i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 19 februari 2015 om 14:02 uur

Het is blijkbaar een gewoonte in Oss dat een kerk in de volksmond naar de bouwpastoor wordt genoemd. De H. Hartkerk staat dan ook bekend als de ‘Bloemskerk’.

Gebrandschilderde ramen in de absis van de Bloemskerk, 1965 (foto: BHIC, Collectie Hammecher)
Gebrandschilderde ramen in de absis van de Bloemskerk, 1965 (foto: BHIC, Collectie Hammecher)

Bouwpastoor Bloem was er oorspronkelijk niet blij mee dat zijn naam verbonden zou worden aan een mislukt project: de opdracht om een nieuwe kerk te stichten nam hij met bezwaard gemoed aan, want hij dacht dat het onmogelijk zou zijn om voldoende geld bijeen te krijgen voor de bouw.

Maar welgestelde parochianen hielpen Bloem uit de brand. Zo leverde margarinefabrikant Jurgens een belangrijke bijdrage. ‘Boterkerk’ werd dan ook de tweede bijnaam van de H. Hartkerk. Ook de gewone parochianen droegen hun steentje bij. De kerk werd in eigen beheer gebouwd. Maar de bouwvakkers onder de parochianen konden dat niet voor niets doen.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

Toen ze te weinig betaald kregen, gingen ze zelfs vier dagen in staking.

In 1921 was de kerk, een schepping van de Bossche architect Jan van der Aalst, gereed en telde Oss dus officieel twee parochiekerken.

Van 2003 tot 2012 trok de Bloemskerk in het najaar veel publiek vanwege de manifestatie ‘Kunst in ’t Hart’, met werken van tientallen kunstenaars rondom een specifiek thema.

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het roomse leven in en rondom de H. Hartkerk. Wat weet jij bijvoorbeeld nog van de pastoors die het er voor het zeggen hadden vroeger? In 1941 werd bijvoorbeeld pastoor Van Ierland ingehaald in de parochie en hij had deze ook in de jaren vijftig nog onder zijn hoede. Of denk aan pastoor P.M.C. Elsen, hieronder op de foto met het bestuur van de politiebond. Hij bediende de kerkgemeenschap in de jaren zestig.

Pastoor Elsen Pastoor Van Ierland
Pastoor Elsen als geestelijk adviseur van het bestuur van de politiebond St-Michael, afdeling Oss, 1976 (foto: Brabant Pers, bron: collectie BHIC, id.nr. 1685-031069) Pastoor L.C. van Ierland (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a13125)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 mei 2013 om 09:25 uur

Lagere school H. Hartparochie