
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In het laatste kwart van de negentiende eeuw bouwde deze gemeenschap zich een echt gebedshuis. Tijdens de Duitse bezetting is de synagoge gesloten en na de oorlog heeft de gereformeerde gemeente de voormalige synagoge gekocht en daar dertig jaar lang gekerkt. Tegenwoordig is het karakteristieke pand als particulier woonhuis in gebruik.
In de Oliestraat richtte de Graafse Joodse gemeenschap een synagoge op. Het gebouw werd op 10 november 1871 ingewijd. Dat was ruim een eeuw na een antisemitische actie van de ambtman van Grave. Het aantal Joden schommelde in de negentiende eeuw tussen de 50 en de 100.
Dat aantal nam in de beginjaren van de twintigste eeuw snel af. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940 woonden er nog tien joodse mensen in Grave. Herman Gotlieb met zijn vrouw, zoon en twee dochters; het echtpaar op leeftijd Nathan en Sara Gotlieb; Elisabeth Gotlieb; Levie van Leeuwen en zijn zus Dina van Leeuwen.
Deze kleine Joodse gemeenschap zou binnen enkele jaren geheel verdwijnen uit Grave: in juni 1940 vertrok Herman met zijn gezin naar Nijmegen. Op 3 augustus 1941 overleed Levie van Leeuwen. Hij werd begraven op de joodse begraafplaats in Grave. Datzelfde gebeurde met Sara Gotlieb, die op 19 januari 1942 overleed. Haar man Nathan is later opgepakt en via Westerbork naar Auschwitz gegaan, waar hij in augustus 1943 is vermoord.
Op 25 september 1942 overleed de ongetrouwde Elisabeth Gotlieb. Zij is begraven op de joodse begraafplaats in Oss. Op 8 april 1943 ging Dina, de zuster van Levie van Leeuwen, naar Westerbork. Vandaaruit ging zij meteen door naar Sobibor, waar zij op 16 april 1943 is vermoord.
Daarmee kwam een einde aan de Joodse gemeenschap in Grave. De Duitsers hadden de synagoge al officieel gesloten en ontruimd. Zowel voor Nathan Gotlieb als voor Dina van Leeuwen is enkele jaren geleden een Stolperstein in Grave geplaatst. [met dank aan Jan Timmermans voor de juiste gegevens].
In 1952 kocht de Gereformeerde gemeente het gebouw aan. De gereformeerden zijn hier dertig jaar lang te kerke gegaan tot het samengaan met de hervormden in 1982.
Het pand is sindsdien niet meer in gebruik als kerk. Op zaterdag 16 mei 1981 werd in de gevel van het pand een gedenksteen onthuld dat herinnerde aan de Graafse Joodse gemeenschap en de tijd dat hier nog een synagoge was, die in de oorlogsjaren ontruimd is. In de tekst wordt herinnerd aan de tekst die op de kleine gevelsteen stond en in de oorlog weggekapt is.
Deze gedenksteen was een geschenk van de Amsterdamse Binnenvaart Sociëteit (tegenwoordig de Havensociëteit Groot Amsterdam). Wat de weggekapte tekst inhield, en waarom de ABS voor deze gevelsteen in Grave heeft gezorgd, hebben we helaas niet kunnen achterhalen.