i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Periode: 1945 - 1960
Tags:

Dat gaat naar Den Bosch toe

vertelde op 19 juni 2014 om 14:29 uur

Ten tijde van het Rijke Roomse leven was de gezinsgrootte minstens 10 kinderen. Bleef na het huwelijk de aanwas te lang op zich wachten, dan volgde in sommige parochies huisbezoek van de Geestelijkheid. Moeke kende deze verhalen in Uden niet.

Daarom maakte vader eind jaren dertig een ruime degelijke kinderwagen op de groei. In het gezin werden daarna nog drie kinderen geboren: het maakte het aantal van 10 vol. ’n Skòn toffel mé vòlk. Mijn broer vertelde dat de jongste zus in de kinderwagen zo lag te brullen dat zij zich daaraan ergerden. Om het gejank te smoren, duwde hij met zijn andere broer de wagen met een flinke stoot op en neer.

In het voorjaar plaatste het Noordbrabants Museum in Den Bosch een oproep om voorwerpen beschikbaar te stellen, bestemd voor een expositie met als titel 'Gezin XXL’ Een huis vol broers en zussenOmdat in het ouderlijk huis nog enkele interessante voorwerpen waren, nam ik contact op.

Ik restaureerde de 1 x 0.5 meter grote kinderwagen en maakte het vierde wiel, het ene wieltje dat ontbrak. Daarmee heb ik ervaren wat voor vakwerk er aan te pas komt; vader was specialist in het maken van wielen. De kleine wieltjes, 27 cm doorsnee, zijn voorzien van acht spaken, staande op de naaf in twee rijen, zoals bij een fietswiel. Zij zijn voorzien van een smeeropening en op de as geborgd met een splitpen. De stalen reep is geweld, gelast, door Karel van Dijk - de smid van Buurtschap Velmolen. Vader maakte één- en tweewielige voertuigen. Hier een vierwielig zonder vering. De spoorbreedte is 58 cm, met een hoogte van 60 cm lag de wagen vast op de weg.

Toen ik het ‘voertuig’ omkeerde, ontdekte ik op de ongeschilderde bodem met potlood geschreven de datum, 25- 2-1938, de dag dat Truus 2 jaar werd, dat was een cadeau voor Moeke of Truus? De leuning is gemaakt van iepenhout, de bodem bestaat uit vlotdelen, planken met abnormale breedte; de aanwezige houtworm heb ik bestreden.

Met het ratelend geluid van de stalen reep over de Újese keien brachten wij lopend een familiebezoek aan Tante Marie in de Vijfhuis. Om de ‘drukke’ straat te ontwijken binnendoor: Marktveld, Het Veld en de Auw Kerk. Voor een bezoek aan Tante Drieka op de Hoenderbosch kan ik mij niet herinneren; dat was allemaal grondweg.

In de oorlog was de kienekeswagen tevens geschikt bij een eventuele evacuatie, aangevuld met de zaaibak. Vader maakte met Sinterklaas kinderkruiwagentjes voor de klanten en het afgebeelde voor een kleinkind; ook hierop is de datum vermeld. De kinderwagen, kinderkruiwagen, droogmolen en de gerestaureerde Leuvense stoof; ‘het ging allemaal naar Den Bosch toe’ en is in de genoemde expositie opgenomen.

De laatste twee voorwerpen; Wasgoed drogen in de Goeikamer en Geschaard rond het kolenvuur, zijn ook in deze verhalen afgebeeld.

En nu, kóm naar Den Bosch toe; bekijk de inhoud van de expositie die komende zaterdag (21 juni 2014) wordt geopend. Het is toch onze generatie; de tijd waarin wij opgegroeid zijn!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Willie zei op 11 juli 2014 om 19:53 uur

Weer een prachtig verhaal Rini, ik moet zeker een keer naar Den Bosch.

Rini de Groot. zei op 11 juli 2014 om 23:07 uur

Willie, bedankt voor je reactie, je moet het zeker niet overslaan.
Ook Rooij is aanwezig, in beeld èn zelfs met sprekende verhalen.

Rini. zei op 14 december 2016 om 10:20 uur

Enkele jaren geleden zag ik, “Het Kindje Wiegen” op tv.
in de Dagmis op 1ste Kerstdag,
De wieg opgesteld voor het altaar en bediend door 2 Engeltjes.
Meteen bedacht ik het plan de wielen onder de kinderwagen
te halen en plaatste als hoepel twee karvellingen.
Gister het plan uitgevoerd, misschien in het weekend
inzetbaar bij een Kersttocht en bij het Kerstconcert.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: