skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De helende, helpende handen van vrouw Gielen

Natuurlijk was Ria Kraan in de eerste plaats vroedvrouw. Maar voor het behandelen van brandwonden, hondenbeten of open benen draaide ze evenmin haar hand om. En als een boer klaagde over een echte ‘taej koej’ met ontstoken uiers wist zij met haar boerenervaring het dier toch te melken. Ze werd de steun en toeverlaat van heel Berghem.

Maria Sofia Kraan werd in 1932 benoemd tot vroedvrouw van Berghem. Het was de tijd dat pasgeboren kinderen bij gebrek aan een wieg soms in een buffetla werden gelegd. Maar het was ook de tijd van messentrekkers, brandstichters en de Osse Bende. Toen Ria vanuit haar woonplaats Grave op de fiets naar Berghem toog, kreeg ze van haar moeder dan ook een ploertendoder mee.

Al snel merkte zij dat ze die in Berghem niet nodig had. In plaats daarvan ging ze op pad met haar eigen zeep, handdoeken en beddengoed, want juist daaraan was een schrijnend gebrek. Bevallingen gebeurden vaak in de bedstee met slechts een kaars als verlichting.

Ria was in de kost bij Sjaak en Otta van Erp. Een geluk, want dit sociaalvoelende echtpaar vond het goed als Ria kippensoep, eieren met cognac of wat kleren meenam voor ondervoede kraamvrouwen. Als de kraamvrouw te zwak bleef, gingen de kinderen soms naar de moeder van Ria voor goede zorg.

In 1935 trouwde ze met de onderwijzer Jacques Gielen, een weduwnaar met twee kleine kinderen. Het was in die tijd allerminst vanzelfsprekend dat een vrouw na haar huwelijk een beroep bleef uitoefenen. Het heeft Ria dan ook enige strijd met de autoriteiten gekost om haar beroep als vrouwvrouw te mogen blijven uitoefenen.

In 1980 ontving Ria Gielen-Kraan de titel Ereburgeres van de gemeente Berghem. Ze stierf in 1988 op 92-jarige leeftijd. 

Reacties (11)

Leo van Oorsouw zei op 3 november 2010 om 11:26
De naam Ria Kraan zegt voor de meeste inwoners van Berghem in eerste instantie niet alles.
Ria Kraan was in Berghem alom bekend als mevr. Gielen-Kraan.
Lambert van Hintum zei op 19 oktober 2015 om 21:56
Vrouw Gielen zoals we haar noemde in Berghem was een bijzondere vrouw met een zware stem, en vaak met die stem kerkliederen zong.
Wij van Heemkundevereniging Berchs-Heem hebben al toestemming van de gemeente Oss om het plein voor de nieuwe Berchplaets het Meester Gielenplein te noemen, en hebben een verzoek gedaan om achter de Berchplaets
de Vrouw Gielen straat of hofje te noemen, omdat daar nieuwbouw staat gepland. Na alles wat deze vrouw voor Berghem heeft gedaan is dit meer dan normaal, maar ook omdat ze ereburger van Berghem is.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 oktober 2015 om 11:08
Wat een prachtig initiatief, Lambert. Hou je ons op de hoogte als het zo ver is?

En Leo, een wat late reactie, maar we hebben de kop van het verhaal aangepast, hoor. Dank voor je reactie.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 juli 2016 om 23:22
Begrijp ik het goed als ik denk dat de foto met de kraan genomen is bij de 'viering'dat vrouw Gielen de titel van ereburger ontving in 1980 ?
Op het bord onder de kraan staat de tekst " Deze kraan heeft een vermogen van 3000 baby's.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 6 juli 2016 om 11:35
Op 1 mei 1980 werd aan Ria Gielen-Kraan de gouden legpenning, behorende bij het ereburgerschap van de gemeente Berghem, tijdens een buitengewone openbare raadsvergadering 's-avonds in café 't Centrum uitgereikt. De inwoners van Berghem kregen op dezelfde dag een brief om 's-avonds vanaf 20.00 uur massaal Ria Gielen-Kraan te komen feliciteren. Of zo'n burgerinitiatief van de kraan met het bord op 1 mei 1980 zo snel van de grond is gekomen, weten misschien nog inwoners van Berghem!
Overigens heeft Ria Gielen-Kraan niet 3000, maar naar schatting 3500 babies geholpen ter wereld te komen.
Jos van Heumen zei op 14 november 2018 om 16:01
De kraan was ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum als vroedvrouw van mevrouw Gielen. Dit zal ca 1957 geweest zijn. De kraan was gemaakt door de buurman en timmerman Hans (Has) van Heumen. De kraan kwam na de festiviteiten bij ons in de tuin te staan als speelgoed. 'n geweldige hijskraan, we hebben er nog jaren mee gespeeld. De foto erboven samen met meester Gielen is zeer waarschijnlijk ook van die dag
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 november 2018 om 22:19
Mooie aanvulling en tevens uitleg van foto's, Jos Heumen. Je stukje zou zo in het verhaal tussen 1935 en 1980 passen .
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 14 november 2018 om 22:21
Sorry Jos , ik ben 'van' vergeten.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 november 2018 om 14:19
Ik ben het helemaal met je eens, Gerard! Bedankt voor deze prachtige aanvulling, Jos! Wat leuk dat jullie nog zoveel plezier hebben gehad met deze kraan. Heb je Ria Kraan misschien ook persoonlijk gekend?
Jos van Heumen zei op 22 november 2018 om 19:52
Ze heeft mij persoonlijk op de wereld geholpen en ook m'n broers. Bij het 25-jarig jubileum feest was ik 4 jaar; er staat me nog vaag iets van bij. Dat de kraan op haar achternaam sloeg was toen nieuw, want we noemden haar altijd mevrouw Gielen. Toen ik 5 was zijn ze verhuisd naar de Julianastraat. We gingen wel eens op bezoek, ik herinner me nog dat ze schapen met lammetjes hadden achter in de tuin.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 27 november 2018 om 14:31
Wat bijzonder dat je je dit nog kunt herinneren, Jos! Ze heeft dus een grote rol gespeeld in jullie ouderlijk gezin bij de geboortes en dat zal vast voor veel andere gezinnen uit Berghem gelden!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.