skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Hendrik Verhees

Paul Spapens
vertelde op 10 december 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Als in een dorp of stad in Brabant een oudst bekende tekening van een kerk of een ander historisch gebouw wordt gekoesterd, dan is dit dikwijls het werk van Hendrik Verhees.

Hij werd in 1744 in Boxtel geboren en stierf daar in 1813. Verhees was een geniale duizendpoot, die onder meer was betrokken bij de bouw van de protestante kerk van Boxtel.

Dit kerkje staat op ongeveer 25 meter van de katholieke kerk (voluit genoemd naar St. Petrus Stoel te Antiochië). In het verspreidingsgebied van het Brabants Dagblad kunnen meer van deze combinaties worden aangetroffen, maar nergens staan ze zo dicht bij mekaar als in Boxtel.

Een rijke inwoner van Boxtel schonk de grond. Boxtelnaar Verhees ontwierp ook de hervormde kerk van Udenhout en de raadhuizen van Drunen, Erp, Liempde, Sint-Michielsgestel en Tilburg. Van dat laatste raadhuis is alleen de monumentale voordeur bewaard gebleven.

Tijdens zijn talrijke reizen door Noord-Brabant schetste hij in de jaren 1787 tot 1809 kerken, kapellen en andere objecten die deze grote Boxtelnaar interessant vond.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in de reeks Een Ons Brabant op 8 juni 2007

Reacties (6)

Ruud van Nooijen zei op 23 augustus 2009 om 00:39
Dit verhaal is verre van volledig. Zonder er een boek van te maken heb ik, desgewenst, een Word-doc ter beschikking met meer informatie.
Met vriendelijke groet,
Ruud van Nooijen
secretaris
Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel - Meierij 'Hendrik Verhees'; e-mailadres: ruudvannooijen@kpnplanet.nl; tel.: 0411-673.973
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 25 augustus 2009 om 10:45
Dag Ruud,
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk: dat kan ook niet anders als het stukje in de krant maar een kwart kolommetje mag zijn. En over een duizendpoot valt altijd meer te vertellen, zoals je al kunt zien aan de link naar Thuis in Brabant in de tekst. Mag ik je uitdagen een bijdrage over Verhees voor deze verhalenpagina van Boxtel te maken? We gaan uit van maximaal 500 woorden (het blijft tenslotte internet). Maar dat maakt de uitdaging misschien ook wel groter :-) Je kunt het naar ons sturen via <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=10096" target="_blank">stuur verhaal/foto's in</a>. Ik ben benieuwd!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 18 april 2012 om 12:45
Wie meer wil lezen over het leven en de werken van Hendrik Verhees kan terecht op de site van <a href="http://www.hendrikverheesboxtel.nl/" target="_blank">stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij Hendrik Verhees</a>. Met dank aan Ruud voor het sturen van de link!
Ruud van Nooijen zei op 4 mei 2012 om 00:43
De grond waarop het protestantse kerkje te Boxtel - naar een ontwerp van hendrik Verhees - werd gebouwd werd niet geschonken door een rijke Boxtelaar. Het betrof 'de hof van Lauwerens van Exel' en deze werd aangekocht door de kerkenraad van de gereformeerde gemeente te Boxtel.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 11 mei 2012 om 10:02
Bedankt voor je reactie, Ruud. Zeker met het oog op &quot;Hendrik Verheesjaar 2013&quot; zal de aandacht voor Verhees aanzienlijk toenemen. Met niet alleen informatieborden, wandel- en fietsroutes maar zelfs een Hendrik Verheesmenu, lees ik in het persbericht van de stichting. En een speciaal museum! We zijn benieuwd... hou je ons op de hoogte?
Ruud van Nooijen zei op 11 mei 2012 om 10:12
Dat zullen we zeker doen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen