skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

Filter: Testamentx
beacon
3.061  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
14 In de naam van de heer Amen. Vandaag 20 juli 1684 verscheen voor mij notaris en getuigen Lijsken weduwe van Claes Goossens van Helmont, wonend te Boxtel onder Breuckelen, in het bezit van haar verstand en geheugen. Ze beveelt haar ziel zodra ze is komen te overlijden aan bij de almachtige God en wil een christelijke begrafenis. Ze wil dat als een van haar kinderen al meer heeft gehad dan de anderen, dat die anderen evenveel zullen krijgen. Aan haar zoon Goossen Claessen van Helmont heeft ze vooraf al eerder paarden, karren en houtwerk als voerman gegeven. Verder vermaakt ze aan haar dochter Margriet Claessen die is gehuwd met Michiel Joesten Roetaerts de som van 75 gulden en haar andere 3 kinderen zullen daarvan niets krijgen. Verder vermaakt ze aan de oudste dochter van Peter Hermens Smolders die is gehuwd met haar dochter Claesken, het blok van de testatrice. Alle verdere bezit van welke aard dan ook vermaakt ze aan haar 5 kinderen te weten Andries, Claes en Goossen als zoons van Claes van Helmont en aan Hester Claessen van Helmont getrouwd met Jan Hendricks, Margriet getrouwd met Michiel Joesten Roetaerts en Claesken gehuwd met Peter Hermens Smolders zijnde haar dochters. Indien iemand van hen eerder is overleden versterft dat bezit op de kindskinderen. Vanwege haar levensonderhoud moet uit haar bezit vooraf aan Peter Hermens voor elk jaar 50 gulden worden betaald. Nadat dit aan de testatrice is voorgelezen verklaart ze dat dit haar testament is en wil het zo hebben uitgevoerd. Aldus gepasseerd in Boxtel in aanwezigheid van Jacob Verbeeck en Jan Gorissen Marijnen als getuigen. Ondertekend: Lijsken Claessen, Jacop Verbeeck, Jan Gorissen van Marijnen, quod attestor Henrick van Roeij, notarius publicus.
Vervolg:
Naschrift: Op de zelfde dag heeft de testatrice verklaard dat haar zoon Andries aan haar 100 gulden schuldig is dat is voorgeschoten voor zijn *timmeringen*, maar ze wil niet dat hij daar rente van zal betalen. Ondertekend: Lijsken Claessen, Jacop Verbeeck, Jan Goris van Marijnen, Henrick van Hoeij, 1684.
Persoon in schepenakte:
Claes Goossens van Helmont  
Goossen Claessen van Helmont  
Hester Claessen van Helmont  
Jan van Marijnen  
Jan Goris van Marijnen  
Michiel Joesten Roetaerts  
Peter Hermens Smolders  
Jan Marijnen  
Claes van Helmont  
Henrick van Roeij  
Henrick van Hoeij  
Margriet Claessen  
Jan Hendricks  
Peter Hermens  
Jacob Verbeeck  
Lijsken Claessen  
Jacop Verbeeck  
Datering:
20-07-1684
Pagina:
23r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
419
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
13 In de naam van de heer Amen. Vandaag 18 september 1682 verscheen voor mij notaris en getuigen Maeijken Peters de Bever weduwe van Dirck Janssen van de Morselaer, inwoonster van Boxtel, in het bezit van haar verstand en geheugen. Ze overdenkt de zekerheid van de dood en de onzekerheid van het uur waarop en wil daarom eerst over haar tijdelijk bezit beschikken. Ze beveelt haar ziel zodra ze is komen te overlijden aan bij de almachtige God en wil een christelijke begrafenis. Vanwege haar daartoe moverende redenen wil ze dat haar 2 jongste kinderen uit het na te laten bezit, als zij testatrice eerder overlijdt dan die kinderen, zullen worden opgevoed en onderhouden tot die bekwaam zijn om zelf de kost te verdienen en dat te betalen uit haar nalatenschap. Alle verdere bezit vermaakt ze aan haar gezamenlijke kinderen. Als een van die kinderen dit testament niet wil nakomen, krijgt die alleen de blote en legitieme portie en de rest ervan gaat dan naar de goedwillende kinderen. De testatrice verklaart dat dit haar laatste wil is en wil het als zodanig hebben uitgevoerd ook al zou er daarbij niet aan alle voorschriften zijn voldaan. Aldus gepasseerd te Boxtel in aanwezigheid van Jacob Verbeeck en Govert Robbert de Foij als getuigen. Ondertekend: Maijken Peters de Bever, Jacop Verbeeck, Govert Robbert de Foij, quod attestor Henrick van Hoeij, notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Maeijken Peters de Bever  
Dirck Janssen van de Morselaer  
Govert Robbert de Foij  
Maijken Peters de Bever  
Henrick van Hoeij  
Jacob Verbeeck  
Jacop Verbeeck  
Datering:
18-09-1682
Pagina:
21r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
419
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
12 In de naam van de heer Amen. Vandaag 23 maart 1682 voor de middag omstreeks 8 uur verscheen voor mij notaris en getuigen Adriaen Wouters, alhier wonend, meerderjarige jongeman ziek in bed liggend maar wel in het bezit van zijn verstand en geheugen. Hij overdenkt de zekerheid van de dood en de onzekerheid van de tijd waarop en wil daarom eerst over zijn aardse bezit hebben beschikt. Hij beveelt zijn ziel zodra hij is komen te overlijden aan bij de almachtige God en wil een christelijke begrafenis. Hij herroept hierbij alle eerdere door hem gemaakte testamenten en wil niet dat die nog geldig zijn. Hij vermaakt aan het armengasthuis alhier dat worden geleid door Joost van de Wege, zijn 3 lopenzaad land gelegen te Boxtel onder Lensheuvel, belendend Goijaert Goijaerts van de Biggelaer, Jenneken Ariens van Tuijl, mits dat die daaruit onder bepaalde personen een bedrag van 50 gulden zullen verdelen, direkt na zijn dood te betalen. Verder vermaakt hij aan de kinderen van Grietjen Peter Sijmons het geld dat hij eerder aan hun stiefvader had geleend. Verder vermaakt hij aan de 4 kinderen van Corst Peter Sijmons ieder 2 gulden 10 stuivers, aan Teunis Sijmons de Bever de som van 15 gulden, aan Willem Goijaerts in Den Bosch eveneens 15 gulden, verder aan Aert Peters de som van 200 gulden, te betalen zoals hem dat later zal goeddunken. Verder vermaakt hij aan de 4 kinderen van Marten Lamberts van Eijndoven elk de som van 12 gulden 10 stuivers en bij overlijden van het ene kind versterft het op de andere kinderen, verder aan zijn neef Leendert Lamberts van Eijndoven een bed en hoofdpeluw maar die krijgt niets meer van zijn andere meubelen, nog vermaakt hij aan Peter Grave zijn beste weefgetouw en gereedschap, verder aan Jenneken en Adriaentje Lamberts van Eijndoven zijnde zijn nichten al zijn andere meubels en huisraad en het andere (weef)getouw en zulks onder hen te verdelen.
Vervolg:
Voor zijn verdere overschietend bezit benoemt hij als zijn universele erfgenamen Leendert, Jan, Wouter en Jenneken, verder Adriaentje kinderen van Lamberts van Eijndhoven elk een vijfde part ervan. De testateur wil echter dat het deel van Wouter door diens broer Leendert zal worden belegd voor diens levensonderhoud. Verder krijgen deze kinderen al zijn kleren etc. Op de portie die Jan Lamberts zal erven mag niets worden gekort of ingehouden. Verder wil de testateur dat Peter Graven nog een jaar na dood van de testateur in zijn huis mag blijven wonen zonder daarvoor huur te hoeven betalen en vanwege diens trouwe diensten krijgt die 2 pond groot ofwel 12 gulden in geld. De testateur wil dat zijn erfgenamen alles zo zullen nakomen en sluit verder alle andere erfgenamen ab inestato uit. De testateur verklaart dat dit zijn laatste wil is en wil het als zodanig hebben uitgevoerd. Aldus gepasseerd ten huize van de comparant in aanwezigheid van Jan Gooris van Marijnen, Steven Janssen van Marijnen en Hendrick van de Schoot als getuigen. Ondertekend: Ariaen Wouters, Hendrick van de Schoot, Jan Gorissen van Marijnen, Steven Marijnen, quod attestor Henrick van Hoeij, notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Goijaert Goijaerts van de Biggelaer  
Jenneken Ariens van Tuijl  
Teunis Sijmons de Bever  
Marten Lamberts van Eijndoven  
Leendert Lamberts van Eijndoven  
Adriaentje Lamberts van Eijndoven  
Jan Gooris van Marijnen  
Steven Janssen van Marijnen  
Jan van Marijnen  
Grietjen Peter Sijmons  
Corst Peter Sijmons  
Joost van de Wege  
Lamberts van Eijndhoven  
Hendrick van de Schoot  
Henrick van Hoeij  
Adriaen Wouters  
Willem Goijaerts  
Aert Peters  
Peter Grave  
Jan Lamberts  
Peter Graven  
Ariaen Wouters  
Steven Marijnen  
Datering:
23-03-1682
Pagina:
19r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
419
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
11 In de naam van de heer Amen. Vandaag 20 maart 1682 verscheen voor mij notaris en getuigen Adriaen Wouters meerderjarige jongeman wonend te Boxtel, ziek in bed liggend maar wel in het bezit van zijn verstand en geheugen. Hij overdenkt de zekerheid van de dood en de onzekerheid van de tijd waarop en wil daarom eerst over zijn aardse bezit hebben beschikt. Hij beveelt zijn ziel zodra hij is komen te overlijden aan bij de almachtige God en wil een christelijke begrafenis. Hij herroept zijn eerdere testament opgemaakt voor notaris Johan van de Heuvel en wil niet dat dat testament nog geldig is. Hij vermaakt aan het gasthuis van de armen hier dat wordt bestuurd door Joost van de Wege en de zijnen, 3 lopenzaad land gelegen te Boxtel onder Lensheuvel, belendend Goijaert Goijaerts van de Biggelaer, Jenneken Ariens van Tuijl, maar de regenten van dat gasthuis moeten onder bepaalde personen die hij testateur nog bekend zal maken, direkt na zijn dood een bedrag van 50 guldens verdelen. Verder vermaakt hij aan de kinderen van Grietjen Peter Sijmons de som van 2 gulden 10 stuivers hetgeen hij aan de stiefvader van haar kinderen heeft geleend of verstrekt gehad. Verder vermaakt hij aan de kinderen van Corsten Peters Sijmons ook een zelfde bedrag van 2 gulden 10 stuivers, waarmee al deze personen verder van zijn nalatenschap worden uitgesloten. Verder vermaakt hij aan Teunis Sijmons de Bevere een bedrag van 25 gulden, aan Willem Goijaerts in Den Bosch een bedrag van 25 gulden en tenslotte aan Aert Peter Aerts de som van 200 guldens, alles zonder dat zijn erfgenamen daar bezwaar in kunnen hebben.Verder mag zijn neef Peter Graeven na dood van de testateur nog 2 jaar lang in het huis blijven wonen waarin hij nu woont zonder dat die daarvoor huur hoeft te betalen. Verder zal Wouter van Eijndoven van het erfdeel dat die erft van zijn broer Leendert, dienen voor diens levensonderhoud.
Vervolg:
Als zijn universele erfgenamen benoemt hij de kinderen en kindskinderen van Lambert Leenderts van Eijndoven, waarbij de dode hand met de levende zal delen terzake van alle verdere bezit dat de testateur na zijn dood zal nalaten en hij sluit verder alle andere erfgenamen ab intestato uit. De testateur verklaart dat dit zijn testament is en wil het als zodanig hebben uitgevoerd ook al zou er daarbij niet aan alle voorschriften zijn voldaan. Aldus gepasseerd in Boxtel ten huize van de testateur, in aanwezigheid van Jan Gooris Marijnen, Steven Jans Marijnen en Hendrick van de Schoot. Ondertekend: Ariaen Wouters, Steven Jans Marijnen, Hendrick van de Schoot, Jan Gooris van Marijnen, quod attestor Hendrick van Hoeij, notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Goijaert Goijaerts van de Biggelaer  
Jenneken Ariens van Tuijl  
Teunis Sijmons de Bevere  
Lambert Leenderts van Eijndoven  
Jan Gooris van Marijnen  
Grietjen Peter Sijmons  
Corsten Peters Sijmons  
Aert Peter Aerts  
Jan Gooris Marijnen  
Steven Jans Marijnen  
Johan van de Heuvel  
Joost van de Wege  
Wouter van Eijndoven  
Hendrick van de Schoot  
Hendrick van Hoeij  
Adriaen Wouters  
Willem Goijaerts  
Peter Graeven  
Ariaen Wouters  
Datering:
20-03-1682
Pagina:
17r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
419
Bron:
Notarissen
Geografische namen: