skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De Sint-Willibrorduskerk (Lovense Kerk) in Tilburg

De kerk van de H. Willibrordus in Tilburg, ook wel "Lovense Kerk" genoemd, werd in 1922 in gebruik genomen. De Tilburgse architect C.F. van Hoof ontwierp een kruisbasiliek in neoromaanse stijl.

De H. Willibrorduskerk
Foto: Job van Nes, bron: Reliwiki

De Lovense Kerk was een belangrijke, beeldbepalende kerk met toren. De bouw ervan was hard nodig. Want vanaf de jaren 1920 groeide de stad, gestimuleerd door ontwikkelingen in de textielindustrie, in een steeds hoger tempo. Het aantal te bedienden katholieke gelovigen nam dus ook flink toe en dat maakte de stichting van nieuwe parochies en kerken noodzakelijk.

De nieuwe kerk verrees in het oosten van de stad en de bisschop benoemde de priester F.N. Mannaerts tot bouwpastoor van de parochie. Toen hij zijn werk aanving, was de kerk deels gereed. Pas in de jaren dertig werd deze, naar een ontwerp van Jos. Donders, voltooid. J. Collette uit Nijmegen vervaardigde de mozaïeken en fresco's.

Eind twintigste eeuw was de Sint-Willibrorduskerk te duur geworden om nog langer goed te onderhouden. Daarom werd deze in 2000 aan de eredienst onttrokken en in 2001 gesloopt. Alleen de toren bleef daarbij gespaard. Op de plaats van de kerk verrees een appartementencomplex met daaronder een kleinere kerkzaal: de Petrus Donders kerk.

Pastoor Mannaerts
Pastoor F.N. Mannaerts. Bron: Katholiek Documentatie Centrum

Op de foto zien we een van de pastoors van de Willibrorduskerk, de heer F.N. Mannaerts. Deze priester ging in 1920 aan de slag in de parochie en was daar ook nog actief in de jaren zestig. Kapelaans uit de jaren vijftig en zestig waren de heren J.L.A.H. de Kroon en Th.P.M. Coolen. Ook over hen weet jij vast nog wel wat te vertellen. Of over het gebouw, waarin jij vroeger de eerste communie deed of bent gedoopt. Je kunt hieronder reageren.

Bron: Reliwiki

Reacties (8)

Rard Denissen zei op 16 september 2018 om 12:20
Bij de sloop zijn de monumentale muurschilderingen en mozaïekmedaillons van Joan Collette verloren gegaan.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 september 2018 om 13:28
Wat ontzettend jammer Rard, dat er bij de sloop ook deze onderdelen niet bewaard zijn gebleven.
Hans Meijs zei op 20 oktober 2020 om 16:31
Bestaat er eigenlijk een soort "Eerste Communie-register"? Ik kreeg waarschijnlijk in 1964 (ik was toen 6) mijn Eerste Communie. Of kan ik er naast zitten?
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 27 oktober 2020 om 15:22
@Hans: zo'n register van de eerste communie zal in theorie te vinden zijn in het archief van de parochie in kwestie. Dat archief van de Lovense parochie wordt bewaard door onze collega's van het Regionaal Archief Tilburg. Je kunt een beschrijving van dit archief vinden door op www.regionaalarchieftilburg.nl te zoeken op "archief van de RK parochie Loven te Tilburg". Over de inhoud van dit archief kunnen de medewerkers van dit regionaal archief je informeren. Ik zou zeker eens bij hen aankloppen met je vraag.

Contactgegevens zijn:
Tel.nr. 013 549 45 70
Mail: info@regionaalarchieftilburg.nl

In hun archiefbeschrijving voor de Lovense parochie staat dat in "doos 1" onder andere "Lijsten 1e en plechtige Communie" te vinden zijn.

Het antwoord op je vraag zal dan toch daarin te vinden zijn hoop ik. Heel veel succes bij je zoektocht! en we horen het natuurlijk graag of het wat heeft opgeleverd.
Sjef van den Bersselaar zei op 15 januari 2021 om 23:59
Ik heb eens ooit op internet een oud zwart-wit filmpje gevonden over een priesterfeest van Pastoor Mannaerts. Ik kan het nu niet meer vinden. Kan iemand mij aan dat filmpje helpen?
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 25 januari 2021 om 09:53
Hallo Sjef, helaas heb ik dat filmpje (nog) niet kunnen vinden. Waar heb je deze destijds bekeken? Je zou deze vraag ook voor kunnen leggen aan onze collega's van het Regionaal Archief Tilburg, contactgegevens: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/
Sjef van den Bersselaar zei op 25 januari 2021 om 11:22
Dag Thijs. Ik weet helaas niet precies meer waar ik het destijds heb bekeken. Het was volgens mij een website waar mee 'oude' filmpjes uit Brabant op stonden. Bij het RAT kan ik het ook niet vinden. Bij het zoeken op internet (ik weet helaas ook niet meer waar) kwam ik ook van iemand een reactie tegen die vertelde dat het filmpje opgekocht zou zijn door een museum en daarom niet meer op internet te zien zou zijn.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 5 februari 2021 om 09:07
Helaas nog niks kunnen vinden Sjef, dit filmpje lijkt wel van de aardbodem verdwenen. Er is wel documentatie te vinden betreffende een jubileum van de kerk, Mannaerts en de parochie, maar dan gaat het om foto's, publicaties en knipsels. Maar ik geef het nog niet op : ) Mocht ik wat vinden dan laat ik het hier meteen weten. Misschien dat andere bezoekers hier nog tips hebben?

Update: Sjef heeft inmiddels een kopie van de film bemachtigd en er ook een aan het BHIC verzonden. Bedankt!!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!