skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
3.061  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
10 Vandaag 22 december 1681 verscheen voor mij notaris en getuigen Anna Verbeeck meerderjarige geestelijke dochter in bezit van haar verstand en geheugen. Ze verklaart dat ze in haar testament gepasseerd voor notaris Jan van den Heuvel d.d. (niet ingevulde datum) haar nicht Maria Joosten van Helmont had uitgesloten van haar bezit met slechts een halve rijksdaalder. Ze wil echter niet graag overlijden zonder dat deze nicht verder iets van haar bezit zou krijgen. Ze wil daarom dat deze Maria van Helmont evenveel van haar bezit zal krijgen als de andere kinderen van haar zuster Barbara Verbeeck als weduwe van Joost Goossens van Helmont. Ze zal daarom met de andere broers en zusters delen en de testatrice wil dat dit codicil zo zal worden uitgevoerd. Ze wil verder niet dat iemand van haar familie daar bezwaar in zal maken. Aldus gepasseerd te Boxtel ten woonhuize van de comparante in aanwezigheid van Corstiaen van Houten en Peter van Ven, inwoners alhier als getuigen. Ondertekend: Anna Verbeeck, Christiaen van Houtum, Peter van de Ven, quod attestor Hendrick van Hoeij, notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Maria Joosten van Helmont  
Joost Goossens van Helmont  
Jan van den Heuvel  
Maria van Helmont  
Corstiaen van Houten  
Peter van Ven  
Christiaen van Houtum  
Peter van de Ven  
Hendrick van Hoeij  
Anna Verbeeck  
Barbara Verbeeck  
Datering:
22-12-1681
Pagina:
15r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
419
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
8 In de naam van de heer Amen. Vandaag 16 augustus 1681 verscheen voor mij notaris en getuigen na de middag omstreeks 4 uur, Cornelis Arienssen de Bever en zijn vrouw Maria Gijsberts Hansmaeckers, inwoners te Boxtel , beiden gezond zijnde en in het bezit van hun verstand en geheugen. Ze overdenken de zekerheid van de dood en de onzekerheid van het uur waarop en willen daarom eerst over hun tijdelijk aardse bezit hebben beschikt. Ze bevelen hun ziel zodra ze zijn komen te overlijden aan bij de almachtige God en willen een christelijke begrafenis. Ze benoemen over en weer de langstlevende van hen beiden als universeel erfgenaam of erfgename, zowel wat betreft roerend als onroerend bezit dat de eerstoverlijdende zal nalaten. De laatstlevende mag daarmee naar eigen keuze handelen, maar moet wel hun kinderen grootbrengen en onderhouden en hen laten leren etc. Als de testateur als eerste komt te overlijden krijgt hun beider zoon Peter Cornelis de Bever al de kleren van de testateur, danwel bij eerder overlijden van Peter, daarna diens erfgenamen. Als de testatrice als eerste komt te overlijden krijgt hun beider dochter alle kleren van de testatrice die ze bij haar dood zal nalaten, danwel bij eerder overlijden van deze dochter haar nakomelingen. Die legaten komen in plaats van hun legitieme portie. Na voorlezing verklaren de testateurs dat dit hun testament is en willen het als zodanig hebben uitgevoerd. Aldus gepasseerd te Boxtel in aanwezigheid van Leendert Lamberts van Eijntoven en Corstiaen van Houtem als getuigen. Ondertekend: dit merk is van Cornelis Adriaens de Bever, dit merk is van Marie Gijsbert Hansmakers, Leendert van Eijndoven, Christiaen van Houtem, quod attestor Hendrick van Hoeij, notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Cornelis Arienssen de Bever  
Peter Cornelis de Bever  
Leendert Lamberts van Eijntoven  
Cornelis Adriaens de Bever  
Maria Gijsberts Hansmaeckers  
Marie Gijsbert Hansmakers  
Corstiaen van Houtem  
Leendert van Eijndoven  
Christiaen van Houtem  
Hendrick van Hoeij  
Datering:
16-08-1681
Pagina:
13r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
