skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

De boerderij van Tien, Hanna en Bertha

Dit is een foto van een boerderij aan de Arendstraat in Mill. Schijnt de zon? Zomer is het niet, gezien de kale boom op de achtergrond. Ook de ramen bieden geen blik naar binnen.

Maar één ding weten we wel: dit is de boerderij van Tien Kremers en Hanna en Bertha Janssen. De boerderij stond aan de Arendstraat 20 in Mill. 

Weet je meer over deze boerderij? Of over Tien, Hanna en Bertha?

Vertel het ons en reageer op dit verhaal.

Reacties (17)

Constance Kornuijt-van Bebber zei op 19 november 2011 om 17:12
Ik ben bezig met de stamboom van de familie Kremers. Mijn moeder was een Kremers. En ik heb Martinus Kremers geb. 28-02-1904 in Mill, getrouwd 1. met Johanna Catharina Janssen en 2. met Albertha Petronella Janssen, beiden geboren te Sambeek.
Er waren in totaal 13 kinderen uit deze twee huwelijken.
Waarschijnlijk waren deze mensen de bewoners van de boerderij.
Practisch elke Kremers was in het verleden landbouwer.
Constance Kornuijt-van Bebber zei op 19 november 2011 om 17:19
Ik lees in de geboorteakte van Anna Maria Selten, van 14-09-1874 dat zij geboren is in hunne woning staande op de Loep in St.Hubert. Ik denk dat ik het niet goed lees, komt door het niet altijd duidelijk schrijven destijds. Kan iemand mij vertellen wat hier juist is?
Vriendelijke dank.
Jan zei op 19 november 2011 om 20:39
volgens mij staat er "op de Hoef",
vergelijk de eerste letter eens met de H van St. Hubert
Constance Kornuijt Hilversum zei op 20 november 2011 om 12:23
Vriendelijk dank op de Hoef is juist.
Harrie Bardoel. zei op 2 januari 2012 om 19:26
Dit is de boerderij van "Tien de Mös".
een kleine boerderij aan de rand van de grote heide tussen Mill en Langenboom, bezien vanuit de Gagel. Tien, een goed mens, ze hadden het moeilijk daar aan de rand van de hei, gastvrij, goed volk. Er liep een karrenspoor tot aan de hei, dan werd dat een loop/fietspad tot bij Toon den Booi in Langenboom.
Tien de Mös leefde en werkte op zijn boerderijtje in de crisistijd van de jaren 1920 tot in ieder geval 1940, zijn kinderen groeiden op in de armste tijd van, voor de tweede wereldoorlog.
Marijke Couwenberg zei op 10 december 2012 om 13:43
hallo, ik kom toevallig een foto tegen van Tien kremers.Dit is het huis van mijn oma en opa. Mijn oom Jo heeft een hele stamboom uitgezocht van deze familie, ik heb hem nog nooit gezien, maar hij schijnt zeer conpleet te zijn. Hij is helaas recentelijk overleden, maar ik denk dat zijn kinderen het nog wel bewaard hebben.

groetje.
Pim Kremers zei op 22 mei 2013 om 21:30
Ik ben pas nog in dit huis geweest. Mijn vader Piet Kremers (de Mos) is hier geboren. Tien de Mos was dus mijn opa, al heb ik hem nooit meer gekend. Tien de Mos is overleden toen hij 58 was.
Ons pap, Piet de Mos, is in januari 2013 plotseling overleden. Hij had het altijd over: "vroeger bij ons op de hei".
Het huis is zover wij weten ooit gekocht en geheel verbouwd door oud-minister Scholten. Nu is het eigendom van Haagse mensen die het huis verhuren.
Wij wilden het huis waar ons pap was geboren zien. Van binnen is het veranderd, maar ons mam kon ons nog vertellen hoe het vroeger in elkaar zat, want zij is er in die tijd ook nog geweest.
Harrie Bardoel zei op 23 mei 2013 om 19:50
Het was oorlog, Tien de Mos woonde en werkte aan de rand van de heide, 70 ha groot en strekte zich uit van de Langenboomse bossen tot aan de weg in de Meren. Die heide werd ongeveer in october 1945, in enkele weken tot geallieerd vliegveld omgebouwd, waar honderden vliegacties per dag plaats vonden. Zo trachtte het geallieerde leger de Duitse aanval op de corridor in Vechel en Schijndel af te slaan. De Duitsers schoten met ver dragend geschut, vanuit Middelaar, op dat vliegveld om vliegtuigen en start- en landingsbaan te vernielen. De granaten kwamen net niet ver genoeg en vielen nagenoeg allemaal op 2 ha land dat net voor zijn voordeur lag. Tien de Mos, en wij ook werkten gewoon door. We hadden enkele sleuven gegraven en als we in de verte een (het) kanonschot hoorden was het wel hoog tijd om in de dichtst bijzijnde sleuf onder te duiken. Voor het huis van Peter van Boxtel,de buurman van Tien, stond het het luchtafweer geschut.
Och, dit was een stukje oorlogstijd, zijn zoon Jo moest in militaire dienst en werd uitgezonden naar Oost- Indie, zijn neef, de andere Jo de Mos was toen net gesneuveld in Midden Java, vlak bij Solo. Wat hebben die mensen veel mee moeten maken, onzekere tijden, oorlog en geweld en het enorme tekort van de crisis van de jaren 1930. En toch bleef Tien de Mos optimistisch, hoopvol en vertrouwen. Een man met een gouden hart.
Harrie Bardoel zei op 23 mei 2013 om 19:55
heb per ongeluk mezelf afgemeld, was niet de bedoeling, groet harrie B
Joke zei op 2 februari 2014 om 19:32
Heb net een reactie aan de redactie ge is dat de schreven over het heide-huisje van mijn oma op de Vilhei. Het huisje stond achter de (huidige) Merelweg, richting Langenboom. Ik weet dat er een familie Jansen in de buurt woonde.

De reden dat ik dit zeg is dat de boerderij van T, H en B er hetzelfde uit ziet. Echter, mijn oma's huisje was lager en kleiner. Ze moest nog water putten. Ze keek over de hei tot Langenboom.

Mijn oma was Theadora van 't Land - Toonen.
Rob Kremers zei op 7 september 2018 om 16:23
Beste mensen, in tegenstelling tot wat hier boven beweerd wordt is dit niet de boerderij van Tien Kremers en Hanna en Bertha Janssen. De boerderij op de foto lijkt er wel veel op maar het is een andere boerderij volgens mijn vader (Harrie Kremers 'de Mos') en mijn oom Cor. Zij zijn in de boerderij in de Arendstraat geboren en zeggen aan de foto te zien dat dit een andere boerderij is.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 september 2018 om 10:28
Bedankt Rob, voor het inschakelen van je vader en je oom. Zij zullen het vast goed weten. Kunnen zij ons misschien nog vertellen welke boerderij op de foto staat? We zijn natuurlijk erg benieuwd.
Henriet Kremers zei op 21 september 2018 om 22:34
Dit was zeker wel de boerderij van Tien de Moss of te wel Kremers. We hebben zelfs een schilderij staan bij ons Ad de oudste zoon van Jo. Ik zal binnenkort een foto maken van het schilderij en dan hier plaatsen. Volgens Jo mijn vader zijn de raampjes van de boerderij later veranderd, waarschijnlijk daardoor de verwarring.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 september 2018 om 10:10
Die foto ontvangen we uiteraard graag Henriet, je mag hem opsturen naar info@bhic.nl. Dan plaats ik hem graag bij jouw reactie en kan eenieder de foto met het schilderij vergelijken.
Rob Kremers zei op 30 september 2018 om 22:02
Beste Mariet, mijn vader heeft inmiddels een oude foto opgedoken van het huis waarin hij geboren is en ondanks de enorme gelijkenis zijn er toch enkele verschillen te zien. Het dakraampje zit anders, er is een groot raam aan de zijkant en de boerderij lijkt langer. Ik zal de foto mailen naar info@bhic.nl zodat jullie 'm kunnen plaatsen.

<BR>
<BR>

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/de-boerderij-van-tien-hanna-en-bertha.jpeg?4-4-4" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/de-boerderij-van-tien-hanna-en-bertha.jpeg?4-4-4" title="De boerderij van Tien, Hanna en Bertha in de sneeuw" width="600"></a>
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 oktober 2018 om 10:35
Bedankt Rob, de foto is inmiddels bij jouw reactie geplaatst. Hopelijk kunnen de beide foto's nu goed met elkaar vergeleken worden. We zijn benieuwd naar de reacties.
Frenske zei op 3 oktober 2022 om 16:07
Dag Constance.
Zou ik met jou in contact kunnen komen?
Stuur a.u.b. een berichtje naar info@bhic.nl ovv Frans de Moss

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen