
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Een speciale stichting houdt zich tien jaar lang bezig met de vraag of de komst van een theater in Oss wel haalbaar is. Pas midden jaren zestig gaat de kogel door de kerk, en op 20 september 1968 opent de Lievekamp daadwerkelijk haar deuren.
Zoals wel vaker had de geschiedenis een heel andere loop kunnen nemen. In plaats van een comfortabele schouwburg zou op die plek een haven hebben gelegen waar het koude water van de Maas stroomt. In 1917 ligt er namelijk een plan voor een kanaal van de Maas bij Lithoijen naar Oss, met de aanlegplaats precies haven op de locatie van de huidige theaterzaal. Het plan gaat niet door en een boze margarinefabrikant Jurgens vertrekt met zijn bedrijf naar Rotterdam.
Doordat het plan van de haven weer van de tekentafel wordt geveegd, is er een halve eeuw later wel ruim plek is aan de Raadhuislaan voor de nieuwe schouwburg. De Ossche Industriëele Kring, aangevoerd door Dr. Saal van Zwanenberg, is de grote stimulator want een modern theater zou meer opgeleid personeel naar Oss trekken.
De komst van de Lievekamp betekent sowieso een belangrijke impuls voor Oss. Niet alleen Ted de Braak, bekend door zijn gevleugelde woorden toi-toi-toi met Ted, ook de Eddy Becker Show wordt voor landelijke televisie opgenomen. Daarnaast is er ook volop ruimte voor vele amateurverenigingen op de planken. Daardoor verovert de Lievekamp rao een vaste plek op de culturele agenda van Oss.
In het souterrain van De Lievekamp zijn er vanaf de jaren zeventig poppenvoorstellingen te zien, gespeeld door Margriet Pullens-Ziegler en Agnes Huygen-Lohman. Ook dit stadspoppentheater MARAG wordt al snel vermaard in de hele regio. Nu, in de 21ste eeuw, is het poppentheater al enkele jaren gestopt en kraakt het theater onder zijn middelbare leeftijd. Het heeft last van verouderde installaties, lekkages en een podium dat voor veel grote producties te klein is. Al jaren wordt er daarom nagedacht over een grondige verbouwing of een nieuw onderkomen, pal naast het gemeentehuis.