i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Alem, Maren en Kessel
Tags:

“Dijkers”

vertelde op 28 oktober 2010 om 15:25 uur

Twee mannen bij een wit gepleisterd en met stro gedekt dijkhuisje, huisnummer D49. Het schuifraam is halfopen; op de vensterbank staat een wekker. Links op de achtergrond zien we een wiel, en rechts nog enkele mensen voor een huis. De dijkweg lijkt onverhard te zijn.

Het is een tafereel uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Niet duidelijk is of we hier in Kessel zijn of in Lith. Of zou de foto toch in Maren zijn gemaakt?

Met de plaatsing van deze foto doet het BHIC een beroep op de oudste inwoners van de Maaskant. Die hebben wellicht herinneringen aan deze plek en misschien ook wel aan de mannen op de voorgrond.

We zijn benieuwd naar jullie reactie.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

TonLeenaars zei op 4 november 2010 om 15:00 uur

Ik weet niet waar deze foto gemaakt is, maar misschien dat men behulp van het adres D49 uit kan vinden waar het was. Volgens mij, maar ik kan het mis hebben, hadden de verschillende dorpen een andere letter. Toen ik zo'n kleine vijftig jaar geleden in Maren-Kessel kwam, kreeg ik op school nog altijd post van het ministerie met de aanduiding B22.

Henk Buijks bhic zei op 5 november 2010 om 18:00 uur

Hallo Ton,
Het is inderdaad mogelijk, met behulp van de aanduiding D49 dit huis te lokaliseren. Wat je vertelt van die letters, lijkt overigens niet helemaal te kloppen: binnen een gemeente had je de wijken A, B, C enz.. Of zouden ze binnen de gemeente Lith kort na de oorlog de dorpen toch ieder een letter hebben gegeven? Was de door jou genoemde school in Maren-Kessel de school in het nieuwe dorp?

Nellie de Goeij, Lith (telefonisch) zei op 5 november 2010 om 19:00 uur

Volgens mij stond het huisje met het nummer D49 in Lith, niet in Kessel. Het stond aan de westkant van het dorp, bij de Hamdijk, waar je het dorp binnenkwam. Dat was in mijn herinnering wijk D.

Ton Leenaars zei op 5 november 2010 om 20:30 uur

Dag Henk,
De door mij genoemde school is inderdaad de school in het nieuwe dorp "Maren-Kessel".
Maar het adres was van de oude school in Maren aan de dijk.

Mechtilde Meijer zei op 7 december 2010 om 11:00 uur

Ik denk dat Mw. de Goeij gelijk heeft. In de voormalige gemeente Alem c.a. was 't Wild wijk D. Daar was de dijk in de dertiger jaren al verhard en D18 was toen het hoogste huisnummer.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: