i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 28 januari 2015 om 14:33 uur

Oorspronkelijk stond op deze plaats de kerk van het klooster van de kruisheren. Zij zijn al sinds 1629 uit de stad verdwenen, maar de huidige kerk staat nog steeds bekend als de ‘Kruisherenkerk’.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De huidige kerk dateert uit 1917 en is ontworpen door Jan Stuyt, een van de meest gerenommeerde architecten uit zijn tijd. De kerk is een rijksmonument, mede omdat het een vroeg voorbeeld is van de toepassing van beton in een kerk. Stuyt durfde het aan om voor de koepel een overspanning te maken van 22 meter in doorsnede; dat had nog niemand aangedurfd. Zijn werk markeert dan ook een belangrijke fase in de vernieuwing van de kerkelijke bouwkunst.

Stuyt had echter ook oog voor de geschiedenis van het gebouw, want hij behield een klein gedeelte van het koor dat nog over was van de oorspronkelijke kerk uit 1533. Dat koor is over de Binnendieze heen gebouwd.

Volgens de plannen van de parochiële eenheid Heilige Maria & Heilige Johannes zou de Catharinakerk één van de vier hoofdkerken in de gemeente worden. Maar in januari 2015 maakte het bisdom bekend, dat de kerk weliswaar esthetisch zeer waardevol is, maar te hoge onderhoudskosten met zich meebrengt. Bovendien biedt hij te weinig ruimte voor ontmoetingen en voor het pastoraat. Daarom zal hij halverwege 2015 worden gesloten. In plaats daarvan wordt de Lucaskerk voorlopig hoofdkerk.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant Pastoor Van Loon
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Pastoor J.P.J. van Loon (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. AFBK-2a1389)

Op de foto zien we een van de pastoors van de Catharinakerk, die de oudere generaties zich vast nog wel zullen herinneren. Pastoor J.P.J. van Loon bediende de parochie in de jaren vijftig en zestig. Daarbij kreeg hij hulp van maar liefst drie kapelaans. Van oud naar jong waren dat O.A.M.A.W. Schellekens (geboren in 1909), E.J. Schraven (1911) en G.W.J. Roothans (1916).

Over hen en de andere geestelijken van vroeger kun jij ons vast nog veel meer vertelen. Deel je herinneringen aan de Catharinakerk en -parochie met ons. Dat kan hieronder.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Jan Lange zei op 1 april 2020 om 12:48 uur

Een familielid van me is pastoor geweest daar: Arnoldus Josephus Lange, geb. te Gr. Linden op 8.4.1876. Hij overlijdt te Den Bosch op 26.12.1957. Priester. Studies aan de Latijnse School te Gemert, Klein- en Groot-Seminarie van het bisdom Den Bosch. Priesterwijding te Den Bosch op 9.6.1900. Kapelaan te Someren vanaf 16.2.1902. Kapelaan St. Jan te Den Bosch vanaf 30.10.1902. Majoor-aalmoezenier te velde van 1914-1918/1931. Pastoor te Bladel vanaf 19.12.1919. Pastoor te Den Bosch-St. Cathrien vanaf 4.3.1921 tot aan zijn emeritaat. Kanunnik van het Kathedraal Kapittel St. Jan te Den Bosch ( 9.8.1941). Aalmoezenier vanaf 1921 in de gevangenis te Den Bosch, die in de parochie huisde. Emeritus in november 1953. Bij interesse kan ik foto aanleveren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: