i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gemonde
Tags:

Gemonde in de lente

vertelde op 26 april 2010 om 09:48 uur

Godelieve stuurde ons deze mooie foto van de Beeksche Waterloop in Gemonde, met op de achtergrond de molen aan de Genenberg te Sint-Michielsgestel, gemaakt op 24 april 2010.

De Genenberg is een ronde stenen korenmolen, gebouwd in 1841. De opdrachtgever tot de bouw van deze beltmolen was Petrus van Riel, geboren in 1795 te Udenhout. Van Riel overleed al drie jaar later, in 1844.

In 1875 kocht de Sambeekse leerlooier J.J.B. Peters de molen als beleggingsobject. In de decennia daarna bleef de molen in eigendom van de familie Peters. De molen heeft gemalen tot 1964, waarna hij is verbouwd om hem geschikt te maken als (tweede) woning. Een deel van de woning is in de molenbelt ingebouwd.

Na 1964 waren onder anderen G.M. de Vlam uit Vught (1964-1965), L. de Groot uit 's-Hertogenbosch (1965) en H.S.D. Bartlema (1965-19??) eigenaar.

Het gaandewerk is deels nog aanwezig, maar alle maalwerktuigen zijn verwijderd. De Genenberg is wel draaivaardig, maar door de omringende begroeiing heeft de zogenaamde molenbiotoop volgens de normen van de vereniging De Hollandsche Molen classificatie 2, ofwel “bedenkelijk”. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: