i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

Bossche donk

vertelde op 8 februari 2009 om 11:51 uur

De Markt is het oudste deel van de Bossche binnenstad. Van oudsher is dit plein het middelpunt van handel, politiek, religie, cultuur, plezier en rechtspraak. De Markt ligt op een zogeheten donk.

Tekening: Jan Sonnebom, 1983 (Coll. Stadsarchief 's-Hertogenbosch)Deze zandheuveltjes zijn in de loop der tijden ontstaan als gevolg van een natuurlijk proces. De Brabantse provinciehoofdstad is gebouwd op een dekzandrug.

Dit fenomeen is een  overblijfsel van de laatste IJstijd en strekt zich uit van Geertruidenberg tot aan het ten oosten van Oss gelegen Herpen.

Riviertjes die op de Maas afwaterden, doorbraken op sommige plaatsen als het ware deze dekzandrug. Wat achterbleef waren een soort eilandjes, die donken werden genoemd.

Het ‘donk’ in de carnavalsbenaming Oeteldonk is daarvan afgeleid. Volgens de Bossche architect Jan van de Eerden is de Markt en overigens heel Den Bosch volgens een vooropgezet plan ontworpen en gebouwd. Het gaat steeds om de vorm van een zeshoek en om de afstand van 7200 voet als basis. Het geografische middelpunt was het zeshoekige puthuis dat in 1977 werd opgegraven.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 10 december 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 februari 2009 om 13:25 uur

Gemintemuzejum

vertelde op 23 maart 2011 om 11:48 uur

Carnaval rond 1930

vertelde op 26 oktober 2011 om 13:57 uur

IJsdammen op de Maas