skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Toi-toi-toi vanuit het theater de Lievekamp

“Live vanuit de Lievekamp in Oss!” Tussen 1978 en 1983, als bijna heel tv-minnend Nederland voor de buis zit, begint presentator Ted de Braak wekelijks met die woorden zijn televisieprogramma; een ‘gezellige familieshow’ van de NCRV. Een mooie opsteker voor het theater dat in 1968 haar deuren aan de Raadhuislaan in Oss heeft geopend.


foto's via Stadsarchief Oss

Een speciale stichting houdt zich tien jaar lang bezig met de vraag of de komst van een theater in Oss wel haalbaar is. Pas midden jaren zestig gaat de kogel door de kerk, en op 20 september 1968 opent de Lievekamp daadwerkelijk haar deuren.

Zoals wel vaker had de geschiedenis een heel andere loop kunnen nemen. In plaats van een comfortabele schouwburg zou op die plek een haven hebben gelegen waar het koude water van de Maas stroomt. In 1917 ligt er namelijk een plan voor een kanaal van de Maas bij Lithoijen naar Oss, met de aanlegplaats precies haven op de locatie van de huidige theaterzaal. Het plan gaat niet door en een boze margarinefabrikant Jurgens vertrekt met zijn bedrijf naar Rotterdam.


Leeuwarder Courant, 14 11 1983 via Delpher

Doordat het plan van de haven weer van de tekentafel wordt geveegd, is er een halve eeuw later wel ruim plek is aan de Raadhuislaan voor de nieuwe schouwburg. De Ossche Industriëele Kring, aangevoerd door Dr. Saal van Zwanenberg, is de grote stimulator want een modern theater zou meer opgeleid personeel naar Oss trekken.

De komst van de Lievekamp betekent sowieso een belangrijke impuls voor Oss. Niet alleen Ted de Braak, bekend door zijn gevleugelde woorden toi-toi-toi met Ted, ook de Eddy Becker Show wordt voor landelijke televisie opgenomen. Daarnaast is er ook volop ruimte voor vele amateurverenigingen op de planken. Daardoor verovert de Lievekamp rao een vaste plek op de culturele agenda van Oss.

In het souterrain van De Lievekamp zijn er vanaf de jaren zeventig poppenvoorstellingen te zien, gespeeld door Margriet Pullens-Ziegler en Agnes Huygen-Lohman. Ook dit stadspoppentheater MARAG wordt al snel vermaard in de hele regio. Nu, in de 21ste eeuw, is het poppentheater al enkele jaren gestopt en kraakt het theater onder zijn middelbare leeftijd. Het heeft last van verouderde installaties, lekkages en een podium dat voor veel grote producties te klein is. Al jaren wordt er daarom nagedacht over een grondige verbouwing of een nieuw onderkomen, pal naast het gemeentehuis.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.