419
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
7 In de naam van de heer Amen. Vandaag 20 juli 1680, na de middag omstreeks 8 uur verscheen voor mij notaris en getuigen Jan Wouter Smits en diens vrouw Sara Jans Roeters (?) wonend te Boxtel, welke Jan gezond van lijf en leden is en Sara ziek in bed ligt, beiden in het bezit van hun verstand en geheugen. Ze overdenken de zekerheid van de dood en de onzekerheid van de tijd waarop en willen daarom eerst over hun bezit hebben beschikt. Ze bevelen hun zielen zodra ze zijn komen te overlijden aan bij de almchtige God en willen een christelijke begrafenis. Ze benoemen over en weer elkaar als universele erfgenaam inzake alle bezit zowel roerend als onroerend. De langstlevende mag daarmee naar eigen keuze handelen, maar moet daarmee wel hun kinderen grootbrengen, ze laten leren etc. Als een kind meerderjarig wordt of komt te trouwen moet er een uitzet worden gegeven voor zoveel als dan mogelijk is in plaats van de legitieme portie. De testateurs verklaren dat dit hun testament is en willen het als zodanig hebben uitgevoerd, ook al zou er daarbij niet aan alle voorschriften zijn voldaan. Aldus gepasseerd ten huize van de testateurs in Boxtel in aanwezigheid van Jan van Gulick en Jacob Sijnen (Sijmons?) als getuigen. Ondertekend: Jan Wouters Smits, Sara Jan Roeters, dit merk is van Jan van Gulick, Jacop Sijnen, quod attestor Hendrick van Hoeij, notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Jan Wouter Smits  
Sara Jans Roeters  
Jan Wouters Smits  
Sara Jan Roeters  
Jan van Gulick  
Hendrick van Hoeij  
Jacob Sijnen  
Jacop Sijnen  
Datering:
20-07-1680
Pagina:
11r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
419
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
6 In de naam van de heer Amen. Vandaag 30 oktober 1680, namiddag omstreeks 2 uur verscheen voor mij notaris en getuigen Thomaes Adriaens Hansmakers en diens vrouw Maria de Hout, thans wonend te Boxtel. Genoemde Hansmakers is ziek en zijn vrouw gezond van lijf en leden en beiden zijn in het bezit van hun verstand en geheugen. Ze overdenken de zekerheid van de dood en de onzekerheid van de tijd waarop en willen daarom eerste over hun bezit hebben beschikt. Ze bevelen hun zielen zodra ze zijn komen te overlijden aan bij de almachtige God en willen een christelijke begrafenis. Ze benoemen over en weer elkaar als laatstlevende van hen beiden die als universele erfgenaam en dat in alle bezit zowel roerend als onroerend waarmee de laatstlevende naar eigen keuze mag handelen. Maar de laatstlevende moet daarmee wel het kind of hun kinderen grootbrengen en onderhouden totdat het kind meerderjarig is of komt te huwen. De laatstlevende moet bij huwelijk van het kind dat naar mogelijkheid een uitzet geven in plaats van de legitieme portie. Verder benoemen ze elkaar als voogd over hun kind of kinderen zonder dat er andere voogden nodig zijn. De testateurs verklaren dat dit hun testament is en willen het als zodanig hebben uitgevoerd. Aldus gepasseerd te Boxtel in aanwezigheid van Willem Rutten Marijnen en Henrick Hendricks vander Schoot de jonge als inwoners alhier. Ondertekend: dit merk is van Thomas Adriaen Hansmaker, dit merk is van Willem Rutten Marijnen, Hendrick Hendricks van den Schoot, ten oirconde Hendrick van Hoeij, notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Henrick Hendricks vander Schoot  
Hendrick Hendricks van den Schoot  
Thomaes Adriaens Hansmakers  
Willem Rutten Marijnen  
Thomas Adriaen Hansmaker  
Maria de Hout  
Hendrick van Hoeij  
Datering:
30-10-1680
Pagina:
9r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Boxtel
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
419
Bron:
Notarissen
Geografische namen: