skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Britse tv-sterren in Kuussegat

Rolf Vonk
Rolf Vonk
vertelde op 27 februari 2017
bijgewerkt op 21 februari 2017
In februari 1976 voert het bestuur van de Veghelse Kuussegatters een ludieke actie uit. Ze halen de bekende Britse Hammond Brothers naar Veghel. Ze proberen de Udense Knoerissen met hun actie de loef af te steken.

 

FOTO: Het Vrije Volk. De Hammond castleden, hun manager en de Veghelse Kuussen.FOTO: Het Vrije Volk. De Hammond castleden, hun manager en de Veghelse Kuussen.

 

Geheimen, leugens en verraad. Wie de Britse dramaserie van de AVRO volgt, weet dat de familie Hammond er door verscheurd wordt. Onaangename verrassingen en oude lijken in de kast. De trouwe kijker leeft in constante spanning en hoeft zich geen seconde te vervelen.

Tamelijk bizar

Tamelijk bizar is het dan ook om in februari 1976 vijf castleden op Schiphol aan te treffen in het gezelschap van twee Veghelse Kuuskes. Piet van der Velde en Frans Vroomen, bestuursleden van Kuussegat, komen de Britten hoogstpersoonlijk afhalen. Onder het oog van flitsende camera’s en de landelijke pers brengt het gezelschap nota bene een vrolijk ‘Alaaf’ ten gehore! En dit ter voorbereiding op de grote carnavalsoptocht van Kuussegat waaraan de Hammonds zullen deelnemen. Het Veghels carnaval heeft een naam hoog te houden. De optochten behoren tot de mooiste, grootste en drukstbezochte van de wijde regio. Van 30.000 toeschouwers in 1971, groeide het aantal uit tot 40.000 in 1974. Nu verwacht men maar liefst 60.000 toeschouwers! Landelijke pers, zoals De Telegraaf, tipt carnavalsliefhebbers zelfs om naar Kuussegat af te reizen.

Concurrentie

Voedingsbodem voor dit Veghelse succes zit ‘m in de concurrentie met buurgemeente Uden. Die belandt in de jaren ’70 langzaam van nijpende politieke sferen in ludieke carnavaleske sferen. Als sinds enkele jaren proberen Kuussen en Knoerissen elkaar af te troeven met grote namen die aan hun optochten deelnemen. Swiebertje, Saar en Bromsnor, Floris van Rosemonde of Bartje, allemaal reisden ze af naar het zuiden des Lands. Gary, Brian, David en Edward Hammond en Jennifer Kingsley zijn nu Veghels tegenwicht tegen de bekende namen die acht kilometer verderop in Uden worden binnengehaald.

De Hammonds zien er de lol wel van in. Ze mogen zelfs aan de dis aanschuiven bij Prins Peer XI. Die laat hen als voorbereiding op het carnavalsgedruis bij restaurant Piet Hutten in de Molenstraat kennismaken met de Brabantse koffietafel. Als dan de grootste carnavalsoptocht van de regio haar aanvang neemt, staan inderdaad tienduizenden mensen langs de Veghelse straten. Met dank aan de Hammonds, de Kuussegatters én de rivaliserende Knoerissen. 

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen