i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Raamsdonk
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Automobilisten voor 1906

De eerste automobilist van Raamsdonk

vertelde op 27 mei 2016 om 10:44 uur

Op 24 februari 1903 wordt het rijkskenteken nummer 916 uitgegeven voor een auto van 9 pk. in Raamsdonk. Dat afwijkend motorvermogen komt overeen met de automobielen die grote industriëlen als Philips zich konden veroorloven, vermoedelijk gaat het om een Darracq of een De Dion Bouton.

Ernst Charles ReedDe eigenaar van kenteken 916 was Ernest Charles Reed (1854-1919), een Engelsman die in 1899 directeur wordt van de papierfabriek in het buurtschap Keizersveer, op de grens van Raamsdonk en Dussen.

Deze fabriek was in 1891 in handen gekomen van zijn oom Albert Edwin Reed, de grondlegger van het Reed-concern dat later zou fuseren tot de multinational Reed-Elsevier.

Ernest Charles was vooral geïnteresseerd in technische innovatie en reisde daarvoor vele beurzen af. Zijn auto zal dus ook praktische nut hebben gehad. Hij weet op een gegeven De papierfabriek van Reed in Raamsdonkogenblik voor een zacht prijsje eigenaar te worden van de fabriek en moderniseert het productieproces; het aantal werknemers stijgt boven de driehonderd.

Op het einde van de Eerste Wereldoorlog verkoopt hij de onderneming en keert als miljonair terug naar Engeland. (Zie hierover: T. Lensvelt, Aan ’t papier toevertrouwd. Geschiedenis van de papierfabriek Maasmond te Keizersveer 1873-1951. Dussen 2006).

Nadat in 1906 het provinciale kentekensysteem is ingevoerd, draagt de auto van Reed het nummer N-1987.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: