geincasseerde penningen 580 gulden, -een onderhandse obligatie ad 3 guldens procento ten behoeve van Jan van Ernst groot 600 guldens, -wegens achterstalligen interest van bovenstaande obligatie van Jan van Evers 345 guldens, -een onderhandsche obligatie groot 1.000 gulden ad 400 guldens procento ten behoeve van Mevr. Boret in Gemert, -aan achterstallige interest van bovenstaande obligatie 740 gulden. Verdere schulden ten behoeve van: -de Broeders van Padua in Boekel. -Hubertus van de Moosdijk in Eindhoven. -De Heer van de Toelart, notaris in Helmond. -De Domeinen. -Den Heere Pastor van Beek en Donk. -De kinderen van Baar te Oirschot en de weduwe Gijsbertus van Wil te Schijndel te betalen van achterstallige interesten en lopende schulden, zijne onroerende goederen te verkopen, vermits de roerende goederen in geene deelen tot aflossing toereikend zijn. Te verkoopen: Huis en Hof en aangelag aan de Peperstraat, Beek en Donk, een klein huisje, bevattende de 2 woningen; een perceel bouwland op de Bekerheide; een perceel land op de Pan in den akker; een perceel land op de Zandakker; een perceel groes genaamd Den Beemd aan de rivier de Aa; een perceel groes genaamd de Laarsse Velden; een s
Plaats:
Gemert
Toegangsnummer:
21
Inventarisnummer:
Volgnummer:
182
Plaats vonnis:
Gemert