skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De combi-burgemeester

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 8 september 2009
bijgewerkt op 16 december 2019
In kleinere gemeenten was de burgemeester vaak ook tegelijkertijd gemeentesecretaris. In zo'n geval was hij dus niet alleen bestuurlijk de man van het laatste woord in de gemeente, maar ook nog eens eindverantwoordelijk voor het ambtenarenapparaat (al was dat natuurlijk in zulke kleine gemeenten vrij beperkt).

burgemeester Gerardus van den Bosch Een variant op zo’n combinatiefunctie was de combinatie van twee of meer (!) burgemeestersambten. Linden was blijkbaar klein genoeg om er (soms) door de burgemeester van het naburige Cuijk bij gedaan te worden. Het was geen vaste regel (blijkbaar hing het ook van de persoon af), maar van de acht burgemeesters tussen 1811 en 1941 (toen Linden als zelfstandige gemeente werd opgeheven), zijn er toch twee geweest die het ambt met dat van burgemeester van Cuijk combineerden, gedurende bij elkaar zo’n tachtig van de honderdertig jaar:

In mei 1852 volgde Gerardus van den Bosch burgemeester Van Hout op. Van den Bosch was op dat moment al burgemeester van Cuijk en Sint Agatha (sinds 1850). Hij bleef nog 31 jaar aan als burgemeester in beide gemeenten.

In 1912 trad de Cuijkse burgemeester Van de Mortel aan in Linden. Van de Mortel was toen al acht jaar burgervader van Cuijk en Sint Agatha. Er moet wel een “klik” tussen hem en de bevolking geweest zijn, want zijn 25-jarig jubileum in 1937 is groots gevierd. Overal waren de straten en huizen versierd en Van de Mortel werd door de gehele bevolking op een waardige wijze “die oprecht gemeend was” (zo meldt het verslag van de dag) gehuldigd.

burgemeester Van de Mortel De carrière van Van de Mortel eindigde abrupt tijdens de Duitse Bezetting. Hij weigerde medewerking met de Duitse autoriteiten en moest in 1941 het burgemeesterschap opgeven. De gemeente Linden werd datzelfde jaar ook opgedeeld tussen Beers en Cuijk en Sint Agatha.

Van de Mortel werd als gijzelaar in Sint-Michielsgestel geïnterneerd. Na de oorlog is hij nog korte tijd teruggeweest als burgemeester van Cuijk en Sint Agatha (en dus ook nog steeds van een stukje Linden).

Reacties (1)

Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 6 oktober 2015 om 17:49
Het zou wat duidelijker zijn als onder de fotos de namen van deze mannen vermeld werden ??

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen