skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Emmauskerk in Heesch

Vooral na 1960 werd in Heesch flink bijgebouwd. Er kwam een grote nieuwe wijk, Heelwijk, en daar hoorde toen zeker een nieuwe parochie bij: de Emmausparochie.

De Emmauskerk was een sober gebouw met een bescheiden toren en iets later een carillon. De banken stonden in een halve cirkel rondom de altaartafel. Het gebouw, het interieur en de vieringen pasten helemaal bij de tijd vlak na het Tweede Vaticaanse Concilie.

Foto: Collectie BHICEen lang leven was de Emmausparochie en –kerk niet beschoren. In 1995 werden beide Heesche parochies samengevoegd tot de Petrus-Emmausparochie. Met pijn in het hart namen de ‘Emmausgangers’ afscheid van hun kerk, want vanaf dat moment waren zij weer welkom in de andere parochiekerk van Heesch, die was omgedoopt tot Petrus-Emmauskerk. Hun eigen kerk is gesloopt.

Het enige dat herinnert aan de Emmauskerk, is het carillon aan de Mozartlaan, bij de entree van het zorgcomplex. Het werd in november 2007 teruggeplaatst, nagenoeg op de plek waar eens de kerk stond.

Tot zover het verhaal van de kerk, waaraan natuurlijk niet dat van de priesters mag ontbreken. Hieronder op de foto zien we bijvoorbeeld pastoor Van Esch in de Emmauskerk, op het moment dat hij werd ingehaald in de parochie. We nodigen je uit om hier je herinneringen te delen aan de pastoors en kapelaans van toen. Hoe heette ook alweer die man in het zwart met het witte boordje? Wie deelde de communie uit? Vertel het ons hieronder, door in het vak 'Reageer op dit verhaal' een bericht achter te laten.

Pastoor Van Esch in de EmmauskerkPastoor van Esch ingehaald, dienst in Emmauskerk, ca. 1984. Van Esch staat in het midden. Weet iemand wie de andere geestelijken zijn? (BHIC, 1699-000443, foto: A.H. van der Stappen)  

Reacties (17)

Helmy Verbrugge zei op 28 juli 2016 om 21:44
Ik wil toch even zeggen dat niet alleen het carillon aan de Emmauskerk herinnert.
We hebben in Heesch ook het Pastoor Schepensstraatje nog.
Hij was de eerste pastoor van de Emmauskerk.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 29 juli 2016 om 10:08
Dat is juist, Helmy! F.A.M. Scheepens was van 1968-1984 pastoor van de Emmauskerk.
Henny zei op 27 september 2016 om 20:00
Frans Scheepers was een echte pastoor van de wijk heeswijk.
Een mens mens die van zij parochie hield. Ik heb er fijne herinneringen aan en had iet met de emmauskerk jammer dat deze met de gerond is gelijk gemaakt.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 september 2016 om 10:54
Wat fijn Henny, dat je zulke goede herinneringen hebt aan de pastoor en aan de Emmauskerk. Dan kan ik me helemaal voorstellen dat je het zo jammer vindt dat de kerk nu is gesloopt.
Henny zei op 29 januari 2018 om 10:24
Frans scheepens was echt een herder voor zijn bewoners van de wijk emmaus.
Een mooi mens en stond midden tussen de mensen. Vriendelijk en GASTVRIJ kwam in de tijd nog op huisbezoek.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 januari 2018 om 13:55
Vooral dat midden tussen de mensen staan; dat zal hem al die waardering zeker bezorgd hebben. Kun je je nog wat specifieke dingen van hem herinneren? B.v. je communie, vormsel, huwelijk, of dergelijke?
John Blummel zei op 24 september 2018 om 18:22
Ik wil niets "delen"...dat feestboek gepraat past zeker niet in deze historische context...wel wil ik iets toevoegen, of meedelen: priester geheel rechts op de foto staat Pastoor G. Lapidaire van de Petrusparochie, daarnaast Harry van Doorn, destijds pastoor te Geffen, naast Jef van Esch deken Schraven van de Grote Kerk Oss. De priester uiterst links komt me wel bekend voor, maar heb er zo snel geen naam bij.
John Blummel
John Blummel zei op 24 september 2018 om 18:25
foto even van dichterbij bekeken...maar twijfel nu of de persoon door mij aangemerkt als deken Schraven dat ook wel is...ik denk van niet...komt me wel bekend voor...maar even geen naam....
John Blummel
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2018 om 09:54
Beste John, bedankt voor het noemen van de namen van bijna alle priesters op de foto. Naast het feit dat we graag herinneringen van mensen horen, horen we uiteraard ook graag de namen van de mensen op onze foto's. Dus nogmaals dank voor het delen.
john blummel zei op 25 september 2018 om 10:13
Hoi Mariët, "bedankt voor het delen":)....daar doe ik niet aan mee, aan dat modewoord, zoals geschreven. Informeren, berichten, kond doen van...maar "delen"...alsof je het normaal gesproken voor jezelf wilt houden...laten we zeker op historisch gebied niet meegaan met deze vluchtige modekreten...zoals "heb ik zoiets van" (gelukkig weer op zijn retour), en "in de richting van', of "naar de mensen (toe)..." terwijl "jegens" het enig correcte woord in dezen is.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2018 om 10:19
Beste John, dat staat genoteerd!
Wij zijn gewoon oprecht verheugd dat je reageert op onze verhalen en foto's.
Huub van der Sanden zei op 6 oktober 2018 om 14:52
de tweede priester van links is Gerard van Hoorn
john blummel zei op 6 oktober 2018 om 17:23
Ha die Huub!
Die naam ken ik ook nog wel, en nu je het schrijft, hérken ik de man ook.
gr John
Bert Wijnen zei op 12 december 2018 om 20:46
Op de plek waar destijds de parochiekerk stond is naderhand het appartementengebouw "Emmaus" gebouwd. Dus nóg een kleine herinnering aan de vroegere parochie, die moderner bekend stond dan de Petrus Banden. De bewoners van "Emmaus" kunnen gebruik maken van voorzieningen van het aanleunende zorgcomplex "Heelwijk".
john blummel zei op 12 december 2018 om 20:59
Ha Bert!...:)
En nóg een aandenken aan de Emmauskerk: het orgel uit deze voormalige Emmauskerk is door mij in de Heilig Hartkerk te Oss in 2001 geplaatst als koororgel.
Bert Wijnen zei op 12 december 2018 om 21:51
Jammer dat daar dan geen tekst van herkomst op staat!!
john blummel zei op 12 december 2018 om 21:58
Dat stond er aanvankelijk wél op, maar gelijk na het verscheiden van pastoor Smulders is dat om moverende redenen welke mij onbekend zijn, verwijderd. Thans wellicht nieuwe ronde, nieuwe kansen? Vrijdag a.s. pleeg ik onderhoud aan dat orgel..zal ut op de gerrif gooie...wil "Heesch" zorgdragen voor een passende plaquette? Zal in dank aanvaard worden!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!