i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Best
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Automobilisten voor 1906

De eerste automobilist van Best

vertelde op 19 mei 2016 om 09:17 uur

Begin twintigste eeuw reed er in Best maar één auto rond met een rijksnummer en die was van burgemeester J.F.M. Dobbelaere (1856-1936). Johannes Fredericus Maria Dobbelaere, geboren in Best, verdiende zijn fortuin als leerlooier in Schijndel. In 1901 werd hij burgemeester van Best en hij zou dat tot 1929 blijven.

Burgemeester DobbelaereDobbelaere vroeg in 1905 de vergunning aan om te mogen rijden op rijkswegen. Op 25 augustus van dat jaar kreeg hij kenteken 954 voor zijn 6,5 pk Darracq, die hij had overgenomen van de juwelier Van Eijck in Tilburg, die de auto op zijn beurt had gekocht van een fabrikant in Den Haag. Een derdehands exemplaar dus.

Korte tijd later moest Dobbelaere een nieuwe nummerplaat op zijn auto schroeven, in 1906 werd immers het systeem van de provinciale kentekens ingevoerd. Het werd nummerbord N-439.

Het overzicht van provinciale kentekens vermeldt ook nummer N-64, eveneens uitgegeven in 1906, maar op naam van J.F. Dobbelaere te Best. Waarschijnlijk gaat het hier om dezelfde persoon, de burgemeester had althans geen zoons of dochters met passende initialen.

Kenteken N-108 staat op naam van P.F.A.G.M. Dobbelaere te Best. Dit is zonder enige twijfel Petrus Franciscus Arnoldus Guilhelmus Maria, oudste zoon van de burgemeester. Als het kenteken wordt uitgegeven (1906) is hij net nog geen 20. Mogelijk een verjaardagscadeautje van Papa.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: