i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Raamsdonk
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 15 januari 2015 om 14:32 uur

De imposante koepel van de Sint-Bavokerk in Raamsdonk is al van ver te zien. Eigenlijk hadden er nog twee torens aan de kerk toegevoegd moeten worden, maar daar was geen geld voor.

Het kleine Raamsdonk was dus iets te ambitieus geweest, maar desalniettemin kan het trots zijn op één van de belangrijkste werken van architect Carl Weber (1888). Bovendien bezit de kerk twee waardevolle orgels en prachtige glas-in-loodramen van het vermaarde atelier Nicolas uit Roermond.

Dat alles weegt ruimschoots op tegen het verlies voor de katholieke Raamsdonkenaren van de middeleeuwse Lambertuskerk in 1609. Die werd hun in 1798 niet teruggegeven.

Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013

Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013

Foto: G. Dukker, 1972. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 149.219

Foto: G. Dukker, 1972. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 149.219

De kerk was het middelpunt van de parochie. Maar mijnheer pastoor was het gezicht van het ‘rijke roomse leven’ in Raamsdonk. Denk aan pastoor Van Herpt, die in 1944 de kerkgemeenschap onder zijn hoede kreeg. Volgens de Piusalmanak zwaaide hij er halverwege de jaren zestig nog steeds de scepter. Van Herpt had in de jaren vijftig ook de beschikking over een kapelaan, de heer M.J.J.P. de Kroon. Ook over hem weet je vast nog wel wat verhalen te vertellen. Je kunt die hieronder met ons delen!
Pastoor Van Herpt

Pastoor L.E.J. van Herpt (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12962)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: