skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
47  notaris-, schepen- en andere akten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
164 Voor Peter Antonis Joosten en Jan Adriaen Elias, schepenen, is verschenen Agnees dochter wijlen Gijsbrecht Henricks Schoenmaeckers wettige vrouw Henrick zoon Jan Henricks eerder weduwe Jan Peter Aerts, ziek in bed liggen maar wel in bezit van haar verstand en geheugen en heeft in aanwezigheid en met instemming van haar man Henrick haar testament opgemaakt. Ze vermaakt aan haar patroon de St. Jan Evangelist van het bisdom Den Bosch en de St. Michielskerk te Gestel vanwege eventuele begane onrechtvaardigheden elks 3 stuivers na haar dood te ontvangen en de 4 biddende ordes die hier te Gestel zijn vertegenwoordigd elk een stuiver eens. De testatrice vermaakt aan haar drie dochters die ze bij genoemde Henrick heeft verwekt samen al haar wollen hemden, de vierde dochter haar huik, haar voordochter Jenneken verwekt bij Jan Peter Aerts haar eerste man de som van 5 karolusgulden, elke gulden van 20 stuivers waarbij de testatrice deze Jenneken verder uitsluit van haar bezit omdat ze verklaart dat ze Jenneken al meer dan de anderen 5 kinderen heeft gegeven van haar en van Henrick. De testatrice verklaart dat wijlen haar eerste man Jan Peter Aerts haar in diens testament de som van 150 guldens had vermaakt uit alle bezit dat ze samen in eigendom hadden om dat bezit daarmee te mogen belasten of het te verkopen. Vanwege die machtiging in dat testament aan haar gegeven, vermaakt ze die som van 150 gulden aan haar man Henrick en haar 5 kinderen, te ontvangen uit het bezit van haar en van wijlen haar eerste man, die dat bedrag mogen ontvangen tenzij hij in de gevangenis komt of dat hij en diens kinderen het bedrag nodig hebben voor hun levensonderhoud van hem of van de kinderen, dan mag hij dat bedrag *verzetten*. Als haar man niet in de gevangenis komt en het geld niet nodig heeft moet haar man die 150 gulden beleggen en krijgt hij er het vruchtgebruiik van en haar 5 kinderen het erfrecht.
Vervolg:
De testatrice verklaart dat zij en haar eerste man in hun huwelijk van Adriaen Roelofs de helft van een zeker huis, schuur, esthuis, tuin, hop- en akkerland etc. hebben verkregen alhier gelegen te Gestel onder Ruijmel met nog een stuk akkerland alhier genoemd de Temelberch gelegen op Haenwijck. Verder hebben ze nog van Jan Reijnen een hopveld verkregen met nog een akkerland groot ca. anderhalf lopenzaad alhier gelegen. Om die 4 percelen te betalen verklaart de testatrice dat het geld ervoor van haar ouders afkomstig is en dat daarvan zoveel mag worden verkocht tot een bedrag toe van 350 gulden en met dat geld moeten die percelen worden betaald. Die 4 percelen na haar dood gaan naar haar dochter Jenneken uit het eerste huwelijk voor een helft ervan en naar haar andere 5 kinderen van haar tegenwoordige man Henrick samen voor de andere helft. Als de voogden van genoemde Jenneken de andere helft van de percelen niet aan Jenneken zouden willen laten volgen (=verkopen), vermaakt ze aan haar 5 kinderen dan de andere helft van de genoemde som van 350 gulden om die onder hen te verdelen. (Jenneken krijgt dan het hele perceel en geen geld) zodat die 5 kinderen van de voogden van Jenneken weer haar helft van de 350 gulden kunnen eisen. In het geval dat de voogden van Jenneken haar nakinderen Jennekens helft van de 4 percelen niet zouden willen laten volgen, in dat geval gaat de helft van het genoemde hopveld en de helft van de genoemde anderhalve lopenzaad land dat van Jan Reijnerts was verkregen volledig naar haar 5 nakinderen zullen die daarvan het erfrecht krijgen. De testatrice behoudt zich het recht voor om dit testament te wijzigen of te herroepen. Ze verklaart dat dit haar testament is en wil het zo hebben uitgevoerd. Opgemaakt in het woonhuis van de testatrice alhier te Ruijmel.
Persoon in schepenakte:
Peter Antonis Joosten  
Jan Adriaen Elias  
Jan Peter Aerts  
Adriaen Roelofs  
Jan Reijnen  
Jan Reijnerts  
Gijsbrecht Henricks Schoenmaeckers  
Jan Henricks  
Datering:
06-07-1592
Pagina:
68v
Soort akte:
Testament
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
45
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
100 Voor Jan Tonis Joosten en Jan Adriaen Elias, schepenen, zijn verschenen Joosten zoon wijlen Gerard Joosten van de Venne, ziek te bed, en diens tweede vrouw Margariet dochter wijlen Joris Jan Raijmaeckers, gezond van lijf en leden. Zij maken hun testament. Ze vermaken aan de kerk van St. Jan Evangelist in de stad Den Bosch en aan de kerk van St. Michielsgestel elk een stuiver; aan de 4 biddende ordes die in Gestel zijn vertegenwoordigd elk een halve stuiver eens. De testateur verklaart dat hij in eerste huwelijk met Mechteld een kind heeft verwekt dat nog in leven is en dat vanwege de dood van Mechteld al zijn patrimonale bezit na zijn dood zou toevallen aan dat kind dat hij bij Mechteld heeft verwekt omdat Mechteld verschillende leningen heeft afgesloten bij een zekere Jan Peter Wouters die soldaat was bij de Staten van Holland die aanspraken maakte op het bezit van Mechteld welke aanspraken hij verklaart voor Mechteld te hebben voorgeschoten en wel volgens zijn beste herinnering voor omstreeks 40 karolusgulden zoals meester Jan Leijten te Esch zal verklaren die het geld aan genoemde Jan Peter Wouters had overhandigd. Verder verklaart de zelfde Joost dat hij in zijn tweede huwelijk bij Marijke een rente verkocht of heeft laten aflossen waarvan de hoofdsom 55 guldens beliep met een achterstand van 16 karolusguldens met welke rente hij een bepaalde achterstand van 24 karolusguldens heeft betaald die hij jaarlijks uit het huis betaalt waarin hij thans woont, welke achterstand opeisbaar was tijdens het huwelijk met zijn eerste vrouw. Daarom wil hij dat die kinderen van hem en Margriet uit zijn patrimonaal bezit meer zullen krijgen dan als hij eerder had gewild en wil dat de voogd van het kind uit zijn eerste huwleijk ongeveer 40 karolusguldens zal krijgen volgens de verklaring van meester Jan Leijten en dat de genoemde 55 gulden en de 16 gulden aan diens 3 kinderen uit dit twee huwelijk zullen toevallen, alles te betalen uit zijn patrimonaal bezit.
Vervolg:
Verder verklaart de testateur dat er in dit huwelijk voor hun broer Corstiaen Gerit Joosten 1/3 van een stuk land van ca. 4 lopenzaad en nog een perceel van 4 lopenzaad in Donderswijck is gekocht en nog van de erfgenamen van Jan Melis twee hooiveldjes alles te Gestel gelegen. Vanwege de grote schulden die ze hebben gemaakt om hun kinderen op te voeden en die eerlijk te onderhouden geven ze elkaar de bevoegdheid dat als het roerend bezit onvoldoende is om de schulden te betalen, dat die dan zoveel van hun beider bezit mag verkopen of verpanden zodat de langstlevende de schulden daarmee kan aflossen en de kinderen grootbrengen. En hoewel het voorkind uit het eerste huwelijk recht heeft op het patrimonele bezit van genoemde Joosten en ook aanspraken zou kunnen hebben op diens geconquesteerde bezit, vermaken de testateurs dat voorkind de som van 6 karolusguldens waarmee ze hopen dat dat kind verder zal zijn uitgesloten. Verder is Govert de broer van genoemde Joost een tijdlang bij hem in de kost geweest; zij hebben ook met de anderen gehandeld en handel gedreven, dat nog niet tussen hen is afgewerkt. Govert en Joost hebben afgesproken dat als Joost komt te sterven dat Govert aan de vrouw van Joost 30 karolusguldens zal betalen zijnde de kosten van inwoning en hetgeen ze gehandeld hebben. Als Joost van deze ziekte komt te sterven wil hij dat zijn vrouw het vruchtgebruik krijgt van het jaarlijkse inkomen, zowel van het bezit van het eerste kind als van het bezit dat hij met zijn tweede vrouw heeft verkregen en met dat inkomen moet ze dan de kinderen grootbrengen, zowel het voorkind als de nakinderen. Als voogd over Jenneken zijn voordochter benoemt hij zijn broer Govart en Lauwrens Leonarts zijnde zijn neef en voor zijn 3 nakinderen en uitvoerders van dit testament Jan Jan Claessen en Rutger Jan Henricks van Schijndel. Aldus gepasseerd in het woonhuis van de testateurs te St. Michielsgestel op Nieuw Herlaer.
Persoon in schepenakte:
Joosten van de Venne  
Jan Henricks van Schijndel  
Jan Tonis Joosten  
Jan Adriaen Elias  
Jan Peter Wouters  
Corstiaen Gerit Joosten  
Jan Jan Claessen  
Jan Leijten  
Jan Melis  
Lauwrens Leonarts  
Gerard Joosten van de Venne  
Joris Jan Raijmaeckers  
Datering:
14-07-1591
Pagina:
45r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
45
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
28 Wij Jan Ariaen Elias en Jan Anthonis Joosten van Gemert, schepenen verklaren dat voor ons is verschenen Huijbrecht zoon wijlen Antonis Dircks van den Steen en zijn wettige vrouw Marijken dochter wijlen Willem Arnts Lodewijks inwoners van St. Michielsgestel, welke Huijbrecht gezond van lijf en leden is en Marijken ziek op haar bed ligt en beiden wel in het bezit van hun verstandelijke vermogens. Ze hebben na rijpe overwegingen met wederzijdse instemming hun testament opgemaakt en herroepen alle eerdere testamenten hetzij voor schepenen en secretaris gemaakt, hetzij voor een notaris of voor een ander geestelijk of wereldlijk persoon en willen dat uitsluitend dit huidige testament wordt nagekomen, ook al zou het op sommige punten strijdig zijn met andere geldend recht, in dat geval willen ze die bepalingen daarbij uitsluiten. Ze vermaken aan hun patroons, de kerk van St. Jan Evangelist in Den Bosch een stuivers eens en aan de St. Michielsgkerk te Gestel 10 stuivers eens en vanwege eventuele begane onrechtvaardigheden vermaken ze de 4 biddende ordes die in Gestel zijn vertegenwoordigd elk een stuiver, die door de langstlevende direkt na dood van de eerstoverlijdende betaald zal worden. Ze vermaken hun zoons Dirck en Jan de helft van 2 stukken akkerland, elk van 5 lopenzaad groot, alhier gelegen bij de Brantsche heijde aan het einde van de heide die eigendom is van de erfgenamen van Jan Anthonis van Mughovel, na dood van de eerste van hen als testateurs te aanvaarden en niet eerder en ook zodra Dirck en Jan volwassen zijn geworden of komen te huwen, waarmee ze naar eigen keuze mogen handelen en waarvan de langstlevende geen recht van vruchtgebruik heeft. Verder moet de laatstlevende van hen elk van hun zoons een eerlijke uitzet meegeven zowel vee, huisraad etc. Nog vermaakt Marijke met instemming van haar man Huijbrecht aan haar zoon Dirck haar beste zwarte rok en aan haar zoon Jan haar Trechter (Trichter, JT) wollen hemd en haar huik met nog 35 stuivers eens
Vervolg:
die Dirck Tonis haar schuldig is. Verder vermaakt ze puur als gift aan Maijken de vrouw van Zegeren Goessens haar beste roodwollen hemd, na dood van de testatrice te aanvaarden. De testateurs vermaken de langstlevende van hen beiden een stuk akkerland groot ca. een malderzaad, gelegen te Gestel ter plaatse genoemd op de Plack of op de Hoochstraat waarmee de langstlevende naar eigen keuze mag handelen, of verkopen boven de grondchijns en een rente 7 gulden en 14 stuivers jaarlijks daar uit te betalen, en na de verkoop ervan die lasten af te lossen of met andere rentes belasten etc. De overdracht moet op de juiste wijze gebeuren volgens de voorschriften van de secretarie. Verder verklaart de testateur aan Jan Adriaens en aan Henrick Gijsbrechts elk van hen 50 karolusguldens schuldig te zijn en daarom vermaken de testateurs de langstlevende van hen de bevoegdheid om hun huis, schuur, esthuis, tuin en grond onder St. Michielsgestel aan het Ven daar, b.p. Wouter Gerits, de erfgenamen van Mathijs van Beeck, dat bezit met 100 karolusguldens daarvoor te mogen belasten. Als hun zoons zonder wettig nageslacht komen te overlijden, vermaken ze elkaar de laatslevende van hen alle bezit dat afkomstig is van Willem Aert Loijen, voor een derde deel aan Aerden zoon wijlen genoemde Willem Aerts, aan Jan Adriaens en diens vrouw Magdalena voor een derde deel en aan Lenarden Adriaens en diens vrouw Elisabeth voor een derde deel of bij hun overlijden aan hun wettige kinderen. Alle verder verkregen (geconquesteerd?) bezit vermaken bezit afkomstig van Tonis Dircks zover daar nog wat van over is vermaken ze en voor de helft aan genoemde Aerden, Jan en Lenaerd en hun vrouwen en de andere helft van het bezit aan Dierck en diens zuster Jenneken, kinderen van genoemde wijlen Tonis Dircks of hun wettige kinderen. De testateurs verklaren dat dit hun testament is en houden zich het recht voor om het later te herroepen etc. Opgemaakt in hun huis aan het Ven daar. Datum 4 juni 1590.
Persoon in schepenakte:
Huijbrecht van den Steen  
Anthonis Joosten van Gemert  
Jan Anthonis van Mughovel  
Jan Ariaen Elias  
Willem Aert Loijen  
Mathijs van Beeck  
Dirck Tonis  
Jan Adriaens  
Henrick Gijsbrechts  
Wouter Gerits  
Willem Aerts  
Tonis Dircks  
Antonis Dircks van den Steen  
Willem Arnts Lodewijks  
Datering:
04-06-1590
Pagina:
14r
Soort akte:
Testament
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
45
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
55 Vandaag op 25 augustus 1653 is voor ons Stans Stans Molenmaeckers en Frans Peter Haerwassers, schepenen verschenen Barbel Pouwels weduwe van Pauwels Rutten enigermate ziek in bed liggend maar wel bij haar verstand. Na langdurige overwegingen heeft ze aan mij opgedragen haar testament te schrijven. Ze herroept hierbij alle eerdere testamenten, codillen etc. en wil dat alleen dit huidig testament zal worden nagekomen, ook al zou het op sommige punten in strijd zijn met ander recht of gebruiken, die ze daarmee van dit testament uitsluit. Ze beveelt haar ziel aan bij de almachtige God en wil dat haar lichaam wordt begraven op het kerkhof van St. Michielsgestel. Ze vermaakt hierbij aan haar zoon Rut Pouwels en haar kinderen al haar roerend en onroerend bezit zonder enige uitzondering en benoemt hen als haar universele erfgenamen. Ze legateert aan haar zoon Ruth Pouwels 2 paarden, 2 wagens, 2 karren, ploeg, ech en al het paardentuig etc. Verder nog twee van haar beste koeien en nog een bedrag van 200 gulden. De testatrice wenst dat haar zoon al die zaken vooraf uit haar boedel zal verkrijgen voordat hij met de andere kindere meepart omdat haar zoon haar vele jaren trouw heeft geholpen en nog nooit een uitzet heeft gehad. Hij zal al die zaken als prelegaat krijgen en daarna gewoon met zijn zusters meeparten, ieder evenveel. Verder vermaakt ze aan Gerit Peters zijnde de zoon van haar dochter, een koe, te kiezen na de 2 andere koeien. De testatriice behoudt het recht om dit testament te mogen verminderen of vermeerderen. Ze verklaart dat dit haar testament is en heeft het hier ondertekend. (Tekent met merkteken omdat ze niet kan schrijven).
Persoon in schepenakte:
Stans Stans Molenmaeckers  
Frans Peter Haerwassers  
Barbel Pouwels  
Pauwels Rutten  
Rut Pouwels  
Ruth Pouwels  
Gerit Peters  
Datering:
25-08-1653
Pagina:
37v
Soort akte:
Testament
Plaats:
Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
5121
Inventarisnummer:
48
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: