skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Eenzame poffer

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 24 september 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Prachtig, deze Boekelse vrouw met poffer, ongetwijfeld tijdens de zondagsmis. Maar in de periode na de oorlog gingen steeds meer vrouwen over op andere hoofdbedekkingen, ook in Boekel.

Op de foto zien we dan ook maar één poffer. De dame in kwestie kijkt niet vrolijk, en meezingen is er evenmin bij. Maar zo te zien is ze iemand die niet met zich laat sollen.

Wie zou zij zijn? En worden de andere kerkgangers herkend? Het BHIC is benieuwd naar de reacties!

Reacties (15)

Anne Donkers zei op 26 september 2009 om 16:52
De vrouw met de poffer is de oma van mijn man nl. Antonia Kandelaars.
Willy van de Valk. zei op 26 september 2009 om 23:45
De vrouw met de poffer is Jaan Kandelaars en woonde in het enige huis dat toen in de huidige Beatrixlaan stond. Jaan was getrouwd met Toon Kandelaars die riet/strodekker en huisslachter was, van beide beroepen werd door mijn ouders gebruik gemaakt.
Ikzelf kwam bij de familie Kandelaars, als kind, bijna dagelijks over de vloer. De poffer die mevr. Kandelaars op de foto draagt is van mijn moeder geweest die hem al een paar jaar niet meer gedragen had, Jaan was er erg trots op dat zij bijna als enige in
Boekel nog een poffer droeg.

Gonny van Boerdonk-Verstraten zei op 27 september 2009 om 09:42
de vrouw met poffer is mevrouw Kandelaars. De man rechts achter haar is mijn opa, Wilhelmus Verstraten, met rechts naast hem zijn vrouw Catharina Verstraten-Nooijen
Bart van de Ven. zei op 27 september 2009 om 18:33
De vrouw met witte muts; mw. Kandelaars-Versteegen. Daarachter met hoed; mw.v.d.Elzen-Smits. Weer daarachter zonder hoed; mw. Welten-Wassenberg en rechts daarvan de hr.en mw. Verstraten-Noyen. Bart v.d.Ven.
Jan Kandelaars zei op 27 september 2009 om 21:59
Deze Dame is mijn tante Sjaan.
Ook is zij de moeder van de oud-koster Hendrik Kandelaars echtgen. van Toon Kandelaars (broer van mijn vader Marinus Kandelaars (Klumpers) .Zij was bekend als maakster van de zeer goede teerzalf tegen huidaandoeningen.
Mevr. Kruger (Oss; telefonisch) zei op 29 september 2009 om 09:45
Toen ik Zondagsnieuws van afgelopen zondag opensloeg, herkende ik op de foto's van het BHIC meteen tante Jaan uit Boekel, de oudste zus van mijn moeder. Haar naam was Jaan Verstegen en zij was getrouwd met Toon Kandelaars, die in de zomer rietdekker was en in de winter huisslachter. Tante Jaan heeft heel lang nog een poffer gedragen. Zij moet begin jaren '80 van de vorige eeuw zijn overleden.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 30 september 2009 om 15:39
Een stroom aan reacties, dames en heren. Namens het BHIC-team hartelijk dank! Het loont blijkbaar de moeite foto's uit Boekel te plaatsen.
Wel vroegen we ons af wanneer de foto is genomen: jaren '60 leek ons.
Mee eens?
CJH.Kandelaars zei op 19 november 2009 om 16:15
Verbaast.
Ik dacht, kom laat ik de geschiedenis van mijn geboortedorp Boekel bekijken. Met grote verbazing las ik iets over mijn familie en (tante Sjaan). Zondagnieuws is mij onbekend, maar toen ik de naam Kandelaars las, wist ik niet wat me overkwam. Ik zou graag willen weten welke mevrouw Kandelaars er op de foto te zien is. Gonny v/ Boerdonk schrijft: De man achter haar is mijn opa. Wie is die opa dan? Ook ik kwam bij de broer van mijn vader over de vloer. Het doet me deugd om hier zomaar op een gewone middag de geschiedenis aan te klikken om even te zien wat er in mijn geboorte dorp terug te vinden was, en waarachtig dan je familie tegen te komen waarbij ik me meteen weer het kind voelde. Het deed het me goed hoe de naam Boekel ontstond, daar waar mijn jeugd begon. Ik schreef eerder 'dood is niet dood'en nu weet ik zeker dat niets toeval is. Ik zou er veel over kunnen schrijven,maar nu dank ik in deze dag dat er iets moois is ontstaan op die ene zondag. Jammer dat ik die foto niet zag.Leuk om te kunnen reageren. Dank u.
mevr van Zutphen Kandelaars zei op 4 januari 2010 om 16:15
Deze vrouw is mevr. Adriaan Verstegen uit boekel
Ze was getrouwd met Toon Kandelaars
Als dochter zou ik graag deze foto hebben in een iets groter formaat
U kunt het me laten weten via deze mail schellekens@kpn.nl
Dit is een verzorgster van mij
Anita Derhaag-Kandelaars zei op 16 maart 2010 om 23:50
De vrouw op de foto is mijn oma. Al lang overleden. Ik ken haar niet goed maar ze woonde thuis met 2 vrijgazelle broers van mijn vader. De poffer zal vast nog wel in familie bezit zijn. Ik herinner me haar met een rozenkrans in haar zachte rimpelige handen zittend bij de houtkachel voor de raam met zwarte panty en onderjurk met daarboven op een schort. Haar lange grijze haren altijd opgestoken. En als we naar huis gingen stond ze met moeite op om steunend voetje voor voetje een koetjesreep voor ons te pakken. Ze hoorde slecht maar het is een hardwerkende vrouw geweest die mijn vader toen hij geboren was en zo klein was dat hij in een sigarenkistje paste met rijstwater bij de houtkachel in leven wist te houden. Mijn vader Henk wordt dit jaar 80 en ik 35.

Gegroet Anita Derhaag-Kandelaars
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 maart 2010 om 10:57
Anita, fijn dat je deze mooie herinneringen aan je oma met ons, het BHIC en de lezers van het forum, wilt delen! Met een paar zinnen heb je een onvergetelijk portret van deze vrouw getekend.
Hartelijk dank!
Martha van Eerdt zei op 2 april 2010 om 18:58
Qua datum zou ik eerder jaren zeventig gokken. De jongeman net naast de vrouw met de poffer heeft lange haren voor de jaren zeventig. Bovendien herken ik het beeld van de kerke en de mensen en ook de vrouw met de poffer.
Ronald Langereis zei op 27 april 2015 om 17:18
Vandaag vond mijn dochter een kistje in het struikgewas met daarin brieven gericht aan Anita Kandelaars. Wie kent het email adres of telefoonnummer van Anita uit Boekel?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 21 juli 2015 om 13:48
Ik heb de moeder van Anita aan de telefoon gehad en die vertelde dat ze het kistje inmiddels terug had. Dit om de open vraag van Ronald af te sluiten.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 22 juli 2015 om 10:12
Gelukkig dat het kistje weer terecht is! Dank je wel Gerard! Misschien wil Anita wel een foto maken van het kistje en opsturen naar info@bhic.nl
We worden wel razend nieuwsgierig naar dit arkje van noach in mini-formaat..

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen