skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Diefstal uit de Lieshoutse korenwindmolen

Francis van de Ven werd aangeklaagd in een rekest van de schepenen van de baronie en heerlijkheid Lieshout in kwartier Peelland. De dader woonde voorheen binnen dat dorp, maar werd er uit verbannen nadat hij in 1776 een inbraak had gepleegd in de korenwindmolen van Lieshout.

Hij werd gesnapt en moest die diefstal bekopen met een stevige geseling, één van de lichtere lijfstraffen, en het vonnis van 10 november 1776 luidde bovendien dat hij zich sindsdien nooit meer in de jurisdictie van Lieshout mocht vertonen. Hij was ook niet meer gewenst binnen de grenzen van de generaliteit. Men had hem ook nog te verstaan gegeven dat hij bij een volgende overtreding een zwaardere lijfstraf kon verwachten als hij wederom in handen van de justitie zou vallen.

Francis tilde er kennelijk niet zo zwaar aan en na verloop van tijd vestigde hij zich toch weer metterwoon binnen Lieshout. Je moet maar lef hebben! De drossaard kreeg daar lucht van en voelde zich verplicht alles in het werk te stellen om die dekselse Francis achter de tralies te krijgen. Probleem daarbij was dat Francis bekend stond als een onverschrokken persoon die geweld niet schuwde en min of meer lak had aan justitie.

Hulp door derden

De drosaard was zich daar terdege van bewust en wist dat Francis een type was die men niet met fluwelen handschoentjes kon aanpakken. Je wist immers nooit hoe hij zou reageren. Eenmaal in handen van justitie gevallen zijnde mocht hij natuurlijk onder geen beding ontsnappen was de overweging van de drossaard Johannes Jacobus Ribbius. Hij nam contact op met de hoogschout van stad en Meierij en vroeg of hij in dit bijzondere geval assistentie zou kunnen krijgen van de zes dienaren van justitie die in dienst waren van de hoogschout.

Die hellebaardiers kwamen over vanuit ’s-Hertogenbosch naar Lieshout en de arrestatie was een kwestie van het juiste moment afwachten. Ze hadden vrij snel de dader opgespoord, maar toen ze hem wilde vastgrijpen bleek hij de beschikking te hebben over een sabel. Francis zag zelfs kans om een van de justitiële dienaars dreigend tegemoet te treden en zou hem zelfs doorstoken hebben, mits die niet door de anderen in veiligheid gebracht was. Na de nodige schermutselingen gelukte het toch Francis definitief bij de kraag te grijpen en te arresteren.  

Kameraden van Francis in actie

via RijksstudioOp dat moment verschenen plotseling hulptroepen die probeerden om Francis uit zijn gevangenschap met geweld te ontzetten. Eén van hen had een snaphaan in de hand en bedreigde zowel de drossaard als de justitiële dienaars. Het plan mislukte en uiteindelijk kon Francis overgebracht worden naar de gevangenpoort in ’s-Hertogenbosch. Hij onderging zoals hem destijds was aangezegd een zwaardere lijfstraf. Intussen schreef de drossaard enen remonstrantie over alles wat was voorgevallen en overhandigde die aan de regenten van Lieshout. Die bogen zich over de inhoud ervan en schakelden maar liefst drie advocaten in om die remonstrantie serieus te bestuderen en daarna hun oordeel bekend te maken.

De zwaardere straf was naar hun oordeel volkomen correct. Daarna was het volgens die rechtsgeleerden helemaal verantwoord om Francis van de Ven voor een aantal jaren te laten opsluiten in een tuchthuis op kosten van de dorpskas van Lieshout. Het laatste woord was aan de Haagse heren die belast waren met de Meierijse zaken en die gingen akkoord met de voorgestelde zwaardere straf en opname in een tuchthuis. Welk tuchthuis het uiteindelijk zou worden staat in de akte niet vermeld. 

bronvermelding

BHIC 178 inv.nr.115 Resoluties van de Staten Generaal dienstjaar 1777 op folio 432 – maandag 23 juni 1777

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!