skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Boekelse Kermis tussen 1909 en 1959

In “De Echo” (editie van Zaterdag 28 Augustus) van 1909 wordt al melding gemaakt van ’n kermis in Boekel tijdens dat weekend. Toen was de kermis dus op de laatste zondag van augustus. Veel meer dan enkele kraampjes zal het toen nog niet geweest zijn.

Het jaar erna krijg je daar ’n kleine indruk van door de vermelding van wat er onder andere te doen was gedurende de Kermis: ”Bij J. Althuizen* was muziek en dans en bij H. Aldenhuijsen** een publieke sigarenverkoop door notaris v.d. Westerlaken uit Son”. Let wel, er was toen nog geen elektriciteit om het een en ander in beweging te krijgen of te verlichten. Dat kwam in Boekel pas in 1917 tot stand.

Vandaar ook dat Couranten op zaterdag 28 augustus 1920 konden melden dat er ’n carrousel gearriveerd was en dat er ook een zweefmolen, een luchtschommel en een vis- en gebakkramerij aanwezig zouden zijn.

Nog enkele saillante details meldt het blad Het Huisgezin op vrijdag 30 augustus 1935 over de Kermis van St. Josefpeel (=Venhorst). Namelijk dat de Kermis daar duurde t/m de woensdagavond en dat er volop familiebezoeken gebracht werden tijdens het evenement, waar men naartoe ging op “hooge opgepoetste karren met biezenstoelen opzet”.

Een jaar later vermeldt ’t blad nog iets vreemds n.l. dat het kerkdorp Venhorst behoort tot de gemeente Boekel en Wanroij***, en dat in beide gemeenten gelijktijdig Kermis werd gevierd (dus op drie plekken). Op donderdag 14 september 1939 meldt De Zuidwillemsvaart dat de grote schouwburgtent van Piet Vink, die daar nog van de kermis was overgebleven, op ’t oude kerkplein werd opgebouwd als ’n tehuis voor R.K. militairen**** i.v.m. de mobilisatie.

Later, waarschijnlijk na de oorlog, ‘verhuist’ de datum van Boekelse Kermis naar de derde zondag van Juni. In 1958 dient de tuinbouwverenigingechter ’n verzoek in bij de gemeente om de Kermisdatum weer te verplaatsen naar Augustus***** i.v.m. de asperge- en aardbeienteelt.

In de raadsvergadering van 13 december 1958, zo vermeldt ’n krantenknipsel uit een van de plakboeken die toen der tijd werden aangelegd door Annie Schafrat, vraagt diezelfde tuinbouwvereniging om het vorige verzoek van de agenda te verwijderen. Vervolgens diende men ’n nieuw verzoek in om de Kermis ’n week na Pinksteren te houden. Volgens de voorzitter had dit ook weer het nadeel dat jaarlijks het kerkboek moest worden geraadpleegd om te weten wanneer Pinksteren dat jaar viel. Na ’n langdurig debat kwam wethouder Wassenberg met ’n nieuw voorstel n.l. om de Boekelse Kermis op de eerste zondag van juni te hgouden. Dit werd uiteindelijk aanvaard.

Een krantenknipsel van 3 juni 1959 (de naam van de krant wordt wederom niet vermeld) meldt dat voor ’t eerst de Boekelse Kermis op zondag a.s. zal gaan plaatsvinden.

Niet alleen de datum was veranderd, ook de standplaats. Deze was vanaf nu op het plein waar de oude kerk had gestaan. Enige maanden daarvoor had het Boekelse gemeentebestuur dit van het kerkbestuur overgekocht om er’n nieuw dorpsplein aan te leggen. Dit met het oog op de verkeersveiligheid die door de kermis in de Kerkstraat in het gedrang kwam.

Het knipsel vermeldt verder dat er twee danstenten geplaatst zouden worden en wel bij Café A. van Delst (véél later “De Beurs”) en bij H. van den Elzen (later “Café ’t Centrum” en nog later “Café ’t Menneke”).

   

Op het plein kwamen de volgende attracties: autoscooters (botsauto’s), luchtschommels, kinderdraaimolen, golfbaan, luchttax, een theater-variété, een kijktent, de gebakskraam, Kop van Jut, suiker- & nougatkraam, speelgoedkraam, duikbootspel, het bumperspel, fotoschiettent, Berwi-grijpjes-kraantjes, lijntrek- en bussensport (=touwtjestrekken met verrassing en wie kan alle bussen omver krijgen met ’n balletje in 2 of 3 keer gooien). Verder had je nog enveloppentrekken en ’n draaibord (=Rad van Avontuur). Ook waren er de onontbeerlijke viskraam (Kermis was/is paling eten), friteskraam en het heerlijke ijs, wat toen nog niet zo lang, met name in dorpen, te verkrijgen was. Men kon zich dus op zondag, maandag en dinsdag weer volop amuseren.

*Heet ’n eeuw later “Café ’t Menneke”.
**Schuin tegenover de kerk, bij rotonde.
***Dit zal wel 'n tekstfout zijn geweest omdat "Gemeente" in enkelvoud staat.
****Tot zover info uit de boekjes “Boekel in oude kranten”.
*****Pas later zou Boekel-Kermis alsnog naar de eerste Zondag van Augustus verhuizen.

Reacties (10)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 oktober 2015 om 15:09
in het Gemerts Nieuwsblad stond op 18 Augustus 1934 een advertentie van de winkel van m'n opa.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 oktober 2015 om 19:37
Prachtig Gerard! Heb je de advertentie voor handen? Dan plaatsen we 'em erbij.
Willie Damen zei op 6 oktober 2015 om 19:18
Leuk verhaal over de kermis
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 12 oktober 2015 om 21:40
Een herinnering van me zelf is dat mijn ouders hun winkel ook zondags-s'morgens na de halfnegen-se mis open hadden en dan kwamen er voornamelijk kinderen snoep kopen.
Omdat ze dus de hele week de winkel open hadden, behalve op dinsdag- en zondagmiddag, was het gebruikelijk dat ze zondags'middags voordat we met het gezinnetje naar opa en oma gingen een extra lang middagdutje deden. Daar wij, de kinderen, nog klein waren moesten wij moe of niet moe ook naar bed. Die kermis-zondagmiddag duurde extra lang voor mij in, ik denk, 1957 en/of '58. In bed liggen, helemaal niet moe zijn en de volop in bedrijf zijnde draaimolen met straatorgelmuziek vlak voor het huis.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2015 om 10:03
Mooi beschreven Gerard. Ik zie het zo voor me: zo'n jochie dat zit te wachten tot hij weer uit bed mag, luisterend naar de muziek. Da's achteraf dan toch weer een dierbare herinnering.
Martien v. Dooren zei op 19 oktober 2015 om 20:25
Gerard . Het ,, menneke ,, heten Dekkers en was met Katho v. Dooren getrouwd.
ze hadden eerst een café halfweg Gemert . die heeft hij verkocht en heeft zich in het centrum gevestigd, de naam ,, het menneke ,, ha d hij te danken omdat hij klein van stuk was. In Boekel waren ze heer royaal met het geven van
bijnamen.
Later heeft de Dochter het café overgenomen zei was getrouwd met Harry v.d Elzen.
Katho was een zus van mijn Vader. afkomstig uit Gemert,
m.vr. gr
M .v. Dooren
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 november 2015 om 20:27
Boekel Kermis is anno 2015 al zeker een halve eeuw in het eerste week-end van augustus. toch was er in deze tijd ook op een andere datum Boekel Kermis.
In het najaar van 1973 werd een 3-daagse Boekelse Najaarskermis op vrijdag 12 oktober geopend met daarop de attracties; Autoscooters, Vliegtuigmolen, Kinderdraaimolen, Zweefmolen, Hollycranes, Balco-rotor [?], Kleurenspel, Ballenfontein, Speelgoedkraam, Schietsalon, Suikerspinkraampje, Gebakkraam + Vis- & Frietkraam .
Deze najaarskermis werd gehouden als opening van het Carnavalsseizoen samen met "het Knollenoogstfeest " door de Boekelse Carnavals-stichting " De Knöllekes "
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 25 april 2016 om 10:57
Wil je nog iets zien of sfeer proeven van kermis uit het verre verleden dan is museum "Soeth & Vermaeck" in Hilvarenbeek een aanrader ! Daar zie je o.a. nog de "Kop van Jut' en een ouderwetse schiettent.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 12 mei 2016 om 18:59
Graafsche Courant van Zaterdag 30 augustus 1930 melde ; BOEKEL. Zondag hebben we Boekelsche kermis, die van dit jaar een buitengewone drukke beloofd te worden, nog te meer met het oog op het ingetreden zomerweer.
Zoo men verneemt komen er verschillende soort vermakelijkheden voor jong en oud.
Zondags'middag, Koningin Wilhelmina's (50 ste )verjaardag. Matinee door onze bloeiende fanfare, en Maandagmiddag van 6 tot 8 uur concert op de kiosk. Dus op naar Boekel-kermis. Slager, bakker, brouwer en kok zorgen met lust en ijver voor het inwendige, Wij wenschen allen een gezellige kermis, zonder wanklank te hooren. .

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen