skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

 Notaris-, schepen- en andere akten
 
 
 
 
 
beacon
 
 
Schepenakte
242 Deling van bezit van Henrick Dircx de Bresser en diens vrouw Marijken dochter van wijlen Evert Jans van den Bichelaer. Erfgenamen zijn Peeter zoon wijlen Henrick Dircx de Bresser, Michiel zoon Henrick Michiels als man van Dircxken dochter van Henrick de Bresser, Roelof Andriessen Santegoets als man Agneesken, Vranck zoon van Peter Gerits als man van Gundula, Coenraet Damen en Henrick Janssen van Hees als wettige voogden over Adam en Agneesken, minderjarige kinderen van Adriaen Adams en wijlen diens vrouw Catharina, dochter van Henrick Dircks de Bresser en Mariken, verder nog Matijs Huijberts en Henrick Roeloff Santegoets als voogden over Merten, Anthonis en Jenneken, alle drie minderjarige kinderen van Jan Henrick Dircx de Bresser. De deling is gedaan met meester Peter van Limborch als stadhouder (vanwege de schout) alhier en namens de heer van Boxtel. Genoemde Peter Henricks de Bresser en Michiel zoon van Henrick Michiels krijgen de helft van alle bezit te Best aflomstig van Aelken dochter van Jan Leenmans, zijnde de tante van de erfgenamen en waarvan de andere helft toekomt aan Willem Michiels van de Broeck cum suis. Nog krijgen ze een derde deel van een dagmaat hooiland in een beemd genoemd de Vonderbeemd, gelegen te Boxtel onder Munsel in het Elsbroeck, belendend Jan zoon Dirck de Bresser, Roelof Andries Santegoets. Nog krijgen ze een rente van 5 gulden 10 stuivers per jaar te ontvangen van de weduwe van Lenaert Lamberts te Liempde. Nog een kapitaal van 150 gulden door de voogden te betalen, nog de som van 50 gulden te ontvangen van Roelof Andriessen Santegoets en van Vranck Peters en van de zelfde Roelof en Vranck nog 200 gulden te ontvangen in geld of in hout. Uit dit erfdeel ca. 3 gulden per jaar etc. te voldoen.
Vervolg:
Genoemde Roelof Andriessen Santegoets en Vranck Peters krijgen een huis, tuin, hofstad etc. met akkers gelegen te Boxtel onder Munsel, ter plaatse genoemd in Elsbroeck, belendend heer en meester Peter de Bresser, Jan Henrick Santegoets, de gemeenschappelijke straat daar, de minderjarigen waarvan is afgedeeld. Nog krijgen ze een stuk land genoemd de Hoeck, ter zelfder plaatse gelegen, belendend Hendrick Jans van Hees en de zijnen, de weduwe van Lenaert Martens van Duijsel en meer anderen, de kinderen van Jan Hendricks de Bresser. Nog krijgen ze een stuk land ter zelfder plaatse gelegen, belendend de rivier de Dommel, Jan Henrick Santegoets, Jasper Dircks de Bresser. Nog krijgen ze een turfrecht op de gemeijnte van Barnsveld en Oetendonck. Hieruit jaarlijks een rente te betalen van 5 gulden aan de blok op de Orthen in Den Bosch, nog een rente van 5 gulden aan het grote begijnhof in Den Bosch, nog 4 chijnshoenderen aan de heer van Boxtel, nog een vastenavondhoen aan de zelfde heer, nog een gulden en een halve stuiver aan de zelfd heer, nog 50 gulden eens aan Peter, Henrick en aan Michiel, nog 200 gulden aan de zelfde Peter, ofwel in hout of in geld. Genoemde 4 voogden ten behoeve van de kinderen krijgen een hooibeemd gelegen te Boxtel onder Munsel, ter plaatse in het Elsbroeck, belendend heer en meester Peter de Bresser, .... van Horenbeeck, Willem Michiels van Hal, Roelof Andriessen. Nog krijgen ze een groesveldje genoemd de Ristep (?) ter zelfder plaatse gelegen, belendend de gemeenschappelijke straat, Jan Henrick Santegoets, Roelof Andriessen Santegoets. Nog een stukje land genoemd het Hoofken, gelegen ter zelfder plaatse, belendend Jan Dircks de Bresser, meester Geraert en Aert van Horenbeeck, de gemeenschappelijke straat.
Vervolg 2:
Nog krijgen ze een stukje akkerland genoemd de Boogaert ter zelfder plaatse gelegen, belendend Jasper Dircks de Bresser, Jan Henrick Santegoets. Idem een stukje land genoemd de Benakker ter zelfder plaatse gelegen, belendend Jan Janssen Verheijden, Jasper Dircks de Bresser, Roelof Santegoets. Nog krijgen ze een schuur staande op het erf van Roelof en vermelde Vrancken. Hieruit 4 kapoenen te betalen als grondschijns aan de heer van Boxtel, nog een braspenning grondchijns aan de zelfde heer, verder aan Peter en Michiel de som van 150 gulden te moeten betalen. De delers doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars bezit en beloven de deling gestand te doen. Als er op iemands deel meer lasten drukken zullen ze die samen betalen. Ieder zal de lasten zelf betalen etc. Datum .... 1630, getuigen Roijmans, Limborch en Goossens.
Datering:
00-00-1630
Pagina:
366r
Soort akte:
Boedeldeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Ga
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS