skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
174  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
217 Gerit zoon wijlen Catelijn Janssen Rademaeker door deze Catelijn verwekt bij wijlen Mattijs Wouters in haar eerste huwelijk, verder Geraert ook zoon van Cathelijn Janssen Rademaker verwekt in haar tweede huwelijk bij wijlen Lenaert Geraerts, verder Hendrick Jan Hendricks als man van Jenneken dochter van genoemde Catelijn en wijlen Lenaert, hebben verklaard een deling te hebben gemaakt van het bezit dat ze van hun ouders hebben geerfd. Genoemde Gerit zoon wijlen Mattijs Wouters krijgt een stuk nieuw land genoemd de Heij, gelegen te Boxtel onder Gemonde, belendend Jan Willem Lucas, Jan Jan Dircks, Gooijaert Jan Jonckers, de gemeenschappelijke straat. Genoemde Geraert Lenaerts krijgt de helft van een stuk land genoemd de Bocht met het hele huis erop, gelegen te Boxtel in de parochie van Gemonde, belendend Hendrick Jan Dircks, het groot gasthuis van Den Bosch, Jan Jan Dircks, de gemeenschappelijke straat. Hieruit jaarlijks 2 gulden 15 stuivers te betalen in Den Bosch aan de erfgenamen van Jan Somers, aflosbaar met 50 gulden, nog een jaarlijkse pacht van een lopen rogge aan de H. Geest te Gemonde, nog jaarlijks aan het kapittel van Boxtel 21 stuivers en aan de pastorie van Gemonde jaarlijks 5 stuivers. Genoemde Hendrick Jan Dircks krijgt de helft van een stuk land genoemd de Bocht met de schuur en het bakhuis erop, gelegen te Boxtel in de parochie van Gemonde, belendend Geraert Lenaerts waarvan is afgedeeld, de erfgenamen van Jacop Hendricks de Louw, Jan Jan Dircks, de gemeenschappelijke straat. Hieruit jaarlijks 5 gulden 10 stuivers te betalen aan Peter Jorissen van Gulick aflosbaar met 100 gulden, verder 3 stuivers jaarlijks aan het kapittel van St. Oedenrode. Genoemde delers doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en beloven de deling gestand te doen. Als er op iemands bezit meer lasten blijken te drukken zullen ze die samen afhandelen, ieder voor een derde part.
Vervolg:
Verder zal elk de chijnsen etc. op het eigen erfdeel zo betalen dat de andere erfdelen daarvoor zijn gevrijwaard en men zal samen de chijnsen afhandelen tot aan een vervallen en de lopende termijn toe. Actum als voor.
Persoon in schepenakte:
Jacop Hendricks de Louw  
Peter Jorissen van Gulick  
Cathelijn Janssen Rademaker  
Hendrick Jan Hendricks  
Jan Willem Lucas  
Jan Jan Dircks  
Gooijaert Jan Jonckers  
Hendrick Jan Dircks  
Mattijs Wouters  
Lenaert Geraerts  
Geraert Lenaerts  
Jan Somers  
Catelijn Janssen Rademaeker  
Mattijs Wouters  
Datering:
25-08-1665
Pagina:
170r
Soort akte:
Boedeldeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
100
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
203 Hendrick zoon van Adriaen Janssen Hoevenaar daarin voor de helft, verder Peter en Adriaen, zoons van wijlen Jan Janssen Hoevenaars, genoemde Peter voor hemzelf en samen met Anthonie Michiels als voogden van het minderjarige kind van wijlen Jan zoon wijlen Jan Jans Hoevenaars, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van hun grootvader Jan Hendrick Hoevenaars hebben geerfd. Genoemde Hendrick zoon van Adriaen Janssen Hoevenaar krijgt een stuk akkerland genoemd de Tijsacker groot ca. anderhalf lopenzaad, gelegen te Boxtel onder Lennesheuvel, belendend Hendrick Peters, Michiel van den Broeck, de pad daar. Nog krijgt hij een stuk akkerland genoemd de Grootacker, ter zelfder plaatse gelegen, belendend Joost Slegers, Henrick Peters, Willem Slegers, Mechel Slegers. Nog krijgt hij een stuk akkerland genoemd de Hamsdonck, ter zelfder plaatse als voor, belendend de erfgenamen van Adriaen Corsten, het minderjarige kind waarvan wordt afgedeeld, Wouter Antonissen, Hendrick Ariens. Nog krijgt hij een stuk erf genoemd het Weijken, ter zelfder plaaste als voor, belendend Henrick Peters, Jan Peters en meer anderen, Willem Janssen van Tuijl, Coenraert Adams, de tafel van de H. Geest te Boxtel. Hieruit jaarlijkse 2 stuivers een oort als chijns aan de hertog te betalen, verder aan rentmeester Schuijl een gulden 10 stuivers, aan de arme Clarissen in Boxtel 12 stuivers. Verder moet het hek aan de Grootacker worden onderhouden. De kinderen van wijlen Jan Janssen Hoevenaars krijgen een stuk land genoemd de Tijsacker met de helft van het huis erop, gelegen te Boxtel onder Lennesheuvel, belendend Michiel van de Broeck, Hendrick Peters, Hendrick Ariens, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgen ze een stuk akkerland genoemd de Hamsdonck ter zelfder plaatse gelegen, belendend Hendrick Ariens dat ervan is afgedeeld, Jan Peters, Wouter Antonissen.
Vervolg:
Nog krijgen ze een stuk akkerland genoemd het Aertackerken, gelegen ter zelfder plaatse, belendend Jan en Dierck Ariaens de Bresser, Hendrick Peters, de erfgenamen van Adriaen Adams, de weduwe van Hendrick Willems Rundmulder. Nog krijgen ze eens stuk erf genoemd het Beemptien ter zelfder plaatse gelegen, belendend Hendrick van de Broeck en meer anderen, de pad daar, Adriaen a Kempen, Michiel van den Broeck. Hieruit jaarlijkse een rente van 12 stuivers 2 oort te betalen, aan de rentmeester Schuijl in Den Bosch een gulden 10 stuivers per jaar, nog 3 blanken chijns aan de heer van Boxtel, verder het vierde part van het hek aan de pad te moeten onderhouden. Genoemde delers doen over en weer aftand van aanspraken op elkaars erfdeel en beloven de deling gestand te doen. Als er op iemands erfdeel meer lasten blijken te drukken of het minder waar wordt etc. zal men dat samen betalen. Ieder zal ook de lasten op het eigen erfdeel zo betalen dat de andere erfdelen daarvoor zijn gevrijwaard. Datum 9 mei 1665, getuigen Hardy en van Dijck als schepenen.
Persoon in schepenakte:
Willem Janssen van Tuijl  
Dierck Ariaens de Bresser  
Jan Janssen Hoevenaars  
Jan Hendrick Hoevenaars  
Hendrick Willems Rundmulder  
Michiel van den Broeck  
Michiel van de Broeck  
Hendrick van de Broeck  
Adriaen a Kempen  
Anthonie Michiels  
Hendrick Peters  
Joost Slegers  
Henrick Peters  
Willem Slegers  
Mechel Slegers  
Adriaen Corsten  
Wouter Antonissen  
Hendrick Ariens  
Jan Peters  
Coenraert Adams  
Adriaen Adams  
Adriaen Janssen Hoevenaar  
Jan Jans Hoevenaars  
Datering:
09-05-1665
Pagina:
161v
Soort akte:
Boedeldeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
100
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
178a [VERVOLG AKTE] Verder 3 gulden eens te betalen aan het vierde lot zijnde vanwege de pacht aan het kapittel, nog een gulden eens aan het vijfde lot. Genoemde delers doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en beloven de deling gestan te doen. Als er op iemands erfdeel meer lasten blijken te drukken, dan zullen ze dat samen betalen, elk voor een zesde deel. Ieder zal de lasten op het eigenj erfdeel ook zo betalen dat de andere erfdelen ervoor zijn gevrijwaard. Verder zullen de voorste percelen overpad verlenen aan de achterste met de minste overlast. Datum 31 december 1664, getuigen Jan Erven en Wouter Verbeeck als schepenen.
Persoon in schepenakte:
Jan Erven  
Wouter Verbeeck  
Datering:
31-12-1664
Pagina:
143r
Soort akte:
Boedeldeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
100
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
178 Niclaes, Franck, Marten en Elias als zoons van wijlen Jan Vrancken door deze Jan verwekt bij diens vrouw Maeijken dochter van Dirck Ariens Stoopen, verder Jan Goijaerts als man van Adriaentien en nog Henriksken beiden dochters van genoemde Jan Vrancken en Maeijken, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van hun ouders hebben geerfd. Genoemde Franck Jan Francken krijgt een huis, tuin, turfschop met aanliggend erf etc. groot ca. 4 lopenzaad, gelegen te Boxtel onder Tongeren, belendend genoemde Elias waarvan is afgedeeld, de gemeijnte, de weduwe van Elias Francken. Nog krijgt hij de helft van een weiland ter zelfder plaatse als voor, zoals met Elias daar is afgepaald, belendend de gemeenschappelijke pad daar, het Tongerse water, Lambert Hendrick van de Laerschoet. Hieruit de helft te betalen van anderhalf smaelhoen aan de heer van Boxtel. Verder moet er overpad worden verleend. Nog per a.s. St. Jacobsdag aan het derde lot de som van 30 gulden te betalen en aan het vierde lot 73 gulden eens en een gulden aan het 5e lot. Genoemde Elias krijgt de schuur, bakhuis en 4 lopenzaad en 23 roedes land zoals is afgepaald met genoemde Franck Janssen, belendend de gemeijnte van Zelissel, de weduwe van Elias Francken. Nog krijgt hij de andere helft van het vermelde weilandje, belendend Franck Janssen, de weduwe van Elias Francken, Lambert Michiels, Alegonda van de Wege. Hieruit de andere helft te betalen van anderhalf smaelhoen aan de heer van Boxtel met nog een braspenning als gebuurchijns aan de heer van Boxtel. Verder moet aan het vijfde lot 91 gulden worden betaald en aan het zesde lot 10 gulden eens, nog 3 gulden aan het vierde lot. Genoemde Marten Janssen krijgt het nieuwe land groot ca. 2 lopenzaad en 24 roedes gelegen ter zelfder plaatse als voor, belendend Lambert Hendricks van de Laerschoet, de gemeijnte van Zelissel. Nog krijgt hij het Brugackerken groot 26 roedes, ter zelfder plaatse gelegen, belendend de weduwe van Michiel Jan Koijen (?),
Vervolg:
de kinderen van Henrick Martens, Gerit Willems, de gemeijnte daar. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Loovonder groot ca. een lopenzaad 9 roedes, ter zelfder plaatse als voor, dat Claes Jansen eerder al toebehoorde, belendend Alegonda van de Wege, Jan Willems Louwe, de mestweg daar. Nog krijgt hij het Aebroeck, ter zelfder plaatse als voor gelegen, belendend Meriken Jan Aerts (?), de weduwe van Claes Willems en meer anderen, de kinderen van Hendrick Jan Luijten, de rivier de kleine Aa. Nog krijgt hij een groesbeemdje genoemd het Heijvelt, ter zelfder plaatse als voor gelegen, belendend Alegonda van de Wege, de weduwe van Elias Francken, Jan Sijmons, de gemeenschappelijke pad daar. Hieruit aan de 3 volgende loten elk 6 gulden te betalen, nog 3 gulden eens aan het vierde lot en een gulden aan het vijfde lot. Genoemde Jan Goijaerts krijgt een stuk akkerland genoemd de Patecker, groot 1 lopenzaad 26 roedes, ter zelfder plaatse gelegen, belendend Adriaentien Gevers, Jan Joosten, genoemde Niclaes en Marten waarvan is afgedeeld. Nog krijgt hij de Hoogenacker ter zelfder plaatse gelegen groot ca. 20 en driekwart roede, belendend de weduwe van Elias Francken, Jan Aerts, de Rijbeemtiens daar.Nog krijgt hij een perceel akker- en groesland, gelegen onder Lennesheuvel, groot 2 lopenzaad 22 roedes, belendend Adriaen Jans a kempen, de Corstenssteegde daar, Jan Peter Santegoets. Nog krijgt hij een stuk akkerland groot een lopenzaad 9 roedes in de zelfde herdgang, belendend Claes Janssen waarvan is afgedeeld, Adriaen Hendricks a Kempen, de weduwe van Willem van Tuijl, de gemeenschappelijke straat daar, Nog krijgt jij de Colenbunder (?) ter zelfder plaatse gelegen, belendend Jan Willem Louw cum suis, Hendrick Hendricks cum suis, de heer van Boxtel, Ariaen Eijmerts. Nog krijgt hij een stuk erf genoemd het Leemveld in de zelfde herdgang, belendend Adriaen Jan Hendricks a Kempen, de erfgenamen van Marten Jans van de Ven, Lambert Jans van Haren, de Corstensteegde daar.
Vervolg 2:
Hieruit jaarlijks 14 stuivers aan het kapittel te betalen, nog 4 lopen rogge in een grotere pacht aan de Clarissen in Den Bosch, verder een stuiver 2 denier grondchijns aan de heer van Boxtel, nog een gulden eens op St. Jacobsdag aan het vijfde lot. Genoemde Niclaes krijgt het achterhuis met de schoringen waarbij de *wormen* een halve voet van de wand overlangs worden doorgezaagd, met ook de turfschop voor a.s. april af te breken en naar het volgende lot onder Lennesheuvel over te brengen. Nog krijgt hij een stuk akkerland groot ca. 4 lopenzaad 15 roedes ter zelfder plaatse als voor, belendend Jan Goijaerts dat ervan is afgedeeld, Handriksken Janssen, de weduwe van Willem van Tuijl, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Rouwen Bunder, ter zelfder plaatse als voor, belendend Jan Goijaerts, Jan Peter Hendricks, Jan Willem Louw, Adriaen Eijmerts. Nog krijgt hij een perceel genoemd de Heijweijde, ter zelfder plaatse als voor gelegen, belendend de weduwe van Willem Gorissen, Adriaen Hendricks a Kempen, Dielis Jan Thijssen, Gerit Franssen. Nog krijgt hij een keuterrecht op de gemeijnte van Kempen. Uit dit erfdeel een stuiver 2 oort als grondchijns te betalen en de helft van ca. 2 blanken als gebuurchijns aan de heer van Boxtel. Nog 3 gulden eens aan het vierde lot. Genoemde Hendriksken Janssen krijgt de andere helft van het huis uit het vorige lot, met de hofstad en erven en weiveldje, groot 4 lopenzaad en 15 roedes, met de gemerkte fruitbomen en de niet gemerkte bomen blijven voor het tweede lot en die bomen voor a.s. april op te ruimen, alles in de herdgang van Lennesheuvel gelegen, belendend de weduwe van de heer Naegelmakers, Niclaes Janssen en meer anderen, de gemeenschappelijke straat. Hieruit ca. 3 stuivers 6 penningen als grondchijns te betalen en de helft van ca. een stuiver en twee oort als gebuurchijns aan de heer van Boxtel.
Persoon in schepenakte:
Lambert Hendrick van de Laerschoet  
Lambert Hendricks van de Laerschoet  
Adriaen Hendricks a Kempen  
Jan Hendricks a Kempen  
Marten Jans van de Ven  
Lambert Jans van Haren  
Franck Jan Francken  
Michiel Jan Koijen  
Jan Willems Louwe  
Meriken Jan Aerts  
Hendrick Jan Luijten  
Jan Peter Santegoets  
Jan Willem Louw  
Jan Peter Hendricks  
Dielis Jan Thijssen  
Alegonda van de Wege  
Willem van Tuijl  
Jan Vrancken  
Jan Goijaerts  
Elias Francken  
Franck Janssen  
Lambert Michiels  
Marten Janssen  
Henrick Martens  
Gerit Willems  
Claes Jansen  
Claes Willems  
Jan Sijmons  
Adriaentien Gevers  
Jan Joosten  
Jan Aerts  
Adriaen Jans  
Claes Janssen  
Hendrick Hendricks  
Ariaen Eijmerts  
Adriaen Eijmerts  
Willem Gorissen  
Gerit Franssen  
Hendriksken Janssen  
Niclaes Janssen  
Dirck Ariens Stoopen  
Datering:
31-12-1664
Pagina:
143r
Soort akte:
Boedeldeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
100
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: