skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De noeste werker

In de vijftiger jaren werd er nog gewerkt op zaterdag tot twaalf uur.

Een kipwagen lost zand, hier in Schijndel (bron: BHIC)
Foto: Een kipwagen lost zand, deze foto is gemaakt in Schijndel (bron: BHIC)

Bartje was afgewerkt en fietste naar huis, halverwege  Bakel passeerde zijn naamgenoot Sjef v.d. Elsen (geen familie) met de vrachtwagen op weg naar de zandafgraving voor een lading zand. Hij zag Bartje fietsen , draaide het raampje open en riep , Bartje  gooi de fiets maar op den bak en stap in dan hoef je niet zo ver te fietsen. Zo gedaan; tijdens de rit zei Sjef: “Bartje, ik weet dat gij een harde werker bent. Nu heb ik horen zeggen dat gij in een half uur een vrachtwagen kan  laden , maar dat geloof ik niet, dat is wel erg overdreven.” Bartje voelde zich gevlijd  “Ja dat kan ik wel,” was zijn  volmondig antwoord. “Nee dat kan niet, daar geloof ik niets van,” zei Sjef  weer. “Ja dat kan ik wel,” bevestigde Bartje. “Nee dat kan niet,” zei Sjef, “wedden om een fles bier?” “Ja,” zei  Bartje, “dat is afgesproken. Ze redeneerden nog wat heen en weer tot in de zandafgraving. De fiets van de bak en Bartje begon uit alle macht te scheppen. Sjef zat lekker in het gras te genieten van de noeste werker.

Nou ja, het half uur was wel wat overschreden,  maar Sjef deed net alsof hij dat niet merkte. “Geweldig, wat bende gij een harde werker, dat had ik nooit gedacht. Kom, gij hebt het verdiend!” De fiets op het zand en Sjef reed naar café  van  Jannes de Wit. Sjef bewierookte Bartje, hij werd den hemel in geprezen. Na twee flessen bier moest Sjef helaas zijn lading afleveren. Hij rekende af en vertrok. Bartje  had zijn weddingschap gewonnen en fietste  afgepeigerd naar huis. Dat zijn hele vrije zaterdagmiddag  naar de knoppen was drong niet tot hem door.  Voor twee flessen bier  had Sjef zich niet moe hoeven te  maken  .

Het grote geld

20.000 Reichsmark uit de crisistijd (bron: Pixabay)
20.000 Reichsmark uit de crisistijd (bron: Pixabay)

Zaterdagmiddag, einde werk. Het loon werd in die dagen contant in een loontutje uitbetaald, dat was een bruin papieren envelopje. Bartje had zijn loon ontvangen  doch zijn baas Peter had er extra een  briefje van Twintig Duizend Rijksmark in gedaan. Dat was verlopen geld uit de crisis na de Eerste Wereldoorlog. Sommigen hadden er de schouw mee behangen en als je op de markt een paar  klompen kocht van amper twee gulden kreeg je er zulk geldpapier cadeau, totaal waardeloos. Bartje fietste naar huis, maar om half drie was hij weer terug en zei tegen zijn baas: "Peter, heb je je niet vergist?” “Nee,” was het volmondig antwoord. “Ik bedoel met het geld,” zei Bartje. “Nee, nee, gij bent mijn beste knecht en gij mag gerust eens wat extra hebben. Alles is voor jou.” Bartje was totaal  overdonderd, hij  zei  niets meer, draaide zich om en vertrok. Een extraatje voor een trouwe  werker.

Zo zie je maar weer, in Gemert woont skaw maar goei volk.

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 mei 2020 om 07:17
Die arme Bartje, wanneer zou hij erachter zijn gekomen dat zijn extraatje nauwelijks iets waard was? Mooi verhaal weer, Martien, we leren Gemert en zijn inwoners goed kennen op deze manier.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.