i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Erp
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 13 juli 2015 om 16:48 uur

Naar Erp ging je vroeger om ‘kinkwater’. Dit speciale water was gewijd met de zegen van de H. Quirinus van Neuss. Hij is de heilige die bescherming biedt tegen onder meer kinkhoest, vroeger een levensbedreigende kinderziekte. Tot ver in de twintigste eeuw kwamen mensen in Erp om kinkwater vragen.

Vaak leverden de giften van dankbare pelgrims zo veel op dat er een nieuwe kerk van kon worden gebouwd. In Erp was dat blijkbaar niet nodig. Daar heeft de in 1843-’44 gebouwde waterstaatskerk, die de middeleeuwse kerk verving, nooit hoeven wijken voor een neogotische. In 1846 werd de kerk ingewijd door mgr. Den Dubbelden.

Wel is de torenspits in 1896 door blikseminslag verloren gegaan. De huidige opvallende spits dateert van 1897 en is ontworpen door architect Pierre Cuypers.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014
Op de foto zien we pastoor A. van den Hout, die de oudere generaties zich nog wel zullen herinneren uit de jaren zestig. Hij was de opvolger van pastoor G.J. van Aalst, die in de jaren vijftig het gezicht was van de Servatiuskerk. Pastoor Van Aalst werd geassisteerd door kapelaan A.W.G. de Kock. Pastoor Van den Hout (foto: collectie BHIC)Pastoor A.J.C.P. van den Hout (midden), 1965 (foto: collectie BHIC, id.nr. BCV2016)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: