skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
67  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
133 Er is een kwestie ontstaan tussen Hendersken dochter van Rutger Hendrick Janssen weduwe van Mathijs Delissen van Os ter ener zijde en Joost Lenaerts van de Sande als man van Aelken dochter wijlen Emont Geraert Stockhorst verwekt bij Willemke dochter van genoemde Rut Hendrick Janssen, verder Peter Rut meester Peters en Hendrick Willems van Beeck als voogden over Jenneken minderjarige dochter van Jan Rut meester Peters verwekt bij genoemde Willemken dochter Rut Henrick Janssen ter andere zijde. Het konflikt handelt over het testament gemaakt door Hendsrick Janssen en diens vrouw Aelken in welk testament Rut en zijn vrouw hadden bepaald dat als hun kinderen en de kinderen van zijn vrouw zonder wettige geboorte zouden sterven, dat daarover dan een *fidei commis* (vertrouwenspersoon) zou besluiten. Het is nu zo dat Rutger Hendrick Janssen een zoon heeft gekregen met name Hendrick die in zijn leven pastoor te Herpen was welke heer Hendrick is komen te overlijden al enige tijd terug en ondanks dat hij als fidei commis in het testament van zijn vader was benoemd, heeft deze bij testament over zijn erfdeel beschikt en daarbij bepaald dat zijn zuster Hendersken en de genoemde van der Sanden en de genoemde minderjarigen zijn bezit zouden delen zodat deze van der Sanden en de voogden van de minderjarige kinderen op grond van dat testament van heer Hendrick aanspraak maakten op de helft van het bezit van heer Hendrick, waar tegenover Hendersken pretendeert dat haar heerbroer niet over zijn bezit bij testament mocht beslissen omdat heer Hendrick door zijn vader was belast met fidei commis. Daarnaast eist Hensdersken voor haar kosten en moeite en onaangenaamheden die ze heeft moeten doorstaan vanwege haar heerbroer, daarin vergoed zal worden omdat er vanwege dit conflict kosten en een proces zou ontstaan.
Vervolg:
Thans zijn deze Henderksen ter ener zijde en deze van der Sande met de genoemde voogden ter andere zijde samengekomen en hebben verklaard dat ze een minnelijke schikking hebben gemaakt om kosten te vermijden met medewerking van goede mannen als bemiddelaars. Hendersken zal voor haar aanspraken van onkosten en onaangenaamheden van haar heerbroer en vanwege de last van de fidei commis, vooraf de helft behouden van een akker gelegen onder St. Michielsgestel ter waarde van ongeveer 600 gulden, genoemd de Bogaert, b.p. juffrouw Griensven, de heer van de Velde, van welke akker de andere helft al in haar bezit was, maar hierbij komen wel de onkosten te vervallen etc. en de last van het fidei commis, en ook komen de door haar voorgeschoten som geld te vervallen die Hendersken heeft betaald als kosten in het sterfhuis van haar heerbroer. Genoemde van der Sanden en de voogden zullen niet worden betaald en moeten aan Hendersken boven het bezit van heer Hendrick zijn bezit in twee helften verdelen en Hendersken zal daarin het gebruik houden van het bezit van heer Hendrick tot aan St. Maartensdag mits ze daarvan de huur betaalt. Partijen beloven over en weer om deze afspraken na te komen onder voorbehoud dat heren schepenen dit goedkeuren. Aldus geschied in Den Dungen in aanwezigheid van getuigen Jan Janssen Spierincks en Jan Adriaens van Osch als getuigen op 12 januari 1652. Ondertekend: dit merk is van + Hendersken dochter van Ruth Hendrick Janssen, Joost van de Zande, Peter Rutten, Hendrick Willems van Beeck, Jan Janssen Spierincks, dit merk is van + Jan Adriaens van Osch, quod attestor A. Grahame notaris.
Persoon in schepenakte:
Mathijs van Os  
Joost Lenaerts van de Sande  
Hendrick Willems van Beeck  
Jan Adriaens van Osch  
Rut Hendrick Janssen  
Rutger Hendrick Janssen  
Jan Janssen Spierincks  
Joost van de Zande  
Peter Rut  
Jan Rut  
Peter Rutten  
A. Grahame  
Rutger Hendrick Janssen  
Emont Geraert Stockhorst  
Rut Henrick Janssen  
Ruth Hendrick Janssen  
Datering:
12-01-1652
Pagina:
152r
Soort akte:
Minnelijke overeenkomst
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
2
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
131 Er is een kwestie ontstaan tussen Laurens zoon Lambert Wouters wonend in Den Dungen ter ener zijde en Lijsken dochter van genoemde Lambert Wouters en Antonis Janssen de Beer als man van Anneken dochter van wijlen genoemde Lambert Wouters, verder Hans Martens van der Beeck als man van Stentken dochter van deze Lambert Wouters ter andere zijde vanwege een rente van 8 gulden 10 stuivers per jaar die Laurens Lamberts in de deling tussen Laurens en zijn zusters en zwagers was toebedeeld als zijnde een niet aflosbare rente. Na dat passeren van de deling is bevonden dat de rente aflosbaar is met 200 gulden en in de deling was die gesteld op 150 gulden omdat die rente niet aflosbaar was. Daarom heeft Laurens op zich genomen dat deze rente in kapitaal 50 gulden meer waard is dan hem eerder in de deling was gezegd. Voor mij notaris zijn daarom verschenen Laurens Lambers ter ener zijde en Anthonis Janssen de Beer ter andere zijde en hebben verklaard dat ze hun kwestie in vriendschap hebben opgelost. Lijsken en Anthonis Janssen de Beer hebben elk inplaats van hun aanspraken van 50 gulden aan Laurens Lambers beloofd de som van 4 pattacons te betalen. Met zijn afwezige zwager Hans Martens van Beeck verklaart Laurens tevreden te zijn en Laurens belooft dat hij de comparanten, zijn zuster en zwager op generlei wijze meer zal lastigvallen. Aldus geschied op 1 december 1651 in aanwezigheid van Hendrick Laureijs en Jan Hendrick Meulders. Ondertekend: Laurens Lamberts, dit merk + is van Lijsken Lamberts, Hendrick Laurenssen, Jan Hendrick Smelders, quod attestor A. Grahame notaris.
Persoon in schepenakte:
Antonis Janssen de Beer  
Hans Martens van der Beeck  
Anthonis Janssen de Beer  
Hans Martens van Beeck  
Jan Hendrick Meulders  
Jan Hendrick Smelders  
Lambert Wouters  
Laurens Lamberts  
Laurens Lambers  
Hendrick Laureijs  
Lijsken Lamberts  
Hendrick Laurenssen  
A. Grahame  
Lambert Wouters  
Datering:
01-12-1651
Pagina:
149v
Soort akte:
Minnelijke overeenkomst
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
2
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
130 Voor mij notaris en getuigen verscheen Jan Mattijs Spierincks met zijn zoon Mathijs en zijn schoonzoon Willem, verder Hendrick Claessen Weijgergancks en Hendrick Geerts van Hannen als eerder getrouwd geweest zijnde met Hendersken dochter Niclaes Jan Delissen Wijgergancks, Lenart Willems Molenbroecks als man van Heijlken dochter van wijlen Jacob Mathijs Spierincks en de kinderen van Jan Delis Weijgergancks verwekt bij Anneken Delis Weijgergancks, zijnde allen erfgenamen van heer Adriaen Spierincks in zijn leven kanunnik te Turnhout en hebben verklaard een minnelijke overeenkomst te hebben gemaakt zowel over aanspraken in de rentebrieven of andere zaken waarop ze rechten menen te hebben. Ze beloven samen dat als een van hen gevraagd zou worden om voor een schepenbank te verschijnen om de erfenis onder ede te bevestigen. Ze hebben afgeproken dat ze dat zullen doen voor zover ze daarin wetenschap hebben en waarvoor ze zich goedschiks zullen schikken. De comparanten hebben elkaar beloofd om aanstonds het bezit te delen dat hen vanwege heer Adriaen Spierincks is nagelaten. Aldus geschied in Den Dungen ten huize van mij notaris en Jan Janssen Spierincks en Jan Delis Weijgergancks als getuigen op 21 november 1651. Ondertekend: Jan Thijssen Spierincks, Mathijs Janssen Spierincks, Willem Jan Willems, Claes Weijgergancks, dit merk is van + Mathijs Claessen, Hendrick Gerits van Hannen, Lenart Willem Molenbroecks, Thijs Jan Delis Weijgergancks, Pauwels Jan Delis Weijgergancks, Gerit Jan Delis Weijgergancks, Hendrick J.D. Weijgergancks, Jan Janssen Spierincks, J.D. Weijgergancks, quod attestor A. Grahame notaris.
Persoon in schepenakte:
Hendrick Geerts van Hannen  
Hendrick Gerits van Hannen  
Thijs Jan Delis Weijgergancks  
Pauwels Jan Delis Weijgergancks  
Gerit Jan Delis Weijgergancks  
Jan Mattijs Spierincks  
Hendrick Claessen Weijgergancks  
Lenart Willems Molenbroecks  
Jan Delis Weijgergancks  
Anneken Delis Weijgergancks  
Jan Janssen Spierincks  
Jan Thijssen Spierincks  
Mathijs Janssen Spierincks  
Willem Jan Willems  
Lenart Willem Molenbroecks  
Adriaen Spierincks  
Claes Weijgergancks  
Mathijs Claessen  
J.D. Weijgergancks  
A. Grahame  
Niclaes Jan Delissen  
Jacob Mathijs Spierincks  
Datering:
21-11-1651
Pagina:
148r
Soort akte:
Minnelijke overeenkomst
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
2
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
99 Er is een bepaalde kwestie ontstaan tussen Claes Claessen als vader van Aelken en Yken zijn minderjarige kinderen verwekt bij Cathelijn dochter van Peter Aert Colen zijn eerste vrouw ter ener zijde en Evert Claessen en Peter Diercks en Goijaert Huijberts als aangestelde voogden over deze Aelken en Yken ter andere zijde. De kwestie handelt over de *donatie inter vivos* gedaan tussen heer Walraven Colen en zijn zuster Aelken opgemaakt in Brussel op 20 april 1632 voor notaris Gerart van der Hofstadt daar en getuigen waarbij heer Walraven en zijn zuster Aelken al hun bezit hadden vermaakt aan Claes Claessen en aan Peter Dircks. Op grond daarvan bezit Claes Claessen bepaald bezit zoals in deze donatie is vermeld en de voogden hebben aangetoond. Maar de voogden hebben nu 2 of 3 weken geleden ontdekt dat deze heer Walraven Colen en Aelken Colen deze donatie hadden herroepen met eigen datum en voor de zelfde notaris van der Hofstad gepasseerd waarbij deze heer Walraven Colen en zijn zuster Aelken die donatie als ongeldig hadden verklaard en dat zulks alleen zou zijn gebeurd uit angst voor confiscatie van het bezit dat ze in Den Bosch hebben, omdat zij hun residentie in Brabant hebben in het gebied van zijne koninklijke majesteit. De voogden willen echter hun aanspraken houden in de goederen die tot nu toe bij Claes Claessen in bezit zijn geweest maar hebben bevonden dat het bezit vermengd is en dat meer dan de helft van het bezit van Claes Claessen *in vollen bedde * is geerfd, naast het bezit dat is geerfd van Lijsken Aert Peter Colen zijnde de tante van hun moeder en zoals aan de minderjarigen was toebedeeld en de resterende andere helft van het bezit dat Claes tot nu toe in beheer heeft voor het vruchtgebruik. Daarvan verklaart Claes dat hij daarvoor steeds tot nu toe deze minderjarige kinderen heeft onderhouden en hij belooft dat hij hen ook in de toekomst zal blijven onderhouden zodat niemand daarover kan klagen.
Vervolg:
Verder verklaart Claes dat hij het huis dat onderdeel van het bezit van die minderjarige kinderen is, jarenlang heeft onderhouden en gerepareerd alsof het zijn eigen bezit was, en dat hij daarom van dat bezit nog onvoldoende profijt heeft gehad en meer andere oorzaken. De voogden zien in dat Claes Claessen met zijn kinderen zouden kunnen overleven en daarom zijn voor mij notaris verschenen deze voogden ter ener zijde en Claes Claessen ter andere zijde en hebben verklaard het meningsverschil te hebben opgelost onder voorbehoud dat het wordt goedgekeurd door de eerwaarde heren schepenen. Claes Claessen zal het bezit zolang hij leeft wat betreft vruchtgebruik mogen blijven behouden waarop die kinderen rechten hebben totdat ze komen te huwen of tot andere status komen, mits dat het huis volgens vruchtgebruiksrecht wordt gerepareerd en daarvoor moet Niclaes elk kind een uitzet meegeven van 150 karolusguldens , samen dus 300 gulden en verder de kinderen daarmee behoorlijk opvoeden en grootbrengen. Als Niclaes komt te sterven eer de kinderen komen te huwen of tot status komen, dan is zijn huidige vrouw niet verplicht een uitzet aan de kinderen te geven en als een van de kinderen komt te sterven eer ze tot huwelijk komen komt ook daarmee de verplichting van de 150 gulden te vervallen. Niclaes zal verder het huis goed onderhouden op zijn kosten, mits dat Claes Claessen het vruchtgebruik houdt van het bezit en zal het land opnieuw moeten bemesten en dan zal hij van de akker van 7 lopenzaad zoveel van de oogst trekken als zijn aandeel daarin betreft en wel de som van 23 gulden jaarlijks en daarbij zal Claes zijn levenlang het gebruik houden van het Hesencamp dat hij wat betreft vruchtgebruik heeft geerfd. De partijen beloven de afspraken over en weer na te komen als die worden goedgekeurd door heren schepenen. Aldus geschied in Den Dungen in aanwezigheid van Hendrick Ariens en diens broer Jan Ariens, beiden poorters op 9 december 1649.
Vervolg 2:
Ondertekend: dit merk is + van Claes Claessen, Evert Claessen, Peter Dirk Tonissen, Goijaert Huijberts, Hendrick Areins, Jan Ariens, A. Grahame notaris.
Persoon in schepenakte:
Lijsken Aert Peter Colen  
Peter Dirk Tonissen  
Gerart van der Hofstadt  
Claes Claessen  
Evert Claessen  
Peter Diercks  
Goijaert Huijberts  
Walraven Colen  
Peter Dircks  
Aelken Colen  
Hendrick Ariens  
Jan Ariens  
Hendrick Areins  
A. Grahame  
Peter Aert Colen  
Datering:
09-12-1649
Pagina:
115r
Soort akte:
Minnelijke overeenkomst
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
2
Bron:
Notarissen
Geografische namen: