i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Erp
Periode: 1868 - 1959
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 23 augustus 2012 om 10:10 uur

Op initiatief van de burgerlijke gemeente en met steun van pastoor P. van der Sande werd op 14 februari 1868 het huis voor de Franciscanessen van Veghel aan de Kerkstraat gesticht. De zusters woonden aanvankelijk in een “gewoon burgerhuis dat tot dan toe gediend had tot winkel en herberg”.

Erp, klooster H. Bernardinus, 1961. Foto: BHIC, fotonr. BCE2717Ze waren aangetrokken voor het geven van onderwijs, maar al snel hadden ze ook enige pensiongasten. In 1880 begon architect J. Heijkants met het nieuwe klooster, dat altijd eigendom van het kerkbestuur is gebleven. De kapel werd op 16 augustus 1884 gewijd. Niet veel later bouwde Heijkants twee schoollokalen naast het klooster.

De zusters verlieten het huis op 22 augustus 1959. In de zestiger jaren is het klooster afgebroken, om plaats te maken voor verzorgingshuis Simeonshof.

Erp, klooster H. Bernardinus, c. 1920. Foto: Collectie Jan Smits

Erp, klooster H. Bernardinus, c. 1920. Foto: Collectie Jan Smits.

Het klooster was een typische Heijkantsbouw, een tweelaags bakstenen huis met in de topgevel een nis met het beeld van Bernardinus. De zijvleugels waren lager, in de rechter was de kapel ondergebracht.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: