i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Lith
Tags:

Uitzonderlijk vervoer

vertelde op 6 juni 2011 om 09:14 uur

Ook in de zomermaanden rond 1970 moest het verkeer in de Maaskant soms rekening houden met uitzonderlijk vervoer, zoals op deze foto te zien is. Onduidelijk is waar het transport heen ging: de jachthaven bij Lithoijen of de Lithse Ham?

Natuurlijk zou het mooi zijn te weten van wie het motorjachtje was. En welk transportbedrijf dit bijzondere vrachtje afleverde aan de Maasoever.

In deze fotorubriek worden soms zelfs de personenauto’s herkend, ook na 40 of 50 jaar. Dus waarom nu niet?

We verwachten dan ook minstens enkele reacties op deze foto.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (19)

Ben de Rijke zei op 9 juni 2011 om 09:13 uur

Volgens mij is de takelwagen van
Hitters-Proost. Die had een jachtwerf in Maren en verzorgde het vervoer altijd zelf.

Ik hoop dat het klopt.

Gr.

Henk Buijks bhic zei op 9 juni 2011 om 09:24 uur

Dank voor je reactie, Ben. Hier hielden we inmiddels ook rekening met de mogelijkheid dat de foto weleens gemaakt kon zijn in de buurt van Maren. En nu maar zien of er meer mensen herkenningspunten zien...

Groet, Arno van Orsouw zei op 9 juni 2011 om 19:27 uur

De Takelwagen is van de scheepswerf Hitters Proost. De werf zat net aan de andere zijde van de dijk aan de Burgemeester Smitsweg. Op dit moment bestaat de werf niet meer maar de bedrijfspanden staan er nog wel. De takelwagen is een Reo, een oude omgebouwde legertruck later had de werf een Daf met hydraulische kraan. De motorjachten die werden gebouwd zijn van het type Cupido, er zijn er honderden van gebouwd. De werf is oorspronkelijk in Den Bosch begonnen. De jachten werden op de veerstoep van de pont Maaren-Kessel te water gelaten,zo te zien is daar deze foto gemaakt. Er stonden toen nog bomen.De werfeigenaar leeft nog.

Mevr. Hitters-van Dongen, Oss (telefonisch) zei op 16 juni 2011 om 12:00 uur

Leuk, deze foto van ons bedrijf Hitters-Proost! Inderdaad stond dat aan de Burgemeester Smitsweg 4 in Maren, van 1966 tot 1994/1995. We hebben in die 30 jaar 168 motorkruisers gebouwd. We lieten ze te water bij de veerstoep van het pontveer naar Alem. Het schip op de foto was een Cupido en eigenaar was Rolf Reicheld uit Bochum (Duitsland). Voor hem bouwden we er in totaal drie. In de kraanwagen zat heel waarschijnlijk Chris van Krevel en mijn man, heel netjes gekleed, stond achterop het schip. Harrie Vos liep erachter.
Tot 1966 was ons bedrijf gevestigd bij de Hoge Diezebrug en Den Bosch, tegenover De Citadel, waar nu de Roeivereniging zit. We begonnen daar al tijdens de oorlogsjaren, toen er de gemeentewerf was gevestigd. Vóór de oorlog was mijn schoonvader wagenbouwer (koetsen e.d.), elders in de stad.

Henk Buijks bhic zei op 16 juni 2011 om 12:04 uur

@Arno: een waardevolle aanvulling - onze dank!
@Mevr.Hitters: leuk dat er nu ook gereageerd is vanuit het vroegere bedrijf zelf. En dat er een link is met een plek in Den Bosch, vlakbij het BHIC!

hans frommé zei op 6 juli 2011 om 18:51 uur

Deze auto op de foto is een audi 100,
een voor die tijd fraaie en technisch goede auto.

Henk Buijks bhic zei op 7 juli 2011 om 08:07 uur

Mooi, @Hans! Aan jouw reactie is te zien dat je iets met auto's hebt! En inderdaad, ook toen werden goede auto's gemaakt.

Robert zei op 12 augustus 2011 om 00:28 uur

Hallo,
Leuk om deze foto te zien met een cupido achter de takelwagen , ik ben zelf sinds 10 jaar in het bezit van een cupido met open kuip heerlijk scheepje is ook altijd in de buurt van de werf gebleven ligplaats Maasbommel.
En ook erg leuk om het verhaal van Mevrouw Hitters- van Dongen te lezen ben namelijk op zoek naar wat meer informatie over de werf en de Cupido kruizer en namens deze site ben ik weer iets wijzer geworden.
M.v.g.Robert Kranendonk.

Henk Buijks bhic zei op 15 augustus 2011 om 08:47 uur

@Robert, altijd leuk om te lezen dat je ook als watersportliefhebber nog iets van je gading op onze site vindt! Bedankt!

Frans Nieuwenhuizen zei op 1 april 2012 om 10:07 uur

Er is ook een verband met huize Camelot en de voormalige scheepswerf Hitters-Proost. Ik meen mij te herinneren dat de werfeigenaren daar ooit gewoond hebben (voor alle zekerheid moet dit bij mw. Hitters nagegaan worden). Wat betreft de Cupido-jachten, ik heb daar wel eens navraag over gedaan bij de ANWB, afdeling watersport, die hebben diverse brochures en tekeningen. En - maar dat zal misschien al wel breder bekend zijn- de ex-partijleider van de SP, Jan Marijnissen, heeft ooit als lasser bij de werf gewerkt. Dus wie weet heeft hij nog gelast aan de boot op de foto!

Henk Buijks bhic zei op 1 april 2012 om 22:27 uur

@Frans, hopelijk leest mevrouw Hitters jouw reactie, en misschien weten ze in Maren-Kessel of de familie Hitters in 'Camelot' heeft gewoond.
Dat Jan Marijnissen als lasser heeft gewerkt, wisten wij, maar niet dat hij dat vak bij deze scheepswerf heeft uitgeoefend.

Frans Niieuwenhuizen zei op 10 april 2012 om 20:18 uur

@Henk: Marijnissen heeft ook bij de werf van Heesen gewerkt als lasser. Ik heb het vermoeden dat die periode langer was dan bij Hitters-Proost. Maar vraag het hem zelf, zou ik zeggen. Een andere bron van info is wellicht een zoon van de fam. Hitters, Thijs Hitters, schipper van het binnenvaartschip "Picaro"(zie www.picaro.nl).

Ingrid Boelhouwer zei op 23 april 2012 om 08:53 uur

Dit was niet onze boot maar waarschijnlijk wel dezelfde weg. Onze Cupido de Luxe ging te water bij Lith/Ham. Daarvandaan zou hij tentoon gesteld worden op de Hiswa te water. Ikzelf was toen 16 of 17 jaar en mocht op de Hiswa meewerken. Onze boot was het showmodel. Ik heb toen bij de familie Hitters gelogeerd. Onze boot (11.50m) is nog altijd in goede conditie in de vaart in de omgeving van Aalsmeer. Een van de leden van onze vereniging heeft een 9 meter versie van de Cupido.

Henk Buijks bhic zei op 23 april 2012 om 09:41 uur

@Ingrid, het wordt zo langzamerhand duidelijk dat de werf van Hitters met de Cupido een prima schip afleverde. En herinneringen zoals die je vertelde, blijven je je leven lang bij.

boelhouwer zei op 7 mei 2013 om 00:24 uur

Ik ben ook eigenaar van cupido de luxe.
Mijn ouders waren 1e eigenaar.
Ben op zoek naar kastsluitingen voor herinrichting zonder dat dit echt zichtbaar is.

Hitters zei op 22 maart 2017 om 17:35 uur

Inmiddels heeft de werf ook een website, gebaseerd op bewaard gebleven foto's en documenten van de familie Hitters, aangevuld met herinneringen en informatie uit andere bronnen. Extra tekst- of beeldmateriaal is zeer zeker welkom!

Hitters zei op 22 maart 2017 om 17:36 uur
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 23 maart 2017 om 09:27 uur

Heel lezenswaardige en informatieve website met mooie foto's. Hartelijk dank voor uw melding. Ik hoop dat er nog veel mensen met foto's en verhalen komen.

x zei op 3 juli 2017 om 12:31 uur

x

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: