skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
77  notaris-, schepen- en andere akten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
173 Gerardus Maas, getrouwd geweest met wijlen Johanna van Husseling, aan de ene kant en Meijntje Maas, getrouwd met Peeter Duijts; Gerardus Maas en Jacoobus Maas, meerderjarige jongmannen; Jacobus van Husseling en Arnoldus van der Linden als aangestelde voogden over de drie minderjarige kinderen van Gerardus en Johanna, met namen Vincent, Maria en Johanna Maas, aan de andere kant; gaan over tot deling van de goederen van Johanna van Husseling. Gerardus krijgt alle roerende en onroerende goederen, en alle schulden. Meijntje, Gerardus, Vincent, Maria en Johanna krijgen ieder een twaalfde deel in een korenthiende onder Demen. Jacobus Maas krijgt 7 hont bouwland te Demen genaamd de Steeg, een zijde en andere eind de gemene straat, andere zijde en een eind mr. A. van Bree en meer erven. Jacobus moet dan wel 300 gulden betalen aan de eerste comparant.
Persoon in schepenakte:
Johanna van Husseling  
Jacobus van Husseling  
Arnoldus van der Linden  
Gerardus Maas  
Meijntje Maas  
Peeter Duijts  
Jacoobus Maas  
Johanna Maas  
Jacobus Maas  
A. van Bree  
Datering:
03-07-1804
Pagina:
318-321
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Ravenstein
Toegangsnummer:
7618
Inventarisnummer:
103
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
151 Maria van der Zand, weduwe van Derk van Schaadewijck, geassisteerd door haar aanstaande man Jan Swaans, beiden wonende te Langel, als erfgename voor de ene helft van de goederen van wijlen haar man, aan de ene kant; en Jan Nas, wonende te Langel en Jan Roelofs van Schaadewijck, wonende te Haren bij Megen, als voogden over de minderjarige kinderen, met namen Roelof en Hendrica van Schaadewijck, erfgenamen voor de andere helft; gaan over tot deling. Maria houdt het eigendom over alle roerende en onroerende goederen, inclusief alle schulden. Ze zal de kinderen in de kost houden, kleden en goed voedsel geven en een goede opvoeding geven. Zodra de kinderen volwassen worden krijgen ze ieder 250 gulden. Onderpand is vier akkers bouwland te Neerlangel, een zijde Arnoldus van der Linden, andere zijde Maria van der Zand, een eind de kleine weetering, andere eind de gemene straat, recht door de boomgaard.
Persoon in schepenakte:
Jan Roelofs van Schaadewijck  
Maria van der Zand  
Derk van Schaadewijck  
Hendrica van Schaadewijck  
Arnoldus van der Linden  
Jan Swaans  
Jan Nas  
Datering:
25-01-1804
Pagina:
263-267
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Ravenstein
Toegangsnummer:
7618
Inventarisnummer:
103
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
141 Hester van Zeeland, weduwe van Evert van den Heuvel, wonende te Huisseling, geassisteerd door Willem van den Boogard, wonende te Huisseling, aan de ene kant en Derk van den Heuvel, wonende te Huisseling en Gradus van den Heuvel, wonende te Arnhem, meerderjarige jongmans, broers van voornoemde Evert, aan de andere kant, gaan over tot erfdeling. Lot 1 is voor de weduwe: huis en hof te Huisseling nabij de kerk, een zijde en een eind de gemene straat, andere zijde Peeter Kokken, andere eind Lodewikus van Haaf. Bezwaard met een post dijk nr 131 beneden Loon. Geschat op 700 gulden. Nog een kamp genaamd den Cuppelaar te Huisseling, een zijde Jan Sonnenberg, andere zijde weduwe G. van Kerkhof, een eind Jacobus van Husseling, andere eind erfgenamen Francis Princen. Geschat op 600 gulden. De weduwe zal een wissel van 600 gulden betalen ten behoeve van Jan van Gelder, wonende te Overlangel en vervallende op Lichtmis 1804. Ze zal ook alle kladschulden betalen.
Lot 2 is voor de broers: twee stukken land, gelegen te Huisseling, de ene groot circa een halve morgen genaamd de Wood, een zijde Aard Elemans, andere zijde Willem van den Boogard, een eind de gemene straat, andere eind het pastorieland, geschat op 300 gulden. Het andere stuk bouwland genaamd Hermens Camp, een zijde Derk van den Heuvel, andere zijde erfgenamen Hendrik van Berkel, een eind Lucas Smits, andere eind maseur van der Meer, geschat op 400 gulden. Akte is niet afgemaakt.
Persoon in schepenakte:
Hester van Zeeland  
Evert van den Heuvel  
Willem van den Boogard  
Derk van den Heuvel  
Gradus van den Heuvel  
Lodewikus van Haaf  
Jacobus van Husseling  
Jan van Gelder  
Hendrik van Berkel  
Peeter Kokken  
Jan Sonnenberg  
Francis Princen  
Aard Elemans  
Hermens Camp  
Lucas Smits  
G. van Kerkhof  
Datering:
00-00-1803
Pagina:
237-239
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Ravenstein
Toegangsnummer:
7618
Inventarisnummer:
103
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
134 Gijsbert Konings, weduwnaar van Bardina Boeijen aan de ene kant en de 10 kinderen uit dit huwelijk, met namen Korinus, Hendricus en Johanna Koonings, meerderjarige jongmans en dochter, als mede Matijs Konings en Hendrik van der Burgt als voogden over de 7 minderjarige kinderen, met namen Martinus, Jan, Matijs, Johanna, Hendricus, Christiaan en Anthoinetta Koonings, aan de andere kant, gaan over tot erfdeling. De gerede en meubilaire goederen en de veldvruchten worden verkocht. Corinus Koonings kan alle roerende goederen en de veldvruchten krijgen, als hij afziet van zijn portie in de deling, als een soort uitkoop. Lot 1 is voor Gijsbert: huis, hof, schuur en boomgaard te Demen, een zijde en eind Arnoldus van den Berg, andere zijde en eind de gemene straat. Bezwaard met een post dijk nr 209 en 278 beneden Ravenstein. Getaxeerd op 900 gulden. Nog 5,25 hont bouwland te Demen en Dieden, bezwaard met een post dijk nr 5 en onder Dieden nr 228, een zijde Aard van Niel, andere zijde kinderen G. Koonings, een eind de dijk, andere eind de gemene straat. Getaxeerd op 375 gulden. Nog een perceel zijnde den Steeg, groot 4 hont, te Dieden een zijde Matijs Koonings, andere zijde de gemene straat, een eind Rut Ariens, andere eind Jan Ooms, bezwaard met een post dijk te Dieden nr 50, getaxeerd op 315 gulden. Nog een bouw- en weiland te Dieden, op de Diedese weijs naast de gemene straat en de wetering, getaxeerd op 250 gulden. Nog een morgen bouwland of weiland te Dieden genaamd den Pagtkamp op de Lang Rijt, omrijdende met doctor Grootenakker, getaxeerd op 600 gulden.
Lot 2 is voor de 10 kinderen en dat wordt meteen gesmaldeeld. Johanna, Hendrik, Jan en Johannes Koonings krijgen ieder een vierde part in 2,5 schaar weiland op het Raland, elk deel getaxeerd op 235 gulden.
Vervolg:
Martinus en Matijs krijgen ieder de helft van den Daarsakker, groot in totaal 5,5 hont, en de helft van een post dijk nr 7, een zijde Gijsbert Koonings, andere zijde H. van den Berg, een eind de dijk, andere eind de gemene straat, elk deel getaxeerd op 235 gulden.
Hendricus krijgt 3,5 hont bouwland te Dieden, bezwaard met een post dijk nr 24 onder Dieden, een zijde weduwe Jan Bongers, andere zijde Matijs Koonings, een eind Aard van Nuland, andere eind Ot van Dijck, getaxeerd op 285 gulden. Hij moet 25 gulden betalen aan lot 8 en aan lot 9.
Anthoinetta en Christiaan krijgen ieder de helft van 4,5 hont bouwland te Dieden, in het gemeen met Matijs Koonings, bezwaard met een post dijk nr 33, getaxeerd op 210 gulden. En ieder 25 gulden in kontanten van Hendricus.
Korinus krijgt 5,5 hont bouw- of weiland te Dieden, genaamd de Weijs, een zijde Gerrit Maas, andere zijde Klaas Vermeulen, getaxeerd op 320 gulden.
Persoon in schepenakte:
Hendrik van der Burgt  
Arnoldus van den Berg  
Aard van Niel  
Aard van Nuland  
Ot van Dijck  
Gijsbert Konings  
Bardina Boeijen  
Johanna Koonings  
Matijs Konings  
Anthoinetta Koonings  
Corinus Koonings  
Matijs Koonings  
Rut Ariens  
Jan Ooms  
Johannes Koonings  
Gijsbert Koonings  
Jan Bongers  
Gerrit Maas  
Klaas Vermeulen  
G. Koonings  
H. van den Berg  
Datering:
00-00-1803
Pagina:
221-226
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Ravenstein
Toegangsnummer:
7618
Inventarisnummer:
103
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: