i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Nuland
Tags:

Als bruidje voor de burgemeester

vertelde op 13 juli 2018 om 14:32 uur

Wat zullen deze meisjes zich uitverkoren hebben gevoeld in hun hagelwitte jurken, met hun kunstig gekapte haren met grote witte strik erbovenop. De nieuwe burgemeester en zijn vrouw en kinderen kijken vol belangstelling naar hetgeen er voor hen gebeurt. Was jij erbij deze dag? Kun jij je nog herinneren hoe het toen was om daar te staan? We hopen op reacties.

Nuland, 1950, Installatie van burgemeester G.A.J. van Heereveld (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1657-000009)Nuland, 1950, Installatie van burgemeester G.A.J. van Heereveld (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1657-000009)

Het is april 1950 en in Nuland wordt G.A.J. van Heereveld plechtig geïnstalleerd als nieuwe burgemeester. We zien hem hier op het balkon staan, terwijl hij lijkt te worden toegezongen door een als bruidjes gekleed kinderkoor.

Wij zijn vooral zo benieuwd naar hoe die meisjes, in een tijd van schaarste zo kort na de oorlog, toch aan die prachtige jurken kwamen. Ze zullen wel niet zomaar in een winkel gekocht zijn, dus: waren die het werk van handige moeders? En wat gebeurde er met die jurken ná deze inhuldiging? Zijn ze nog jarenlang je grootste trots geweest? Droeg je ze op zon- en feestdagen? En ging hij over naar je jongere zusje toen je er uiteindelijk uitgegroeid was?

Maar natuurlijk zijn wij ook benieuwd wat je nog van deze dag weet, of wie je op deze foto zoal herkent. We hopen op reacties. Deel jouw verhaal in het veld 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Kijk naar Toen

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 september 2015 om 10:55 uur

Welkom in Nuland burgemeester

vertelde op 26 januari 2018 om 13:03 uur

Welkom nieuwe kerk!

vertelde op 16 april 2018 om 12:09 uur

Jurkjes voor de processie passen op zolder