skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Geen héél lang leven voor lederzaak

Een statig pand waarop met duidelijke letters staat aangegeven wat zich binnen de muren afspeelt: Van der Wielen, De Bruyn en Grever, bezig met leder en fournituren. De foto laat volop bedrijvigheid zien maar een héél lang leven is het bedrijf niet beschoren.

Henk van der Voort van heemkundekring Vehchele stuurde ons de foto op, nadat hij dit kiekje had aangetroffen in hun digitale collectie. De foto brengt ons naar de Mayweg in Den Bosch, naar het begin van de vorige eeuw.

Veel weten we niet van deze firma. In onze archieven vinden we het dossier van dit bedrijf, bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarin wordt het bedrijf ingeschreven op 20 mei 1921, overeenkomstig met de eerste Handelsregisterwet van 1921 en de Wet op de Kamers van Koophandel.

Chemische nijverheid

Ook advertenties van het bedrijf zijn schaars. We vinden slechts een regeltje in de krant Nieuws van de Dag, van 20 oktober 1910. Daarin wordt firma vermeld onder het kopje “Chemische nijverheid”, dan nog gevestigd in Druten. Verklaarbaar want Hermanus van der Wielen komt ook uit Druten. Jan de Bruyn is geboren in Balgoy maar woont al wel in Den Bosch.

Gilden

Niet veel later zijn deze twee, samen met vennoot Grever - een geboren Duitser die tot  Nederlander is genaturaliseerd - naar de Bossche woonplaats van De Bruyn uitgeweken. Dat maken we op uit het boekje Het leerlooiers- en schoenmakersgilde van Henk Bruggeman en Robin van Tiel. Daarin vinden we wat meer achtergrond over deze “zoolleder-fabrikant”. Zo staat te lezen dat het magazijn vanaf 1910 gevestigd was aan de Mayweg, met het kantoor aan de Oranje Nassaulaan 25.

Bijna een kwart eeuw draait de onderneming goed maar vanaf 1930 gaat het rommelen. Er is een liquidatie, er treedt een vennoot uit, een andere komt er bij. De ene Grever, Johann Heinrich maakt plaats voor de andere Grever: zoon Jacobus Bernard Anton. De wisseling heeft kennelijk niet het gewenste effect want op 30 december 1933 staat het in een keurig handschrift in het handelsregister: opheffing.

 

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 25 oktober 2017 om 23:03
Mooi uitgezocht Marilou.
Door de povere gegevens samen te voegen heb je toch weer een klein verhaal - diamantje gecreëerd . Dat geeft het minder op de voorgrond geplaatste uit onze geschiedenis weer meer glans.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 oktober 2017 om 08:38
Nou, dank je wel, Gerard! Je zorgt voor een wel heel goede start van mijn dag ;)

Maar ik ben het met je eens dat mooie verhalen ook vaak in 'het kleine' schuilen. Daar blijven we (want ik weet dat jij dat ook doet) gewoon naar zoeken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen