i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gilze en Rijen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 19 januari 2015 om 14:05 uur

Als het donker is, zie je een rode lamp branden op de toren van de kerk van Hulten. Dat is niet om de aandacht van de gelovigen op de begane grond te vestigen op de kerk, maar de lamp dient als baken voor de piloten die de nabijgelegen vliegbasis Gilze-Rijen naderen.

De eerste kerk van Hulten is in 1914 gebouwd, zodat de mensen uit Hulten en Haansberg niet meer naar Gilze of Rijen ter kerke hoefden. Het verhaal gaat dat de boer die de grond voor de bouw van de kerk ter beschikking stelde, aan deze schenking de voorwaarde verbond dat de kerk aan Gerardus Majella toegewijd zou worden. Deze Gerardus was kort daarvoor heilig verklaard.

Dat hielp in ieder geval wel om een bedevaart ter ere van Gerardus Majella naar Hulten op gang te brengen en ook kwam er een broederschap die zijn naam droeg. De broederschap werd populair in Tilburg: in 1938 telde ze 1200 Tilburgse leden, die met hun contributie bijdroegen aan het onderhoud van de kerk in het kleine Hulten.

Maar terug naar de vliegbasis: die was in 1940 uiteraard in gebruik genomen door de Duitsers. Bij de bevrijding in 1944 probeerden Amerikaanse bommenwerpers het vliegveld te verwoesten, maar hun projectielen troffen daarbij ook de kerk van Hulten.  

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De katholieke plattelandsjeugd verbouwde daarop een schuur tot kerk. Die nieuwe schuurkerkentijd duurde in Hulten tot 1951. Toen werd de huidige kerk in gebruik genomen.

Hulten maakt sinds 2001 deel uit van de H. Geestparochie, samen met Rijen en Molenschot. Nadat in mei 2013 het honderdjarig bestaan van de parochie nog was gevierd, vond op 23 juni 2013 in de Gerardus Majellakerk de laatste liturgische viering plaats. Daarna is de kerk gesloten. In het gebouw werd in oktober 2014 de Gerarduskapel, een stiltecentrum, geopend. Verder biedt het ruimte aan een woning en een kunstatelier. De parochianen wonen sinds de sluiting de H. Mis bij in Gilze of Rijen.

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog pastoor Van Eekelen uit de jaren vijftig en zestig? Wij zijn benieuwd naar de verhalen. Je kunt ze hieronder met ons delen.

Pastoor Van Eekelen

Pastoor A.J.M. van Eekelen bezoekt de Gerardus Majellaschool aan de Gerardus Majellastraat 17 in Hulten, 1970. (Regionaal Archief Tilburg, 650129, foto: C. Jacobs)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 3 november 2014 om 12:21 uur

Vliegveld Gilze-Rijen