i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Lith
Tags:

De snoek van Lith

vertelde op 23 april 2009 om 12:51 uur

Wie Lith binnenkomt, ziet aan de kant van de weg een bord met een snoek erop. En wie zich jarenlang verdienstelijk heeft gemaakt voor de Lithse gemeenschap, maakt een redelijke kans op een Lithse Snoek. Aan de Lithsedijk is zelfs een pleintje met een beeld van een snoek; in de volksmond wordt het dan ook Snoekpleintje genoemd. Hoe zit dat met die snoek?

Overal waar vissers na gedane arbeid aan een pilsje zitten, worden verhalen verteld. Naarmate de avond vordert, worden de tongen losser en de vissen groter. Antoon Coolen heeft één van die vissersverhalen verwerkt in zijn roman ‘Dorp aan de rivier’:

Ooit zwom er een reusachtige snoek in een Lithse wiel, binnendijks. Het beest kreeg de mooie naam Moira, die nu nog steeds prijkt op een horecagelegenheid aan het Lithse Marktveld.

Moira is Grieks voor ‘lot’ of zelfs ‘noodlot’. Dat leek wel te gelden voor de drie mannen die samen in een roeibootje het wiel opvoeren om de snoek te verschalken. Het beest maakte een reuzensprong en zwiepte met zijn staart het bootje aan splinters. Wonder boven wonder bracht het drietal het er levend af.

 

Een tijd later besloot men het wiel te dempen. Blijkbaar had de snoek er lucht van gekregen, want toen de werkzaamheden waren begonnen, sprong hij opnieuw uit het water. Ditmaal nog veel hoger, de Maasdijk over, en met een enorme plons kwam hij in de Maas terecht.

Niemand heeft hem daarna ooit meer gezien.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (9)

Gerard Wiegmans zei op 19 november 2007 om 18:05 uur

mooi verhaal

daneen.van.der.klaauw zei op 1 oktober 2009 om 15:55 uur

hallo
het verhaal is heel leuk
en leerzaam
groetjes van daneen

Marilou Nillesen bhic zei op 2 oktober 2009 om 08:26 uur

Bedankt Gerard en Daneen, als jullie zelf nog leuke verhalen weten over Lith (of een ander dorp), dan horen wij het graag!

Linda zei op 24 november 2013 om 13:54 uur

Het verhaal klopt niet helemaal. De snoek heette niet Moira. De snoek had geen naam, maar de broederschap van de Snoek tekende verhalen over hem op in café Moira.

Ans Jager zei op 17 maart 2014 om 23:51 uur

Linda, je hebt gelijk. Het café heet Moira. De snoek heeft geen naam. (Al heb ik er geen bezwaar tegen dat een beestje een naam krijgt)

Misschien leuk om te weten dat de komborden met de snoek (zoals op de foto) zijn geschonken door cineast Fons Rademakers, uit dankbaarheid jegens de Lithse bevolking voor hun medewerking tijdens de opnames van de film Dorp aan de Rivier uit 1958

Annemarie van Geloven bhic zei op 18 maart 2014 om 10:31 uur

Beste Ans, wat een leuk detail dat de komborden met de snoek geschonken zijn door Fons Rademakers! Het is zo logisch door het onderschrift Dorp aan de Rivier, maar zal niet bij alle niet-inwoners van Lith bekend zijn ..

Hoewel fotografie in 1958 bij de gemiddelde burger nog geen gemeengoed was, zijn er ongetwijfeld van deze gebeurtenis fotootjes gemaakt. Het zou leuk zijn als het BHIC daarvan scans kan opnemen in haar fotobank!

Ans Jager zei op 30 maart 2014 om 06:19 uur

Annemarie, nog geen foto's. Wel deze reactie op facebook Dorpaanderivier:De borden zijn gemaakt door Verhoeven destijds de smid twee zonen van hem zijn ook zelfstandig in de metaal werkzaam.

Rini de Groot. zei op 14 augustus 2018 om 21:25 uur

<img src="/media/lith__kombord_met_snoek_4-2-1962__foto_rini-de-groot.jpg " title="tekst voor tooltip" width="400" height="350" border="0">Annemarie, bij m'n eerste bezoek aan Lith, vier jaar na de filmopnamen (op 4 februari 1962) legde ik, voor m'n interesse het kunstwerk de Snoek vast op celluloid. </p>
<p>Op de achtergrond de windmolen die in het boek vernoemd wordt.</p>

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 augustus 2018 om 10:08 uur

Mooie foto Rini, bedankt voor het delen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: