skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
123  notaris-, schepen- en andere akten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
4 Testament van Jan Jacobs Pauwels en Marijken dochter Jans Aerts van Fladeracken. Voor begane onrechtvaardigheden vermaken ze aan de kerk van Boxtel 2 stuivers eens, verder vermaken ze elkaar over en weer aan de langslevende van hen beiden alle roerend en onroerend bezit, om daarmee naar eigen keuze te kunnen handelen, maar de langstlevende moet daarmee wel hun beider kinderen grootbrengen. Genoemde testateur verklaart dat hij bij de laatste afrekening nog 140 gulden van het dorp heeft te vorderen (of is verschuldigd?), waarvan 100 gulden staat te voldoen aan de weduwe van Aert van Hoerenbeeck en de 40 gulden komen hem toe. Nog is hij aan heer Eijndhouts 400 gulden schuldig, die hij vanwege het dorp moet betalen aan de deken van de St. Janskerk in Den Bosch en daarop komen de 40 gulden in mindering en daarop heeft hij aan Coeverincks... gulden 5 stuivers betaald vanwege de *fouten* (oninbaar?) van het land op de Berselaer en nog meer *fouten* zoals zal blijken in het register van Peter Conincks. Verder is hij aan Claes Peters 200 gulden schuldig. Daar tegenover heeft hij van Dirck Rutten ca. 90 gulden te vorderen en van Dierck de Snijder vanwege geleend geld ca. 40 gulden en meer etc. van Claes Thijssen voor het dorp. Verder is Jan Schilders te Diessen hem ca. 35 gulden schuldig en het pastoorken te Malis (?) voor gekochte schoenen ca. 13 of 14 gulden. Verder heeft hij samen met Dierck Rutten van Jan Peters een bedrag van 250 gulden geleend, waarvan Dirck Rutten de helft moet betalen en Dirck moet aan hem testateur de helft van de betaalde rente teruggeven. Verder heeft .... aan de zoon van Jan Aerts op rekening ... voor verkocht band te Vught...... (valt weg door beschadiging onderkant) dat Jan Aerts moest betalen. Verder heeft hij van Rutger Jacobs een obligatie te vorderen van 170 gulden volgens de obligatie die bij Berselaer in bewaring is en ook moet Rutger hem nog ca. 40 gulden geven voor het verbergen in de kelder en de molder(?).
Vervolg:
Verder moet Willem van Oers hem vanwege verkochte schoenen 3 gulden 14 stuivers betalen. Verder heeft hij als voogd over zijn nicht Lisbeth, aan de secretaris te Oisterwijk zijn afrekening overlegd waarnaar hij verwijst. Verder heeft de testateur van Jacob van Strijp in Den Bosch een rente gekocht van 6 gulden op onderpand van het land van zijn vader (=schoonvader in dit geval) Jan Aerts te Maren. Nog heeft hij een rente gekocht van 3 gulden op onderpand van het huis van Jan Aerts en van Jan zoon van Jenneken Henrick Wouters. Actum 12 november 1603, getuigen Jan Alarts en Jan Goijaerts als schepenen.
Persoon in schepenakte:
Marijken van Fladeracken  
Dierck Rutten van Jan  
Jan Jacobs Pauwels  
Aert van Hoerenbeeck  
Dierck de Snijder  
Willem van Oers  
Jacob van Strijp  
Peter Conincks  
Claes Peters  
Dirck Rutten  
Claes Thijssen  
Jan Schilders  
Jan Aerts  
Rutger Jacobs  
Jan Alarts  
Jan Goijaerts  
Jans Aerts van Fladeracken  
Jenneken Henrick Wouters  
Datering:
12-11-1603
Pagina:
9r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
2 Op 24 november anno 1604 heeft Elisabeth van hiervoor (Fladeracken) een aanvulling gedaan. Ze vermaakt aan Metken dochter van Wouter Timmermans, zijnde haar petekind, haar zwarte tabbard, verder vermaakt ze aan Lijntken dochter van meester Andries Timmermans haar zwarte rok en facettenrok. Getuigen Jan Jan Roeffen en Arien Lenaerts. Verder ondertekend door Guilelmus Peter van den Bolck, notaris. (op de achterkant staat ze als Lijsken Goijaert Coppelmans vermeld, ze is gestorven op 3 december 1604 en Jan Aerts is gestorven op 27 juni 1604).
Persoon in schepenakte:
Guilelmus Peter van den Bolck  
Jan Jan Roeffen  
Lijsken Goijaert Coppelmans  
Andries Timmermans  
Arien Lenaerts  
Jan Aerts  
Wouter Timmermans  
Datering:
24-11-1604
Pagina:
2v
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
1 Voor ons is op 18 november 1604 verschenen Elisabeth dochter van wijlen Goijaert Aerts, weduwe van Jan Aerts van Fladeracken, gezond van lijf en leden etc. Ze beveelt haar ziel na haar overlijden aan bij de almachtige God en wil in gewijde grond worden begraven. Ze vermaakt aan de fabriek van de St. Janskerk in Den Bosch een stuiver eens, de 4 biddende orden ook elk een stuiver, het altaar van het H. Sacrament in de kerk van Boxtel een daalder voor haar doodskist. Verder vermaakt ze aan de Clarissen te Boxtel een rijksdaalder het O.L. Vrouwenaltaar een el doek en ook het St. Annenaltaar een el doek. Nog vermaakt ze voor 7 missen elk jaar op St. Caharinadag te zingen een gouden ring en 2 zilveren lepels, een paternoster van koraal en daarvoor zal Andries Timmermans samen 19 gulden betalen aan heer en meester Peter van de Schoot en dat geld als rente te beleggen om daarmee de missen te kunnen laten doen. Verder vermaakt ze haar zuster Jenneken 3 malder rogge per jaar of zoveel als ze rechten heeft, steeds op Maria Lichtmisdag te ontvangen na haar dood uiit een hoeve genoemd Bobbennagel onder Rode. Verder vermaakt ze aan Lijntje zijnde de vrouw van Jan Goijaerts, haar zwarte *vlieger*, haar *maert* Lijntken krijgt vanwege haar trouwe diensten haar huik. Haar zuster Jenneken krijgt verder het restant vab alle bezit dat in dit testament niet werd genoemd en ze krijgt daarvan het vruchtgebruik en na haar dood krijgen Wouter en Andriessen zijnde haar kinderen daarvan het erfrecht. Haar verdere gereedschap zoals rokken, hemden, halsdoeken, hosen en pantoffels moet worden weggegeven. Ze verklaart dat dit haar testament is en wil het zo hebben nagekomen. Ze behoudt zich het recht voor om dit testament later te mogen wijzigen etc. Haar bezit moet later worden geinventarizeerd en in handen worden gesteld van meester Peter de Bresser en Andries Timmermans zijnde haar neef (of neven), die eerst alle schulden uit de nalatenschap moeten betalen.
Vervolg:
De uitvoerders moeten daar wel verantwoording over afleggen aan haar zuster Jenneken en aan niemand anders. Dit testament is in haar woonhuis in het dorp Boxtel opgemaakt. Getuigen Jan Jan Roeffen en Adriaen Lenaerts.
Persoon in schepenakte:
Jan Aerts van Fladeracken  
Jan Jan Roeffen  
Peter van de Schoot  
Peter de Bresser  
Andries Timmermans  
Jan Goijaerts  
Adriaen Lenaerts  
Goijaert Aerts  
Datering:
18-11-1604
Pagina:
1r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
258 Vandaag 9 juni 1678 verscheen voor mij Jan van de Heuvel openbaar notaris en getuigen Hendrick Willems eerst weduwnaar van Hendricksken dochter van wijlen Hendrick Evers en verder zijn huidige vrouw Aleken dochter Handrick Goijaerts, wonend te Boxtel welke Hendrick enigzins ziek is maar wel in het bezit van zijn verstand en geheugen. Hij overdenkt de zekerheid van de dood maar de onzekerheid van het uur waarop en wil meningsverschillen vermijden tussen zijn voordochter uit eerder huwelijk en die verwekt bij zijn tegenwoordige tweede vrouw en heeft nu samen met haar het volgende bepaald. Ze bevelen hun zielen zodra ze zijn komen te overlijden aan bij de almachtige God en willen een christelijke begrafenis. Hij vermaakt aan zijn vrouw daarin ook met instemming van zijn vrouw, hun beider huis met tuin etc. staande te Herlaer onder St. Michielsgestel, zoals hij testateur tijdens hun huwelijk heeft gekocht en getimmerd, voor het geval Aelken hem overleeft. Maar als Aleken eerder dan hij testateur komt te sterven, vermaken ze in dat geval dat huis te Herlaer aan Mechteld zijnde de voordochter van de testateur. Als de testateur eerder komt te overlijden dan Aleken legateert hij aan zijn vrouw voor haar huishouding een stande, een waskuip, koeienkuip, koeketel, een struifpan, een hekel en zeef, een spierzak (broodzak of knapzak), een bed met vlokken gevuld, een kussen ook met vlokken gevuld, een witte deken en een slaaplaken zoals ze samen eerder hebben gekocht, daarnaast nog 40 gulden, verder een jaar huur van het huis te Herlaer of 10 gulden ervoor. Inzake de haefelijke(veestapel en oogstgewassen) goederen, als de testateur als eerste komt te overlijden, krijgt de laatstlevende de koe die er dan is en de helft van de oogstgewassen die te velde staan, en alle andere bezit met de rest van vervallen huren en inkomsten gaan alle naar de genoemde voordochter van de testateur en ook alle verdere vee zoals paard, zonder dat Aelken daarvan verder iets kan eisen.
Vervolg:
Daarvoor zal Mechteld als voordochter wel alle schulden betalen en de kosten van de begrafenis van haar vader. Aleken als testatrive verklaart verder geen verder recht van vruchtgebruik te hebben van het vaste of roerend bezit van de testateur, maar doet daarvan volkomen afstand behoudens het voorgaande legaat dat aan haar is toegezegd. De testateurs benoemen Mechteld verder als hun erfgename inzake het bezit dat de testateur zal nalaten. Als Aleken eerder komt te overlijden dan de testateur, vermaakt ze aan hem al haar roerend bezit, dat ze na haar dood zal nalaten en benoemt haar man daarin als haar universele erfgenaam. De testateurs verklaren dat dit hun testament is en willen het als zodanig hebben uitgevoerd, ook al zou er daarbij niet aan alle vereisten zijn voldaan, of in tegenspraak zijn met ander recht. Aldus gepasseerd te Boxtel ten overstaan van Willem Lamberts van de Mijs en Claes Janssen Cuijpers als getuigen. Ondertekend: dit merk is van Henrick Willems, dit merk is van Aleken, Willem Lambers van de Mijs, Klaas Janssen Kuijpers, quod attestor J. van Heuvel, (na collatie bevonden in overeenstemming te zijn met het origineel, ondertekend door mij secretaris van de dingbank Esch, P. Mans (Mans??), 24 november 1690.
Persoon in schepenakte:
Willem Lamberts van de Mijs  
Willem Lambers van de Mijs  
Claes Janssen Cuijpers  
Klaas Janssen Kuijpers  
Jan van de Heuvel  
Hendrick Willems  
Henrick Willems  
J. van Heuvel  
P. Mans  
Hendrick Evers  
Handrick Goijaerts  
Datering:
09-06-1678
Pagina:
401r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
50
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: