i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Erp
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 16 april 2015 om 11:01 uur

De huidige Servatiuskerk in Boerdonk kwam op de plaats van een merkwaardig kapelletje dat gewijd was aan de H. Cornelius. Deze wordt op veel plaatsen in Noord-Brabant vereerd omdat hij het vee zou beschermen. Misschien dat de boeren van Boerdonk lange tijd koppig zijn doorgegaan met de verering van hun heilige.

Op de meeste plaatsen in Noord-Brabant werden de katholieke kerken en kapellen in 1648 in handen gegeven van de protestanten of van de plaatselijke overheid die er bijvoorbeeld een school van maakte. Merkwaardig genoeg gebeurde dat in Boerdonk pas in 1755. De advocaat-generaal in Den Haag stelde toen een onderzoek in waaruit bleek dat er nog steeds ‘openbare superstitiën’, openbare uitingen van bijgeloof waren in Boerdonk. Daarop liet hij de kapel sluiten.

Dat betekende voorlopig het einde van de verering van Cornelius, maar in 2008 werd een kleine versie van het kapelletje ingewijd.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2010

De Corneliuskapel, met op de achtergrond de Servatiuskerk (foto: BHIC / Henk Buijks, 2010)

Sinds 22 september 2013 hoort de parochie, samen met de acht andere parochies binnen de gemeente Veghel, tot de nieuw opgerichte parochie H. Franciscus.

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Wie herinnert zich nog pastoor Petrus (Piet) de Glas, die in de jaren vijftig pastoor was in Boerdonk? Of pastoor Willem Westerlaken, die deze kerkgemeenschap onder zijn hoede had in de roerige jaren zestig? Wij zijn benieuwd naar je verhalen. Je kunt ze hieronder met ons delen!

Pastoor De Glas

Boerdonk, 22 november 1947: het gouden jubileum van de heer L. Scheepers als koorzanger te Boerdonk. Pastoor De Glas biedt een album aan. (BHIC, ERP1248, Fotopersbureau Het Zuiden)

Pastoor Westerlaken tijdens een inzegening Boerdonk rond 1970: het kruisbeeld wordt ingezegend. Weet iemand wie dit zijn? De personen die vooraan staan zijn van links naar rechts, Pastoor Willem Westerlaken. Monseigneur Bluijssen en de Heer Willie de Groot. Verder herkenbaar: mevr A v Berlo-de Groot, mevr Jo vd Heijden-vd Elzen, Mevr Toos Huijbers-vd Brand,Mevr Truus Bekkers-Rutten, Mevr Tonnie de Visser-vd Boom. Henk Biemans met neefje John Biemans op zijn schouder. links van Bluijssen mevr Hanneke Penninx - Verbakel. (BHIC, 1685-060568, © Frans Kuit | Brabant-Collectie, Tilburg University)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 juli 2007 om 11:55 uur

Pastoors van Boerdonk, 1869-nu

vertelde op 16 januari 2009 om 09:40 uur

Mis met vier heren

vertelde op 29 april 2010 om 10:14 uur

Bidden aan de Communiebank

vertelde op 11 november 2010 om 15:49 uur

Koorzangers

vertelde op 30 september 2013 om 12:37 uur

“Gouden” koorzanger