skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

Filter: Magescheidx
beacon
257  notaris-, schepen- en andere akten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
70 Thijs Crieffs en Hendrick Aert Graet schepenen tot Beugen tuigen bij deze open brief van erfmagescheid dat gecompareert zijn Juttgen Gaerts nagelaten weduwe van Jan Jacops van Gelder, geassisteerd met Jan Jacops van Gelder en Jorden Jacops van Gelder in qualiteit als ooms en en momboirs van hun voorschreven broeder nagelaten kinderen, mede geassisteerd met scholtis Rutger de Haen ter eenre en de erfgenamen Hendricxke Roeloffs zaliger gewezen vrouw van de voorschreven Jan Jacops van Gelder zaliger namentlijk Aert Heijsen Claes Bommers die haar mede sterk maakten voor haar medeconsorten van Hendrick Geerits zijde en Willem Gaerts, Dirck Roovers, Jan van Breuichum in naam en vanwege zijn moeder Hermken Jacops van Triest hun mede sterkmakend voor haar medeconsorten van Hendrickxe Roeloffs wegenter andere zijde. Verklaren de comparante dat zij gescheiden en gedeeld hebben de nagelaten goederen van Jan Jacops van Gelder en Hendricxken Roeloffs zijn eerste vrouw zaliger. En deze geleijt hebben in 2 egale lotten. Het 1e lot is ten deel gevallen aan de voorschreven erfgenamen van Hendricxken Roeloffs, deze navolgenden parteelen het land aan den Starwegh groot 3 vierendeel; Item het land in de Eijschpan neffens Aert Heijsen erf, tot op de gerechte helft toe van het erf van beide de stukken, met de voorwaarde dat dit lot als het op de helft gedeeld is maakt 6 roeien indekeer het tweede en de laatste lot is ten deel gevallen aan Juttgen Gaerts en haar kinderen, bestaande in de navolgende percelen. Eerstelijk het land neffens de voetpad bij de Venkamp met de maat te delen zo groot en klein als de andere tweede stuk in het eerste lot verhaalt, wel verstaande dit lot aan het eerste lot zal toegeven 3 roijen van zijn helft maakt 6 roijen indekeer en zal dit 2e lot het 1e lot wegen, als ook Aert Heijsen kinderen land dat voor dato dezes dit voors. erf afgedeeld is, den naaste weg ende den muisten Johan?
Vervolg:
Is voorts geconditioneerd dat de voors. weduwe aan de voors. erfgenamen voor haar helft van de gerede goederen die bij inventaris opgeschreven zijn, zo schuld, wederschuld, doodschuld als andersinds, die de voors. weduwe tot haar voordeel en last neemt en behalt, zal betalen 235 carolusguldens 10 stuiver. De meerreste van de voors. som ad 30 gulden belooft de voors. weduwe te betalen op toekomende Vrouwe Lichtmis 1668. In marge: De resterende 30 guldens in dit magescheid geinsereert zijn voldaan en betaald vermogens quitantie van dato laatste juni 1668. Het versterf van Jan Jacops van Gelders moeders zaliger is buiten deling gehouden. In marge: Deze geinsereerde deling van Jan Jacops van Gelder moeder zaliger is geschiedt en heeft ieder zijn gedeelte daarvan genoten vermogens annotatie op het origineel magescheid geannoteerd in dato de laatste december 1670.
Persoon in schepenakte:
Jan Jacops van Gelder  
Jorden Jacops van Gelder  
Hermken Jacops van Triest  
Jan Jacops van Gelders  
Aert Bommers  
Hendrick Aert Graet  
Rutger de Haen  
Jan van Breuichum  
Thijs Crieffs  
Hendricxke Roeloffs  
Hendrick Geerits  
Willem Gaerts  
Dirck Roovers  
Hendrickxe Roeloffs  
Hendricxken Roeloffs  
Aert Heijsen  
Vrouwe Lichtmis  
Datering:
29-08-1667
Pagina:
116-118
Soort akte:
Magescheid
Plaats:
Beugen
Toegangsnummer:
7040
Inventarisnummer:
355
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
13 Johannis van Gelder gehuwd met Lijsbeth Hebben; Johannis Hendricx gehuwd met Henderina Pouwels geven te kennen dat zij met het overlijden in november 1729 van hun oom Hendrick van Gelder, gewoond hebbende te Haps, tot de volgende schifting zijn gekomen: het eerste lot voor Johannis van Gelder en Lijsbeth Hebbe een bedrag van honderdvijftig gulden; het tweede lot voor Johannis Hendricx en Henderina Pouwels landerijen te Haps, Cuijk en St. Agatha.
Persoon in schepenakte:
Johannis van Gelder  
Hendrick van Gelder  
Lijsbeth Hebben  
Johannis Hendricx  
Henderina Pouwels  
Lijsbeth Hebbe  
Datering:
25-02-1730
Soort akte:
Magescheid
Plaats:
Grave
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
7128
Inventarisnummer:
47
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
12 Voor schepenen van Boxmeer is verschenen Hendrik Aart Coenen weduwnaar Maria Jans van Wim. Hij belooft zijn zoon Hendrik Aarts Coenen die gaat trouwen met Johanna Ebben over te dragen halfscheid van al zijn ongerede goederen. Zelf behoudt hij het nieuwe erf naast de Nijmeegse Weg, grenzend ene eind Peter Claes en ander eind op de Heide van Boxmeer, groot twee mergen, nog een zaal groot vijfvierdendeel eveneens langs de Nijmeegse Weg. Alsnog een mergen land onder Oeffelt en een venneke daarbij gelegen; een mergen land in het Neervelt te Boxmeer grenzend aan de Gruijtkens en het land van de heer van Daal almede nog de Hamsen Camp, groot twee mergen. Daarnaast nog een erfpacht van Johanna van Eldrum te betalen door de even van Peterken Raatmakers alsmede een obligatie van f. 50,- ten laste van Loef Lamberts en Maria Derkx. Daarnaast verkrijgen Hendrik Aarts Coenen en zijn vrouw Johanna Ebben al het gereed, bed, bult, linnen en wol, paarden, koeien en kar. Mitsgaders het huis de schuur en hof en land aan den Porsen Weg, naast Hendrik Allers erf en ene eind op het erf van Hendrik Smits in totaal groot drie mergen. Verder nog twee mergen genoemd den Cortevooren in de Bakelgert en het Haarstraatse Kampke aan de Haarstraat naast het erf van Jan Smits, groot drie mergen. Alsnog drievierdendeel land op het Raijvelt uitschietend op de erf van pastoor Krift. Als laatste een kapitaal van f. 200,- ten laste van de kinderen van Wilhelmina van Eldrum en een kapitaal van f. 100,- ten laste van Michiel Coenen, bakker te Boxmeer.
Persoon in schepenakte:
Maria Jans van Wim  
Hendrik Aart Coenen  
Hendrik Aarts Coenen  
Johanna van Eldrum  
Wilhelmina van Eldrum  
Johanna Ebben  
Peter Claes  
Peterken Raatmakers  
Loef Lamberts  
Maria Derkx  
Hendrik Allers  
Hendrik Smits  
Jan Smits  
Michiel Coenen  
Datering:
14-03-1728
Pagina:
41-42
Soort akte:
Magescheid
Plaats:
Boxmeer
Toegangsnummer:
7042
Inventarisnummer:
32
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
224 Arnoldus Sweermans koopman te Boxmeer en zijn zuster Gertrudis Sweermans, die lange tijd elders heeft gewoond en er hebben zich in die tijd omstandigheden voorgedaan, waardoor genoemde Gertrudis Sweermans en haar broer willen vastleggen hoe de eigendommen verdeeld moeten worden, ter overstaan van Mr. Joh. Mic. Roukens oud schepen en Raad der stad Nijmegen, gemaakt en gesloten: 1. Het huis te Boxmeer tegenover het Munniken Klooster nieuw opgetimmerd, met de plaats, gaarden en tuin kan in twee delen verdeeld worden; 2. Het Kinnekens Kempken in Boxmeer aan de Kromoetze Straat, groot ongeveer anderhalve kleine mergen en de halve kleine mergen aan ’t Maas Veerstraatje in het kamp van Peter van Brees ieder voor zijn part. Gertrudis Sweermans heeft haar broer betaald Cleefs geld en met deze deling heeft de erfmagescheid zijn beslag gekregen.
Persoon in schepenakte:
Het Kempken  
Peter van Brees  
Arnoldus Sweermans  
Gertrudis Sweermans  
Maas Veerstraatje  
Datering:
20-01-1762
Pagina:
415-419
Soort akte:
Magescheid
Plaats:
Boxmeer
Toegangsnummer:
7042
Inventarisnummer:
34
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen: