i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 9 november 2017 om 09:48 uur

Je knippert een paar keer je ogen... Klopt het onderschrift wel? Leg ze voor de grap maar eens naast elkaar en zoek de verschillen. Niet zo gek dat de torens van deze moderne kerken dezelfde bijnaam kregen: de "Magere Josje" van De Goede Herder in Tilburg-Noord en die van de Maria Regina in Boxtel. Weinig verrassend kwamen ze uit de koker van dezelfde architect.

De Goede Herder
Pastoor M. Koolen

De Goede Herder lag aan de Postelse Hoeflaan en was in de jaren zestig het middelpunt van de nieuwe parochie ‘t Zand. Het gebouw werd in gebruik genomen in 1961 en was een ontwerp van de Boxtelse architect Jan Strik. De toren kreeg de bijnaam "Magere Josje", net als die van de Maria Regina in Boxtel. Beide kerken waren goede voorbeelden van de zakelijke en sobere wederopbouwarchitectuur. Het is een stijl die toen ook in de kerkenbouw veel werd toegepast en overal in Brabant kon worden bewonderd.

De bouwpastoor van de parochie 't Zand was M. Koolen, een pater van de congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart. We zien hem hieronder op de foto. Volgens de Piusalmanak gaf de bisschop hem in juli 1959 de opdracht om de nieuwe Tilburgse kerkgemeenschap leven in te blazen. Hij was toen 49 jaar.

De Goede Herder kerk werd in de jaren zeventig aan de eredienst onttrokken en in 1986 gesloopt. De parochianen konden daarna terecht in de kerkzaal "De Goede Herder" aan de Isidorusstraat 6. Maar sinds 1993 is ook deze buiten gebruik. In het pand werd een wijkcentrum gevestigd.

Deel hieronder jouw herinneringen aan de kerk, de pastoors en leven in de parochie!

Foto's

De Goede Herder (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 010643)

Pastoor M. Koolen (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 2a13602

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 november 2017 om 15:07 uur

Wij noemden in onze jeugd die kerk oneerbiedig de 'bidfabriek'!

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 10 november 2017 om 10:03 uur

Die kende ik nog niet : ) Leuk! Ben benieuwd of er nog meer bijnamen in omloop waren... Het markante gebouw nodigde daar wel toe uit blijkbaar.

m.voets zei op 1 december 2017 om 18:49 uur

ja, ik was een parochiaan, samen met mijn ouders en broer, ik heb er in het kerkkoor gezeten even, en ook in deze kerk mijn doobelofte, bovendien kwam de pastoor om de paar weken op huisbezoek, ik was een jaar of 8, wat me opviel aan deze kerk dat er zoveel glas aanwezig was. met de twee lagere scholen en de mavo in de buurt was dit een gezellige buurt.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 december 2017 om 10:55 uur

Wat leuk om te lezen M. Voets, dat je zulke mooie herinneringen aan de buurt hebt waar je in opgroeide. Als je in de kerk zat, leidde zoveel glas natuurlijk wel behoorlijk af, denk ik ?

Karien van Mierlo zei op 16 juni 2019 om 10:23 uur

Wij woonden schuin tegenover de kerk aan de Postelse Hoeflaan. Ik ging dan ook naar de lagere school, naast de kerk. Voorheen een meisjesschool, de Gemma Galganischool. Er pal achter stond de jongensschool, de Albertus Magnusschool. Sinds 1966 waren beide scholen gemengd. In 1960 ben ik gedoopt in de toenmalige ambachtsschool aan de Wandelboslaan. De kerk zelf was toen nog in aanbouw. In de Goede Herderkerk heb ik mijn eerste communie gedaan en mijn vormsel. Daar waren pastoor Koolen en monseigneur Bluyssen bij. Met ons gezin gingen we elke zondag naar de kerk. Jarenlang ben ik lid geweest van het kinderkoor onder leiding van Ab de Boer. Misdienaars werden geworven op de lagere scholen. Als mijn ouders jarig waren kwam pastoor Koolen op bezoek. Ik kan me niet herinneren dat hij koffie of thee dronk. Hij wilde graag een glas melk. En ging naar huis met een dikke sigaar. Ook kan ik me kapelaan Vonk herinneren. Die reed op een motor.
Het was een jeugd, waarin de kerk een belangrijke plaats innam. In gedachten zie ik nog steeds het kerkplein van voorheen voor me.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 juni 2019 om 10:03 uur

Wat mooi beschreven, Karien, je neemt ons echt even mee terug in die tijd. Zo te lezen, kijk je daar met warme gevoelens op terug. Lees ik je reactie dan goed?

Maurice zei op 11 juli 2019 om 16:40 uur

Ik vond het een hele eer om in deze buurt te wonen. Wij met gezin van 7 gingen ook iedere zondag naar de mis. Moeder heeft 45 jaar bij het gemengd koor gezeten. Het gebouw van de kerk en vooral het interieur sprak mij erg aan. Hij was haast on Nederlands. De grote tegels op het binnenpleintje bij de parochiezaal waren 6 of 8 hoekig en Pastoor Koolen had er daar ook zijn verblijf annex woning, naast zijn collega´s pastoor Cutter en Zonneveld. Met de welpen de verkenners maakte wij enkele jaren gebruik van het parochiezaaltje en er was een handenarbeidclub die zich bevond onder het altaar in de kleder. Mijn broer was misdienaar meestal tijdens de mis van half 6 op de zaterdag en had ooit meer wijn dan water in het glas of beker van pastoor Koolen gedaan en dat liet die goede man ook merken. Als er weer een kind bij ons was geboren dan kwam de pastoor ook bij ons thuis langs. Bij Pastoor Cutter heb ik ooit op zijn schouders en hoofd gestaan toen ik de hondenriem omhoog had geslingerd en dit op het dak van de lager gelegen delen van de kerk was gekomen. Ik vond het heel erg jammer toen in 1987 de kerk en de toren werden afgebroken en de banken in de kerk daar werden de planken en balken aan de parochianen verkocht.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 09:00 uur

Prachtige anekdotes, Maurice, er spreekt zoveel warmte uit! Wat mooi dat je daar zulke fijne herinneringen aan hebt. Nog een aanvullende vraag: wat was het precies dat je zo aansprak van het interieur van de kerk? Kun je daar een voorbeeld van geven? Ik ben heel benieuwd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: