skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Vredeswandelaars overnachten in Gemert

Sanne Jussen
Sanne Jussen Bhic
vertelde op 21 oktober 2010
bijgewerkt op 16 juni 2022
In 1983 woont Jan met zijn vrouw en twee kleine kinderen in Gemert. Wanneer bekend wordt dat de Vredesmars, die van Dortmund naar Brussel trekt, door Gemert heen zal komen, besluit hij te helpen met de voorbereidingen.

 

 

Van Dortmund naar Brussel

Op 9 juli 1983 vertrok een stoet van mensen vanuit Dortmund met als eindbestemming Brussel. Het was een mars tegen de geplande stationering van middellange afstandsraketten in Europa, en vóór ontwapening in oost en west. De lopers waren voornamelijk vrouwen, aangezien de mars georganiseerd was door Frauen für den Frieden, de Duitse tak van Vrouwen voor Vrede. Onderweg zou deze stoet bij Venlo Nederland binnenkomen en via Deurne, Gemert, Uden, Son en Breugel en Eindhoven naar België trekken. Een hele tocht door Brabant, dus! Iedereen kon onderweg aansluiten: voor een stukje door het eigen dorp, voor een aantal uur, een dag, als je wilde tot aan Brussel.

 De route van de Vredesmars

 

  "Wat nemen we mee? Waar wordt overnacht?"

 

Maanden van voorbereiding

De vredesbeweging Gemert trof de voorbereidingen voor het Gemertse deel van de mars, vanaf de kerk in de Mortel tot halverwege Uden. Er gingen maanden van vergaderen en regelen aan vooraf. Er moesten slaapplaatsen en eten en drinken geregeld worden voor de deelnemers en voor ’s avonds werd er een gezellig programma met livemuziek voorbereid. Jan heeft de flyers die oproepen om mee te lopen nog bewaard, net als de notities van vergaderingen en de brieven die vanuit de vredesbeweging naar de gemeente gestuurd werden. Het zit allemaal netjes in een map. Dat komt door zijn werk, zegt Jan: hij was jarenlang werkzaam in archieven van verschillende gemeentes.

 Brief aan de gastgezinnen

Veel Gemertse huishoudens waren bereid om lopers een slaapplaats aan te bieden. Zo’n 100 lopers verbleven de nacht van 25 op 26 juli bij mensen thuis. De rest van de ongeveer 500 wandelaars sliep in de sporthal. Daar werd ’s nachts ook wacht gelopen door mensen van de organisatie. Bij Jan en Netty op zolder sliepen twee Duitse vrouwen. Zij waren ontzettend moe en erg blij dat ze in een echt bed konden slapen. De volgende ochtend ontbeten ze, werden de spandoeken weer uitgevouwen en gingen de lopers met een lunchpakket op zak weer op weg vanaf het verzamelpunt bij de sporthal. In Uden vond de overdracht plaats. Vanaf dat punt nam een andere groep de leiding van de Gemertse organisatie over. In Gemert werden de sporthal en de ruimte daaromheen schoongemaakt door een hele horde vrijwilligers.

Met de bus naar Brussel

Op zaterdag 6 augustus vertrok rond 6.30 een bus vanuit Gemert richting Brussel. De Gemertse vredesbeweging, de mensen van de organisatie en andere geïnteresseerden maakten het laatste stuk van de mars mee. Helaas bereikte de mars het NAVO-hoofdkwartier niet. De politie hield de stoet tegen. Jan weet nog dat de agenten hen aanraadden, niet verder te lopen: “ ‘een stukje verderop staat de Rijkspolitie’, zeiden ze, ‘en die slaan door’ “.

Lees hier hoe Gemertse deelnemers Jobs en Frans de Vredesmars hebben ervaren.

Kun jij je nog iets herinneren van de Vredesmars die door Brabant trok? Of heb je er nog foto’s van? Deel je herinneringen dan in een reactie onder dit verhaal of stuur een mail naar info@bhic.nl.

 

Afbeeldingen met dank aan Jan van Wijck en Frans Suijs

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.