i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Meeuwen, Hill en Babyloniënbroek
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Automobilisten voor 1906

De eerste automobilist van Meeuwen

vertelde op 27 april 2016 om 08:53 uur

De gemeente Meeuwen (voluit Meeuwen, Hill en Babyloniënbroek) is rond 1900 een kleine, overwegend protestantse en agrarische gemeente. Er heerst geen bittere armoede, maar van puissante rijkdom is evenmin sprake.

Dion Bouton 3,5 pk. Foto: Collectie Museum LouwmanDe enige auto die de omgeving onveilig maakte was van de burgemeester, Johannes Hendrik van Wessem (1872-1933), bij zijn benoeming in 1899 de jongste burgervader van Nederland.

Van Wessem krijgt op 20 maart 1901 het kentekennummer 334 voor een auto die hij in Den Bosch heeft gekocht van de handelaar in fietsen, motorrijwielen en automobielen B.A. Jansen. Afgaande op het gewicht en de afmetingen van de auto was het een De Dion Bouton van 3,5 pk. Een soortgelijk exemplaar is tegenwoordig in het Louwmanmuseum in Den Haag te bewonderen.

Lang hebben de inwoners van Meeuwen hun burgemeester niet met deze auto zien rondrijden, amper een jaar later verkoopt hij zijn voertuig aan ene Dumas te Rotterdam. In 1905 wordt Van Wessem benoemd tot burgemeester in Geldermalsen en verlaat hij de provincie Noord-Brabant.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: