skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archieven

Notaris-, schepen- en andere akten

Met "Notaris-, schepen- en andere akten" zoek je in een groeiend aantal samenvattingen van akten van notarissen en schepenbanken in het noordoosten van Brabant. En bovendien in de akten van diverse andere instellingen met betrekking tot Brabant (Raad en Rentmeester Generaal der Domeinen, Leen- en Tolkamer, Raad van State en Staten-Generaal). Alle akten betreffen de periode van de 15e t/m de 19e eeuw.

Van veel akten zijn scans beschikbaar. Als een akte nog niet is gescand, kun je meestal gebruik maken van onze gratis service scannen-op-verzoek. Meer info >

Wil je weten welke bronnen al beschikbaar zijn, nieuw of in bewerking? Bekijk dan het complete overzicht. Wat zit er in? >

Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers en vrijwilligers, die hun bestanden ook aan ons hebben gegeven. Zo zijn deze voor veel mensen makkelijk te vinden. Heb je ook bestanden die je via onze website wilt delen? Leuk! Neem dan contact met ons op: info@bhic.nl

> Meer info over notariële archieven

> Algemene hulp en zoektips

beacon
178  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Schepenakte
7 In nomine domini Amen. Verschenen is voor de openbaar notaris bij de Raad van Brabant de eerwaarde Heer Adriaen soone van wijlen Deonyssen van den Dijck priester en pastoor te Vessem en eertijds van Bladel met de gebruikelijke inleidende woorden van elk testament dat hij laat opstellen om te voorkomen dat het leidt tot enige twist onder vrienden of erfgenamen. Hij verlangt begraven te mogen worden in de plaats waar hij sterft. Hiertoe is hem de macht en goedkeuring verleend van de Bisschop van ’s-Hertogenbosch Masius dd. 10 december 1599 getekend door Jo.Bardoul. Na de inleiding volgen de legaten: 6 st. aan het kerkfabriek van Sint Jan Evangelist te ’s-Hertogenbosch, het Sebastiaensaltair in de Sint Peeterskerk te Oirschot 4 gl., de parochiekerk van Best en Bladel ieder een daalder en 30 st. en aan de pastoors van die kerken een legaat na hun dood, aan de huisarmen van deze vijf parochies ieder 6 lopensen rogge; zijn patrimoniale goederen deelt hij met Henrick Denis van den Dijcke zijn broer en met zijn erfgenamen; al zijn erfgronden mogen verkocht worden voor 4000 gl. welk bedrag door de executeurs gebruikt mag worden tot profijt van de genoemde beurzen. In dit testament vermeldt hij ook de beurzen gesticht door wijlen zijn broer Heer Cornelis van den Dijcke waarbij hij spreekt over een ‘Pater Noster ende Ave Maria tot laeffenisse sijnder zielen’. Onder conditie nochtans dat Henrick zijn broer ten laste van de genoemde erfgronden zijn leven lang zal hebben te ontvangen 20 gl. en dat Margriet Andries Gijben dochter ‘mate ende nichte’ van de testateur zal jaarlijks 10 gl. ontvangen vanwege haar getrouwe dienst en daarenboven uit zijn meubilair of sterfhuis een kooi of 30 gl. naar discretie van de executeurs. de rest van de goederen komt toe aan zijn erfgenamen hoofd voor hoofd te weten zijn broers en zussen en hun kinderen waarvan de ouders gestorven zijn de dode hand. De genoemde 4000 gl. zouden ook gebruikt moeten worden tot onderhoud van de twee knechten.
Vervolg:
Degenen van de naaste bloede die Latijn studeren en ter schole gaan in de Triniteit of een andere goedgekeurde Latijnse School en daarna nog in een hogeschool of universiteit van Leuven of Douwaij [lees: Douai of Doornik] en noemt daarbij theologie, recht of medicijnen. De studenten zouden gekleed moeten gaan met bruin …..; op de rechter mouw zullen ze moeten hebben aan de hand een brede boord en dagelijks een Pater Noster en Ave Maria bidden voor de ziel van de testateur. Hij noemt mbt. zijn erfgenamen de families Van den Dijcke, Doormaelen en Ostaden. Ook geeft hij aan dat men zou kunnen leren lezen en schrijven en ander handwerk op het Begijnhof. Daarna volgt de slotformule die eindigt met de volgende formulering: “Ten woonhuijse mijns notaris in de vryheydt van Oirschodt ter presentie van Goijaert Peterss. Verhoeven ende Dirck Goijaerts van Loon scepenen in Oirschot en volgen de namen van Adrianus van den Dijck vicarius pastor Vessem, Goijaert Peeterss. Verhoeven, Dirck Goorts van Loon, J. W. de Metser notaris en secretaris der vrijheid Oirschot, ondertekend Goossens notaris secretaris” en de slotzin: “d’accoorde deser copije mette copije geautentiseert inne vuegen vs. attestere ick Jan van den Heuvel openbaer notarius tot Sint-Michielsgestel residerende [1637].
Persoon in schepenakte:
Henrick Denis van den Dijcke  
Cornelis van den Dijcke  
Dirck Goijaerts van Loon  
Dirck Goorts van Loon  
Adrianus van den Dijck  
Jan van den Heuvel  
Adriaen  
Pater Noster  
J. W. de Metser  
Datering:
16.7.1618
Pagina:
31-34
Soort akte:
Testament
Plaats:
Vessem / Bladel / Oirschot / 's-Hertogenbosch / Best / Doornik / Sint-Michielsgestel
Toegangsnummer:
220
Inventarisnummer:
37
Bron:
Beurzenstichtingen
 
 
 
 
 
Schepenakte
24 Rapport van de Haase heren belast met de Meierijse zaken met een onderzoek van de missive van J.W.D. de Jonge stadhouder van de kwartierschout van kwartier Kempenland op een rekest van pastoor en kerkmeesters van de roomse kerkschuur te Best onder Oirschot over het huis dat de pastoor bewoont staande op naam van de weduwe van Theodorus van Doorn welk huis ze graag willen transporteren tbv de roomse gemeente welk huis met erf brandhuisje en stalling 5 lopensen omvat en tevens krijgen ze verlof om hun kerkschuur te mogen beleggen met gebakken vorstpannen, de kerkschuur te mogen verstevigen met intooggebinten, aanschaf van vier houten kniel- en zitbankjes en het geheel te verven.
Persoon in schepenakte:
Theodorus van Doorn  
J.W.D. de Jonge  
Datering:
vrijdag 23 februari 1776
Pagina:
115
Plaats:
Best
Toegangsnummer:
178
Inventarisnummer:
114 [Aanvraagfuncties niet beschikbaar.  ]
Bron:
Staten-Generaal
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
197 Gerit Janssen van der Loo en Jenneken Gijsberts van der Asdonck zijn vrouw in de parochie Gemonde onder Sint Michielsgestel met een verklaring t.b.v. Jan Jans Michielss mede op verzoek van goede vrienden namelijk, dat zij attestanten noch hun kinderen enige kennis hebben of iets weten “van alsulcken jonck gebooren kint als onlanghs tot Best onder Oirschot tot een vondeling is geleedt ende gevonden omtrent de huijsinge van Dirck Hoppenbrouwers, dat oock tselve kindt egeensints van henne attestanten kinderen is gebooren ofte voorgecomen, schuldich oft plichtich daeraen sijn”; voorts verklaart de 1e attestant, dat omtrent 14 dagen voor vastenavond hijis geweest in het huis van Willem Handrickx de Bever, herbergier, bij Laurens Peters van Cueringhen, geswooren van de Bodem van Elde, woonachtig te Olland en Laurens heeft hem toen gevraagd “off hij niet een haukindt en wiste voor Senne sijne oude dienstmaecht, wonende te Oirschot” waarop de attestant geantwoord zou hebben, dat hij er wel een wist. Enige dagen later is Laurens Peters met genoemde Senne naar Gemonde gegaan naar het huis van Gerit van der Loo vragende naar het voorgenoemde kind, waarop Gerit zei: “datter hier een was omtrent te meij een jaer oudt datse wel voor eenen penninck soude bestellen” en vervolgens vroeg men wat ze daar voor zoude eisen. Daarop zei Senne “dat sij daer vierdalffhondert gulden aff soude willem hebben.” Gerit heeft hierop geantwoord:”Sij en souden daer ten uijttersten geen hondert rijcxdaelder of hondert ducatons aff willen geven, maer dat hij daerover soude scrijven ende haer dan ontbieden ende is dit kinderbestellen daer mede onderbleven”, maar zo verklaren zij attestanten, dat hetzelfde kind tegenwoordig, als nog te Gemonde is wonende bij de dochter van Gijsbert Paulssen getrouwd met Dirck, waar het voorheen was besteld en woonden aleer die voorschreven Laurens en Senne zijn oude dienstmaagd (getrouwd met Peter Handrickx van der Aa) daarna kwamen.
Vervolg:
De attestant verklaart, dat hij omtrent Allerheiligen 1666 op verzoek van een zekere eerlijke burger en jongeman van ’s-Hertogenbosch heeft besteld aan Arien Willem Snijder wonende op Bersselaer te Gemonde “seeckere jonck kindt noch te baeren welcke kindt omtrent Sinte Barbara geboren sijnde bij de huijsvrouwe van Arien Willem de Snijder tsamen ten Bosch gehaelt ende is tselve kindt noch tegenwoordich wonende bij de voors. Arien Willem de Snijder.” Gerit en Jenneken verklaren geen andere kinderen te weten! Voorts wordt verklaard, dat het kind in goede gezondheid verkeerde. Getuigen: Jan Dirckx van Liemd en Willem Aerdt Handrickssen.
Persoon in schepenakte:
Gerit Janssen van der Loo  
Jenneken Gijsberts van der Asdonck  
Willem de Bever  
Laurens Peters van Cueringhen  
Peter van der Aa  
Arien Willem de Snijder  
Jan Dirckx van Liemd  
Arien Willem Snijder  
Willem Aerdt Handrickssen  
Gerit van der Loo  
Dirck Hoppenbrouwers  
Laurens Peters  
Gijsbert Paulssen  
Datering:
14-3-1667
Pagina:
184
Soort akte:
Verklaring
Plaats:
Best
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5116
Inventarisnummer:
15
Bron:
Notarissen
Geografische namen:
 
 
 
 
 
Schepenakte
66 Rekest van Mr. Arnold Willem Tibosch rentmeester van Maximiliaan Emanuel Prince de Hornes vrij baanderheer van Boxtel en Heer van Liempde en mede nog geautoriseerd van diverse geërfden van Boxtel, Liempde en Best onder Oirschot n.a.v. de aanleg van de straatweg tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven uit 1741 en de taxatie van landerijen en overeenkomstige lasten [met details]. – zie ook folio 827 [uitgebreid stuk]
Persoon in schepenakte:
Emanuel de Hornes  
Arnold Willem  
van Liempde  
Datering:
maandag 13 augustus 1759
Pagina:
549
Plaats:
Boxtel / Liempde / Best / Hertogenbosch, 's- / Eindhoven
Toegangsnummer:
178
Inventarisnummer:
97 [Aanvraagfuncties niet beschikbaar.  ]
Bron:
Staten-Generaal